1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Tuukka Rask ei välitä veskarien taistosta: ”Joko torjut tai et torju”

Tuukka Rask ei koe pelaavaansa Jordan Binningtonia vastaan.

Tuukka Rask on pelannut erinomaisesti tämän kevään pudotuspeleissä. Kuva: Getty Images

Kun puhutaan peleistä pelin sisällä, käynnissä olevan Stanley Cupin finaalisarjan mielenkiintoisin taistelupari löytyy maalien suulta. Bostonin Tuukka Rask ja St. Louisin Jordan Binnington ovat NHL:n kevätkauden kuumimmat veskarit, joten käsillä on kahden huippumaalivahdin eeppinen välienselvittely.

On selvää, että maalivahtien taisto näyttelee sarjan lopputuleman kannalta valtavaa roolia. Se, kumpi upeaa kevättä pelanneista maalivahdeista tulee kaksinkamppailusta ulos voittajana, nostelee todennäköisesti sarjan päätteeksi Lord Stanleyn mukaan nimettyä himoittua jääkiekkopokaalia.

Vaikka maalivahtien tekemisiä ja tekemättä jättämisiä tullaan vertaamaan keskenään, ainakaan Tuukka Rask ei koe pelaavansa nimenomaan Binningtonia vastaan.

St. Louisin maalivahti Jordan Binnington. Kuva: Getty Images

– En minä sitä sillä tavalla mieti, Rask sanoo Yle Urheilulle Bostonissa.

– Kyllä se niin on, että joko torjut sen laukauksen tai et torju. Siellä tulee tilanteita, joista tulee maali tai ei tule, siitä se kaksintaistelu kai kehkeytyy. En minä sitä voi kuitenkaan alkaa miettimään, Rask jatkaa.

Hidasta väsyttämistä

Rask ja Binnington ovat syöneet kilpaveljiään elävältä vakuuttavalla tavalla kevään pudotuspeleissä. Etenkin Rask on tuntunut olevan kollegoidensa ihon alla käytännössä jokaisessa sarjassa. Etenkin toisella kierroksella Columbusta vastaan Raskin esitys oli kaikilla tavoin vakuuttava.

Blue Jackets -vahti Sergei Bobrovski pelasi Bostonia vastaan erinomaisen sarjan, mutta sekään ei riittänyt, koska Rask pystyi vieläkin parempaan. Lopulta Bobrovski imaisi helpon, joukkueen selkärangan katkaisseen osuman sarjan kuudennessa ottelussa.

Tuntui, että Raskin huima vire laittoi Bobrovskin päälle valtavan paineen. Venäläinen todennäköisesti tiedosti, ettei yhteenkään virheeseen ollut varaa, koska toiseen päähän ei uponnut mikään. Ja lopulta jänne katkesi ja Boston jatkoi matkaansa.

Rask ei kuitenkaan myönnä ammentavansa veskarien taistosta itselleen energiaa.

– Kyllä tämä veskarien taisto on ihan teidän (median) juttuja. Toimittajat voi spekuloida tällaisilla asioilla loputtomiin, mutta jos ei ole koskaan pelannut maalissa, ei voi ymmärtää, millaista se on. En minä voi muuta kuin yrittää torjua aina sen seuraavan kiekon ja yrittää sitä kautta pitää jengiä mukana pelissä.

– Ei se minua auta, että alan miettiä toisen veskarin tekemisiä, koska en tule kuitenkaan hänelle yhtään maalia tekemään, Rask huomauttaa.

Sergei Bobrovski Kuva: AOP

Jos on Rask ollut kova vastus vastustajien maalivahdeille, sitä suomalaisveskari on ollut mitä suurimmissa määrin etenkin toisen joukkueen hyökkääjille. Etenkin Columbus- ja Carolina-sarjoissa Rask lamautti sarjan edetessä koko vastustajan hyökkäyskoneiston.

Kyse on hitaasta väsyttämisestä sarjan edetessä niin, että lopulta uskon lisäksi pelistä katoavat tehot. Seuraavaksi Rask yrittää väsyttää Bluesin hienosti läpi kevään toimineen hyökkäyspelaamisen.

– Tietysti, jos mikään ei mene sisään, niin varmasti se alkaa hyökkääjää kiristämään, ja sitähän tässä tietysti haetaan. Kaikkia tässä pyritään joka käänteessä turhauttamaan, niin, että mikään ei menisi sisään. Sellaista täydellisyyden tavoittelua se on. Mutta ei tätäkään liikaa voi alkaa ajatella, Rask sanoo.

Tasainen alku

Toistaiseksi veskarien taisto sarjassa on ollut melko tasaista. Binnington kannatteli joukkojaan avausottelussa, kun taas Tuukka Rask oli Bostonin parhaimmistoa keskiviikkona. Raskia ei voi syyttää oikeastaan yhdestäkään St. Louisin maalista, mutta Binnington lipsautti keskiviikkona pari osumaa längistä.

Joukkuetasolla Blues ei ole päässyt yllättämään ainakaan sarjan alussa Bostonia millään tavalla.

– Videoita on pyöritelty sen verran, että eiköhän tässä kaikki tiedä kaikkien vahvuudet ja heikkoudet, että ei tässä vaiheessa enää mitään uutta tule, Rask hymähtää lopuksi.

Lue myös:

Rask loisti, mutta St. Louis tasoitti finaalisarjan

Kommentti: Boston ajoi St. Louisin heti nurkkaan – Bluesin pakko voittaa keskiviikkona

NHL otti kantaa kevään farsseihin ja antoi huojentavan lausunnon pelkoa herättävistä neuvotteluista – Änärikirje kertoo myös, miten Mörkö-buumi on tavoittanut Stanley Cup -finaalit

Bostonin Tuukka Rask etsi rytmiään Stanley Cupin finaaliavauksessa: "Ei siinä hiljaisina hetkinä kannata mieltä jumpata" – St. Louisin karkumatka kääntyi tappioksi

Boston avasi Stanley cup -finaalit kotivoitolla – Tuukka Raskille 18 torjuntaa