Suora

  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Wisla
  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Wisla
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Voisiko Ville Husso olla St. Louisin sensaatiomaalivahti Binningtonin tilalla? – ”Kyllä sitä on miettinyt”

Sattumalla on aina oma merkityksensä kovassa NHL-maailmassa.

NHL
Ville Husso St. Louis
Ville Husso lämmittelemässä joulukuussa Detroit Red Wingsiä vastaan.Getty Images

ST. LOUIS. St. Louisin tarina on kerrottu jo moneen kertaan. Tammikuun alussa koko NHL:n huonoimpana joukkueena rämpineen joukkueen kurssi kääntyi yllättäen loppiaisen jälkeen. AHL:stä kutsutun ja Philadelphiassa käänteen tekevän nollapelin pelanneesta Jordan Binningtonista tuli Bluesin sensaatiomaisen nousun kasvot.

Kevätkauden parhaaksi maalivahdiksi noussut Binnington on syystäkin ehdolla vuoden tulokkaaksi NHL:ssä.

Kanadalaisveskarin tarina on kuitenkin mielenkiintoinen Suomi-mauste. Vaikka ajatus tuntuu juuri nyt, kaksi päivää St. Louisin seurahistorian ensimmäisen Stanley Cup-otteluvoiton jälkeen kaukaiselta, kysyä silti voi: voisiko Ville Husso olla juuri nyt Binningtonin tilalla kevään sensaatioveskarina?

Ainakin teoriassa tämä on täysin mahdollista.

Oli nimittäin niin joulun alla, että NHL:ään oli itse asiassa lähdössä Husso, ei Binnington. St. Louis oli aiemmin kaupannut kakkosvahti Chad Johnsonin Anahemiin, joten NHL:ään tarvittiin yksi maalivahti.

– Voitin joulun alla pari peliä putkeen. Sen jälkeen tuli koutsi sanomaan, että ole valmiina, kohta voi tulla kutsu NHL:ään. Sitä ei heti tullut ja joulun jälkeen loukkasin ensimmäisessä pelissä nilkkani. Toipumisajaksi sanottiin 10-14 päivää, mutta se olikin sitten 60 päivää, Bluesin kolmosveskarina operoiva Husso sanoo Yle Urheilulle St. Louisissa.

Kun Husso helmikuun lopulla palasi – ja loukkaantui heti uudelleen – Binnington oli jo kuuma nimi NHL:ssä. Loppu on historiaa, Binnington johdatti St. Louisin Stanley Cupin loppuotteluihin ensimmäisen kerran 49 vuoteen.

Jordan Binnington
Jordan Binnington on johdattanut St. Louis Bluesin satumaisesti Stanley Cupin finaaleihin.Getty Images

Olisiko Husso voinut tehdä saman, jos kutsu NHL:ään olisi tullut ennen loukkaantumista?

– Onhan sitä tullut mietittyä. Kuitenkin tuossa katselee pelejä ja miettii, että itsekin pystyy jo pelata tuolla tasolla. Mutta ei näistä koskaan tiedä, välillä hommat menevät näin, ei sille enää mitään voi. Hienoa Jordanille, että hän nousi tuolla tavalla pohjalta huipulle. Tämä tarina tuo itsellekin motivaatiota, Husso toteaa.

– Nytkin ollaan sellaisessa tilanteessa, että yksikin loukkaantuminen tuohon ja olen luukulla. Siihen ehkä huono peli veskarille, niin aletaan olla aika lähellä. Kun saa mahdollisuuden, pitää pystyä näyttämään. Kuitenkin itse luottaa itseensä, että pystyy tällä tasolla pelaamaan hyvin. Nyt pitää vain painaa hommia ja olla valmiina, Husso jatkaa.

Se, miten maalivahti, joka oli AHL:ssä syksyllä lähtökohtaisesti Husson takana, voi nousta nähdyllä tavalla veskarimaailman eliittiin, on luonnollisesti monen asian summa. Husson mielestä Binningtonin rentous kantoi 25-vuotiasta veräjänvartijaa etenkin alussa.

– Tuossa tarinassa on monta monessa. Itse näen, että suurin juttu on siinä, että hän meni NHL:ään ja nautti vain mahdollisuudesta. Kun Jordan sai kutsun ylös, hän ei pelannut häviämistä tai mitään sellaista. Kun sitten ensimmäinen peli menee hyvin, itseluottamus alkaa kasvaa ja kohta joukkuekin alkaa luottamaan itseensä enemmän.

Vaikea kausi

Hussolle itselleen kausi oli vaikea. Vaikka kausi AHL:ssä alkoi komealla nollapelillä, sen jälkeen kyyti oli kylmää. Heikosti pelannut ja puolustanut Rampage hävisi avausottelun jälkeen kahdeksan kertaa putkeen. Eikä Hussostakaan ollut pitämään joukkuetta pinnalla.

– Odotukset kauteen oli kovat, mutta pieni sukellushan siitä itsellekin tuli, kun kausi ei oikein lähtenyt hyvin käyntiin. Eikä me kyllä muutenkaan hyvin pelattu. Siellä oli pelejä, missä me annettiin vaikkapa kolme läpiajoa ja neljä kaksi vastaan yksi-ylivoimahyökkäystä. Jonkin tuollaisen pelin voit veskarina pelastaa, mutta ei noin voi pidemmän päälle pelata, Husso kertaa.

Juuri nyt Husso kuuluu St. Louisin Stanley Cup-joukkueen niin sanottuihin ”Mustiin ässiin”, ylimääräisiin pelaajiin, jotka pitävät itseään laadukkaalla harjoittelulla valmiudessa, jos jostakin syystä komennus tositoimiin käy. Samassa roolissa Stanley Cupin finaaleissa operoi kesällä 2015 Chicagon Antti Raanta.

– On ollut hienoa saada olla mukana näissä pudotuspeleissä, vaikka onhan se välillä aikamoista, kun hyppäät kesken treenien jäälle ja heti aletaan paukuttaa suoraan syötöstä, Husso hymyilee.

– Tiedän, että NHL on jo lähellä, joku päivä se soitto tulee. Nyt pitää vain kesällä painaa vielä enemmän hommia, että on valmiina ensi syksynä.

Ennen sitä rajoitetuksi vapaaksi agentiksi tulevan Husson pitää kuitenkin tehdä uusi sopimus NHL:ään.

– Siltä näyttää, että St. Louisissa jatketaan.

Lue myös:

Yllättävä NHL-sopimus! Työ MM-kultaleijonien nelosketjussa teki vaikutuksen – Dallas Stars värväsi Joel Kivirannan

Kommentti: Bostonin ykkösketju pystyy paljon nähtyä parempaan

St. Louis ajaa surutta Raskin syliin: ”Tuota se on ollut koko kauden”

Tuukka Rask ei välitä veskarien taistosta: ”Joko torjut tai et torju”

Rask loisti, mutta St. Louis tasoitti finaalisarjan

Isän pelko toteutui, kun pojalla meni pää sekaisin – suomalainen huippulupaus tajusi, ettei pelkkä lahjakkuus riitä NHL:ään ja teki täyskäännöksen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat