Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Latvala tykittää huippuaikoja toisensa perään, tallikaveri Tänakin haastaminen voitosta ei silti välttämättä kiinnosta: "Keskityn siihen, että pidän muut takanani"

Toyotan Jari-Matti Latvalan lauantaipäivä Portugalin MM-rallissa on sujunut loistavasti. Hän on enää viiden sekunnin päässä kisaa johtavasta tallikaverista Ott Tänakista.

Rallin MM-sarja
Jari-Matti Latvala Toyota MM-ralli.

Toyotan Jari-Matti Latvala on löytänyt loistavan ajovireen Portugalin MM-rallissa. Toisena päivään startannut Latvala löi pohja-ajan aamun toiselle ja kolmannelle erikoiskokeelle, ja hän on noussut jo viiden sekunnin päähän kisaa johtavasta tallikaverista Ott Tänakista.

Aamun ensimmäisen erikoiskokeen Latvala otti vielä hieman rauhallisemmin renkaitaan säästellen, mutta yhdeksäs ja ennen kaikkea kymmenes, 37,6 kilometrin mittainen Amarante oli tuurilaisen näytöstä. Latvala tykitti kovimman ajan 4,2 sekunnin erolla toiseksi ehtineeseen Hyundain Thierry Neuvilleen.

Latvala oli huolissaan renkaistaan perjantain jälkeen, mutta strategia on osoittautunut oikeaksi.

– Luulen, että teimme oikeat valinnat insinöörien ja rengasvastaavien kanssa. Meillä oli kaksi kovaa ja kolme medium-rengasta, ja teimme lisäksi jotain muutoksia asetuksiin. Halusin eteen paremmat renkaat, Latvala kertoi WRC:n haastattelussa.

Tänak taistelee maailmanmestaruudesta, kun taas Latvalalla ei sellaista painetta ole. Kovaa pitää silti ajaa koko ajan.

– Henkilökohtaisesti mestaruustaistelussa ei ole niin paljoa kiinni, mutta sanotaan nyt näin, että ne ketkä tulevat takaa, puskevat varmasti rajusti. Keskityn siihen, että pidän muut takana, enkä keskity Ottiin niin paljoa.

Tänakin ja Toyotan aamussa oli tummia pilviä, sillä virolaisella oli avauserikoiskokeella jarruongelmia, ja hän muun muassa hävisi kolmantena ajavalle Kris Meekelle yhdeksän sekuntia. Tänak sai ongelmansa kuitenkin korjattua, ja vauhti palautui normaalille tasolle.

Toyotalla on edelleen kolmoisjohto, sillä Meeke on Tänakin ja Latvalan perässä 18,4 sekunnin päässä.

Lappi ohitti Sunisen

Muista WRC-luokan suomalaisista Citroenin Esapekka Lappi on noussut M-Sportin Teemu Sunisen ohi rallin kuudennelle sijalle. Lappi oli huippuiskussa etenkin Amarantessa, jossa hän oli neljäs ja jäi kuusi sekuntia Latvalasta.

Pehmeä tie hymyilytti Lappia maalissa.

– Lähdemme varmaan Dakariin ajamaan ensi vuonna, tulee sen verran kokemusta tästä pehmeässä hiekassa ajamisesta. Hiekkaa tuli tosi paljon sisään autoon, ja vaikka järjestäjät ovat tehneet hyvää työtä täällä, nyt tämä pätkä oli vielä viime vuottakin pahemmassa kunnossa.

Suninen jäi Lapista kokonaistilanteessa nyt 9,1 sekunnin päähän.

Lapin ja Sunisen menoa 10. erikoiskokeella voi katsoa yllä olevasta videosta.

WRC2 Pro -luokassa Kalle Rovanperä ohitti päivään kärjessä lähteneen tallitoverinsa Jan Kopeckyn heti ensimmäisellä erikoiskokeella, ja ero on kasvanut päivän mittaan jo 37,1 sekuntiin. Rovanperä on siis vahvasti kiinni toisessa peräkkäisessä luokkavoitossa.

WRC2-luokassa Eerik Pietarinen kärsi rengasrikon aamulla, mutta myös muilla on ollut ongelmia, ja Pietarinen on noussut toiseksi. Luokkaa johtaneen Norjan Ole Christian Veibyn Volkswagen syttyi tuleen 10. pätkällä, ja hän joutui keskeyttämään. Huonosti päättyi myös Hyundain Jari Huttusen ralli, sillä hän joutui jättämään leikin kesken.

Kilpailu jatkuu päivähuollon jälkeen kello 17.08 alkavalla Vieira do Minhon erikoiskokeella, jota voi seurata suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 17 alkaen. Kisan tapahtumia voi seurata hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Uutista päivitetty kello 17.15: Sunisella ei ollut ongelmia auton tehojen kanssa.

TILANNE 10/20 EK:N JÄLKEEN:

1. Ott Tänak Toyota 1.55.34,5

2. Jari-Matti Latvala Toyota +5,1

3. Kris Meeke Toyota +18,4

4. Thierry Neuville Hyundai +23,7

5. Sebastien Ogier Citroen +25,6

6. Teemu Suninen Ford +1.37,5

7. Esapekka Lappi Citroen +1.46,6

8. Gus Greensmith Ford +2.22,9

9. Elfyn Evans Ford +5.24,1

10. Kalle Rovanperä Skoda +6.09,4 (WRC2 Pro)

11. Jan Kopecky Skoda +6.46,4 (WRC2 Pro)

Lue myös:

Tasainen kärkikolmikko 10 sekunnin sisällä, Latvala joutui jälleen keskeyttämään – Yle seurasi Portugalin MM-rallin lauantain tapahtumat hetki hetkeltä

Jari-Matti Latvala lähtee Portugalin MM-rallin toiseen päivään hyvistä asemista, mutta kestävätkö renkaat? – "Tämä on iso ongelma"

Latvala sammutti Toyotansa neulansilmään, karmea epäonni pilasi raivostuneen Sunisen huippurallin: "Jarruttomalla autolla on tosi vaikeaa ajaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat