Tour de Skille tulossa merkittäviä muutoksia, vastaanotto ollut ristiriitaista – "Se on ollut pitkään liian tylsää katsottavaa"

Ensi kauden Tour de Skillä nähdään todennäköisesti kaksi selkeää muutosta. Muutokset ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton hiihtopiireissä.

hiihto
FIS haluaa, että Tour de Skin viimeinen etappi hiihdetään tulevana kautena yhteislähtökisana. Viime talvena viimeistä edellinen etappi oli yhteislähtökisa ja viimeinen takaa-ajokisa.
FIS haluaa, että Tour de Skin viimeinen etappi hiihdetään tulevana kautena yhteislähtökisana. Viime talvena viimeistä edellinen etappi oli yhteislähtökisa ja viimeinen takaa-ajokisa.Getty Images

Ajatus hiihdon Tour de Skihin syntyi aikoinaan pyöräilyn Tour de Francesta. Siitä haluttiin kiertue, joka on arvokisojen lisäksi hiihtokauden kohokohta. Ensimmäisinä vuosina näin olikin, mutta viime aikoina yhä useampi tähtihiihtäjä on keskeyttänyt kiertueen tai jättänyt sen kokonaan väliin.

Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) on nyt kyllästynyt negatiiviseen palautteeseen ja ilmapiiriin kiertueen ympärillä. 13 vuoden jälkeen ensi kauden Tour de Skille onkin suunniteltu selkeitä muutoksia. FIS lyö ensi kauden kisakalenterin lopullisesti lukkoon sunnuntaina.

Tulevana kautena Tour de Skin legendaarinen viimeinen etappi, eli Alpe Cermisille nousu, käydään yhteislähtönä. Aikaisemminhan tämä on hiihdetty Gundersen-menetelmällä takaa-ajona, edellisten etappien muodostamien aikaerojen mukaan.

Muutos tarkoittaa sitä, ettei viimeisellä etapilla maaliviivan ensimmäisenä ylittänyt välttämättä ole kokonaiskisan voittaja. Muutoksella pyritään vaikuttamaan siihen, etteivät erot nousussa repeä suuriksi. Viime talvena esimerkiksi Ingvild Flugstad Östbergin voittomarginaali oli kiertueen historian suurin, 2.42.

Tourilla on jälleen kaksi sprinttikisaa, mutta nyt niitä ei hiihdetä heti kiertueen alkupäässä. Toinen sprintti hiihdetään heti toisella etapilla ja toinen viimeistä edellisenä etappina. Tällä pyritään estämään sprinttereiden joukkokato viimeisen sprinttikisan jälkeen.

Myös aiemmin käytössä ollut sprinttiranking ja bonussekunnit korvataan uudella sprinttipistesysteemillä, pyöräilystä tutulla vihreä paita -menetelmällä, jolloin kisasta tulee sprinttereille mielenkiintoisempi.

Tour de Skin uudistuksen myötä ensimmäisenä Alpe Cermisin maaliviivan ylittänyt ei välttämättä olekaan kokonaiskisan voittaja. Maurice Manificat (maassa) kannattaa uudistusta.
Tour de Skin uudistuksen myötä ensimmäisenä Alpe Cermisin maaliviivan ylittänyt ei välttämättä olekaan kokonaiskisan voittaja. Maurice Manificat (maassa) kannattaa uudistusta.Getty Images

Muutokset ovat aiheuttaneet hiihtopiireissä ristiriitaisia tunnelmia. Muun muassa Ruotsin hiihtotähti Charlotte Kalla ei lämpene viimeisen etapin yhteislähtökilpailulle.

– Se on ollut kiertueen tunnusmerkki, että se, joka on ensimmäisenä Alpe Cermisillä, on Tourin voittaja. Se on ollut yksi osa jännitystä, Kalla kommentoi Aftonbladetin mukaan uutistoimisto TT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Seefeldissä yhdistelmäkilpailun maailmanmestaruuden voittanut Sjur Røthe on samoilla linjoilla Kallan kanssa.

– Se kuulostaa erikoiselta. Ensimmäisen hiihtäjän huipulla pitää olla Tour de Skin voittaja. Piste, Røthe sanoi NRK:lle (siirryt toiseen palveluun)ja totesi, ettei usko tv-katsojien pitävän siitä, että voittajaa lasketaan maalintulon jälkeen.

Sen sijaan Norjan hiihtoliiton maastohiihtotoiminnan päällikkö Espen Brejvig kertoi NRK:lle (siirryt toiseen palveluun)uskovansa uudistukseen ja siihen, että norjalaishiihtäjät sekä muut kärkihiihtäjät hyötyvät uudesta konseptista.

Maastohiihtokomiteassa Norjan edustajana toimiva Åge Skinstad sanoi käyneensä keskusteluja Brejvigin kanssa ja äänestäneensä uudistuksen puolesta.

– Jos emme kokeile jotain uutta, emme voi tietää, toimivatko uudistukset, Skinstad sanoi VG:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Tour de Skin sprinttikisan voittaja ei ratkea ensi talvena bonussekunneilla, vaan pistejärjestelmällä. Viime kaudella sprinttikisat olivat Tourin alkupäässä.
Tour de Skin sprinttikisan voittaja ei ratkea ensi talvena bonussekunneilla, vaan pistejärjestelmällä. Viime kaudella sprinttikisat olivat Tourin alkupäässä.AOP

Britti Andrew Musgrave ja ranskalainen Maurice Manificat liputtavat myös uudistusten puolesta. Molempien mielestä yhteislähtöä on hyvä kokeilla viimeiselle etapille.

– Se on ollut pitkään liian tylsää katsottavaa, kun erot ovat olleet niin suuret. Ja jos starttaa ryhmässä, saa enemmän hyötyä kuin jos joutuu hiihtämään yksin. Kuulostaa siltä, että FIS:llä on hyviä suunnitelmia, kerrankin, Musgrave kommentoi.

– Se olisi voitu pitää takaa-ajona, jos Tourilla ei jaettaisi bonussekunteja, Manificat sanoi.

FIS:n suomalainen urheilijaedustaja Martti Jylhä uskoo, että hiihtäjät pitävät sprinttiuudistuksesta.

– Se on mielenkiintoinen idea ja uskon, että sprintterit pitävät siitä. Ainakin minä pidän, Jylhä sanoi NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Kuusamo ja Lahti pysyvät maailmancup-kalentereissa – Salpausselällä hiihdetään viestejä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat