Suora

  • CS:GO: IEM Chicago – välierät
  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheilukierros

Boston pyörittää huimaa erikoistilanneklinikkaa Stanley Cupin finaaleissa – karmiva ero joukkueiden välillä on ratkaisemassa mestaruuden

Bostonin erikoistilannepelaaminen on omaa luokkaansa Stanley Cupin loppuottelusarjassa, analysoi Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä St. Louisista.

NHL
David Pastrnak tekee maalin
David Pastrnakin laukaus ylivoimalla yllätti St. Louis Bluesin Jordan Binningtonin.Bruce Bennett / Getty Images

ST. LOUIS. Erikoistilannepelaaminen on nousemassa ratkaisevaan rooliin Stanley Cupin loppuotteluissa. Loppuottelusarjaa voitoin 2–1 johtava Boston Bruins pyörittää tällä hetkellä sellaista erikoistilanneklinikkaa, että sarja voi loppua lyhyeen, mikäli St. Louis ei nopealla tahdilla löydä siihen vastausta.

Otetaan ensin käsittelyyn ylivoimapeli.

Bostonin ylivoimapeli on rummuttanut tulosta taululle läpi kevään lähes historialliseen tahtiin. Tuukka Raskin edustama Bruins on päässyt kevään pudotuspeleissä ylivoimalle 64 kertaa ja tehnyt niiden aikana 23 maalia (35,9%). Mainittakoon tässä vaiheessa, että yli 30 ylivoimaprosenttiin on ylletty NHL:n pudotuspeleissä vain kerran. New York Islanders pani ylivoimalla kiekkoa reppuun 37,8 prosentin tehokkuudella keväällä 1981.

Ylivoimatilastoja alettiin tilastoida kaudella 1977–78.

Lauantain kolmannessa ottelussa Boston iski neljä ylivoimaosumaa neljällä yrittämällä, ja uskomatonta kyllä, vieläpä neljällä laukauksella. Talkoita johtivat ykkösketjun hyökkääjä Patrice Bergeron, Brad Marchand ja David Pastrnak.

Jos edellä mainittuun joukkoon lisätään puolustaja Torey Krug, nelikon yhteenlaskut ylivoimapisteet tältä keväältä näyttävät neljääkymmentä. Luvut ovat hurjia.

Ylivoimapeli on Bostonille juuri nyt valtavan tärkeä selkäranka. Lauantainakin se iski tärkeän avausmaalin ensimmäisen erän puolivälissä nimenomaan ylivoimalla. Hirmuisessa hurmoksessa huutaneen St. Louis-yleisön edessä maalilla oli lopputuleman kannalta todella suuri merkitys.

Patrice Bergeron
Boston Bruinsin Patrice Bergeron (oik.) tuuletti avausmaalia kolmannessa finaalissa.Jamie Squire / Getty Images

Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta – Boston on tehnyt vähintään yhden ylivoimaosuman seitsemässä peräkkäisessä ottelussa.

– Emme ajatelleet tekevämme neljää maalia neljällä ylivoimalla, mukana oli myös onnea. Jokainen peli on erilainen ja aina tulee muutoksia, mutta haluamme yleensä toimittaa kiekot maalille ja pitää pelin niin sanotusti elossa. Joskus ylivoiman avulla pelistä voi saada otteen ja eilen kävi niin, Bostonin Jake DeBrusk kertasi välipäivän harjoituksissa St. Louisissa.

Boston todellakin sai ylivoimapelinsä avulla vastustajastaan otteen. St. Louisin vaikeudet samalla osa-alueella vain alleviivaavat Bostonin erinomaista virettä erikoistilanteissa. Blues on onnistunut tekemään sarjassa vain yhden ylivoimaosuman kymmenellä yrittämällä. Sekin tuli lauantaina silloin, kun peli oli jo menetetty.

Eikä St. Louis tuskaile ylivoimapelinsä kanssa ensimmäistä kertaa tänä keväänä.

Bluesin ylivoima yski jo avauskierroksella Winnipegiä vastaan. Toisella kierroksella Dallasia vastaan se onnistui kaksi kertaa 22 yrittämällä. Nyt vastassa on Bostonin erinomainen alivoimanelikko, jonka takana Tuukka Rask kaiken lisäksi pelaa uransa parasta jääkiekkoa.

Bruins ja Tuukka Rask puolustaa
Tuukka Raskin ohi on vaikea saada kiekkoa.Jamie Squire / Getty Images

Bostonin onnistumiset alivoimalla ovat viime kädessä hyvin yksinkertaisten asioiden seurausta. Tiivis neliö on valmis iskemään vaihdosta toiseen kädet santaan voittaakseen irtokiekkoja. Toisaalta Bruins on erinomainen joukkue pitämään vastustajan pelin ulkopuolella. Tämän kautta Tuukka Rask näkee valtaosan laukauksista.

– Yleensä maalivahti on alivoimalla paras pelaajasi, ja meillä näin on todellakin ollut. Blokkaamme laukauksia ja suljemme hyvällä mailapelillä syöttölinjoja. Ja mikä tärkeintä, emme usein joudu tappamaan kahta tai kolmea jäähyä peräkkäin, koska se uuvuttaa. Olemme olleet hyviä alivoimalla läpi kauden, Bruins-luotsi Bruce Cassidytotesi.

– Laadukas puolustaminen on meille kunnia-asia. Valmennus on tehnyt myös hyvää työtä valmistaessaan meitä vastustajan ylivoimapeleihin, kapteeni Zdeno Chara lisäsi.

St. Louisin on tehtävä muutoksia – ja pian!

Riippuen nenällä makaavien lasien väreistä, käsillä on joko herkullinen tai painajaismainen tilanne isommassakin kuvassa.

Bostonille erikoistilannepelaaminen on juuri nyt valtavan tärkeä selkäranka. Sitä se on varmasti sille onnistumisten kautta myös mentaalipuolella. Se tietää olevansa juuri nyt hienolla tavalla sekä yli- että alivoimapelaamisen ytimessä. Ylivoimalla tekeminen on toisaalta suunnitelmallista, toisaalta oikealla tavalla rennon luovaa. Alivoimalla nelikko on todella sitoutunut pelaamaan toisilleen. Viime kädessä kyse on kuitenkin siitä, kumpi joukkueista tekee jäähyn aikana enemmän töitä.

St. Louis on taas erikoistilanteiden kautta painajaismaisessa tilanteessa. Ylivoimapelaamisesta on puuttunut oikeanlainen rentous läpi kevään ja nyt siitä huokuu suoranainen pakottaminen. Samaan aikaan kurittomasti niin sanotun kovuutensa kautta jäähyillyt ryhmä ei saa alivoimalla pidettyä kiekkoa pois omasta verkostaan.

Bostonin ylivoimaprosentti loppuottelusarjasta on 42, St. Louisin 10, ja kääntäen: Bostonin alivoimaprosentti on 90, Bluesin karmiva 58. Jos trendi jatkuu tällaisena, Boston nostelee kannua kauden päätteeksi.

Craig Berube
St. Louis Bluesin Craig Berubella riittää tällä hetkellä mietittävää.Dilip Vishwanat / Getty Images

Se, millaisia keitoksia Blues-luotsi Craig Berube erikoistilanneongelmiin yrittää keitellä, on todella mielenkiintoinen peli pelin sisällä. Varmaa on vain, että muutoksia pitää tehdä ja nopeasti, typerintä on toistaa samoja virheitä ottelusta toiseen.

Toisaalta kunnia on annettava sinne, minne se kuuluu.

Boston Bruins pitää nimittäin yllä yhtä modernin NHL:n kovinta erikoistilanneklinikkaa juuri nyt. Vaikka pelejä ratkotaan edelleen paljon viidellä viittä vastaan, Bostonin erikoispelaamisen taso antaa joukkueen kaikelle tekemiselle valtavasti happea – ja syö samaan aikaan rotan lailla vastustajan uskoa sen omiin mahdollisuuksiin.

Ainaiset erikoistilannepuheet valmentajien suissa voi joskus laskea kiekkokliseiksi, mutta Bostonia katsellessa on helppo todeta, etteivät koutsit niistä lämpimikseen horise.

Lue myös:

Kommentti: Boston iski tiskiin huiman suorituksen – St. Louisille saattaa jäädä tästä löylystä pysyviä arpia

St. Louisin ilo loppui lyhyeen: Boston murskavoittoon, Raskin rauhallisuus vakuutti

Voisiko Ville Husso olla St. Louisin sensaatiomaalivahti Binningtonin tilalla? – ”Kyllä sitä on miettinyt”

Yllättävä NHL-sopimus! Työ MM-kultaleijonien nelosketjussa teki vaikutuksen – Dallas Stars värväsi Joel Kivirannan

Valtava takaisku Tapparalle: mestarimaalivahti Emil Larmi siirtyykin NHL-jäille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat