Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Väestöliitto jalkautuu kentälle ja kouluttaa urheiluseuroja reagoimaan häirintätapauksiin

Väestöliitto alkaa kouluttaa urheiluseuroja muun muassa seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi. Ensivaiheessa koulutukset aloitetaan 15:ssä seurassa.

Muu urheilu
Tunnetut urheilijat ovat antaneet kasvonsa häirinnän vastaiselle kampanjalle.
Tunnetut urheilijat ovat antaneet kasvonsa häirinnän vastaiselle kampanjalle.Ville Ristolainen

Väestöliiton Et ole yksin -palvelu on ollut toiminnassa jo yli vuoden, ja se on osoittanut tarpeellisuutensa. Seuraavaksi jalkaudutaan kentälle, sillä Väestöliitto alkaa kouluttaa urheiluseuroja ennaltaehkäisemään ja reagoimaan häirintätapauksiin.

Väestöliiton asiantuntija Saara Ruotsalaisen mukaan urheiluseuroissa on vaihtelevaa osaamista häirintätapauksiin puuttumisissa, tunnistamisissa ja ennaltaehkäisyssä, joten tarvetta koulutukseen riittää.

– Lähdemme 15 pilottiseuralla liikenteeseen, ja näiden koulutusten aikana saamme käsityksen, mikä tarve on. Testaamme koulutusmalliamme ja lähdemme vasta sitten laajentamaan muihin seuroihin, Ruotsalainen selvitti.

Pilottivaiheen jälkeen seuroille rakennetaan verkkokurssi, joka on kaikkien käytettävissä.

Jo tällä hetkellä Väestöliiton Et ole yksin -nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun)löytyy opas epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisyyn. Tässä oppaassa käydään läpi muun muassa rekrytointia, taustojen tarkistamista, haastatteluja ja sitä, miten tärkeää on luoda yhtenäiset säännöt seuralle.

– Meillä on myös erilaisia mallipohjia muun muassa sille, miten toimitaan, kun jotain tapahtuu ja epäasiallista käytöstä esiintyy, Ruotsalainen kertoi.

Ruotsalaisen mukaan on tärkeää, että tietoisuus Et ole yksin -palvelusta ja aihepiiristä nousee, jotta kentällä työskentevillä, seuratoiminnassa mukana olevilla sekä urheilijoilla itsellään on valmius tunnistaa ajoissa epäasiallisia tilanteita ja puuttua niihin.

Jääkiekkoilija Annina Rajahuhta on yksi monista urheilijoista, joka on antanut kasvonsa Et ole yksin -kampanjalle.
Jääkiekkoilija Annina Rajahuhta on yksi monista urheilijoista, joka on antanut kasvonsa Et ole yksin -kampanjalle.Ville Ristolainen

Rajahuhta: Puhukaa, puhukaa, puhukaa!

Naisten jääkiekkomaajoukkueen hyökkääjä Annina Rajahuhta on yksi niistä seitsemän lajin urheilijoista, joka on antanut Et ole yksin -kampanjalle kasvonsa. Muita urheilijoita ovat muun muassa jääkiekkoilija Tuomo Ruutu, lentopalloilijat Riikka Lehtonen ja Olli-Pekka Ojansivu, salibandypelaajat Veera Kauppi ja Peter Kotilainen.

Rajahuhta joutui itse pelaamista aloittaessaan kohtaamaan usein vähättelyä, mutta hänen mielestään urheiluyhteisö on muuttunut vuosien varrella avoimemmaksi ja myös naisurheilulla on paikkansa nyky-yhteiskunnassa.

Rajahuhta sanookin olleensa onnellisessa asemassa, että on saanut kasvaa ja varttua turvallisessa ympäristössä.

– On surullista, jos sitä mahdollisuutta ei ole. Siksi on tärkeää puhua ja kuunnella. Tällä projektilla rohkaistaan lisää, sillä kukaan ei pysty auttamaan, jos ei puhu ja kukaan ei tiedä, jos ei puhu, Rajahuhta sanoi.

Palveluun monenlaisia yhteydenottoja

Väestöliiton Et ole yksin -palveluun on vuoden aikana tullut useita yhteydenottoja niin urheilevilta lapsilta, nuorilta, valmentajilta, vanhemmilta kuin seuroissa ja lajiliitoissa toimivilta henkilöiltä. Yhtä yksittäistä lajia ei ole noussut yhteydenotoissa erityisesti esiin, mutta lähes kaikissa on ollut kyse vielä tällä hetkellä meneillään olevasta tapauksesta.

Ruotsalaisen mukaan myös yhteydenottojen aihepiiri on ollut laaja.

– Varmaan yleisimmät aihepiirit, joita olemme käsitelleet, ovat olleet kiusaaminen, henkinen väkivalta, seksuaalinen häirintä ja seksuaaliväkivalta, Ruotsalainen sanoi.

– On ollut tapauksia, joissa on tehty rikosilmoituksia, konsultoitu poliisia tai ohjattu yhteydenottajaa olemaan yhteydessä poliisiin. Mutta toisaalta on ollut tapauksia, joissa vain jutellaan siitä, miten kavereita voisi saada seurassa paremmin.

Lue myös:

Urheilun auttava linja torjuu epäasiallista käytöstä, osoitti tarpeensa jo parissa viikossa – "Viesti ollut vahvasti, että onneksi on tällainen palvelu"

Kymmenet hakeneet apua urheilussa tapahtuneeseen häirintään – "On tapauksia, joissa on ohjeistettu olemaan halutessaan yhteydessä poliisiin"

SUEKin selvitys: Kymmenet maajoukkuepelaajat jalkapallossa ja jääkiekossa ovat kokeneet seksuaalista häirintää

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat