Topi Raitanen juoksee veitsen terällä kohti syksyn MM-kisoja – pitkä kilpailukausi ei entistä suunnistajaa hetkauta: "Olen tottunut, että syksyllä kilpaillaan"

Estejuoksija Topi Raitasen kauden päätavoite on juosta syksyn Dohan MM-kisoissa 8 minuutin ja 20 sekunnin tuntumaan, joka vaatii vajaan 10 sekunnin ennätysparannusta.

yleisurheilu
Topi Raitanen
Topi Raitanen hakee keskiviikkona Lahdessa kovaa aikaa 1 500 metrillä.AOP

Suomalainen kestävyysjuoksija Topi Raitanen on avannut kesän ulkoratakautensa tyylillä. 3 000 metrin estespesialisti jäi kauden avauksessa ennätystään, 8.28,48, vain sekunnin päähän. Sitä ennen mies tempaisi 3 000 metriä ilman esteitä Norjassa aikaan 7.56, vastaavaa menoa on nähty suomalaiselta juoksijalta vuonna 2012. Tulosten taustalla on hyvin onnistunut harjoituskausi.

– Kiva juttu, että olen voinut aloittaa ennätystasolta. Nyt voi tiputella sekunteja kauden mittaan, Raitanen kertoo Yle Urheilulle.

23-vuotiaan Raitasen kehitys on ollut hämmästyttävää. Helsingin Kisa-Veikkoja edustava estemies on pystynyt nipistämään viime vuosina joka kausi ennätyksistään paljon sekunteja. Tänä vuonna Raitanen on valmentajansa Janne Ukonmaanahon kanssa pyrkinyt kehittämään vauhtikestävyyttä.

– Harjoitusmäärät ovat nousseet ja vauhtikestävyys on parantunut. Nyt sitten haetaan suorituskykyä 1 500 metrin kautta esteisiin.

Raitanen kisaa keskiviikkona Lahden GP-kisassa 1 500 metrillä. Suomalaisjuoksija lähtee tavoittelemaan matkalta uutta ennätystä. Raitanen pinkoi viime vuonna matkan aikaan 3.41,88.

– Sitä lähdetään parantamaan. Kauden tavoite on juosta sinne 3.38–3.40 tuntumaan.

MM-kisojen ehdolla rakennettu kilpailukausi

Lahden jälkeen Raitasta kutsuu Paavo Nurmi Games, jossa Raitanen pääsee päämatkalleen 3 000 metrin esteisiin. Entisen suunnistajan veri vie kesäkuussa myös Kangasalan ryteikköön Jukolan viestiin. Pääkilpailukausi alkaa vasta heinäkuun lopussa.

– Syyskuun Ruotsi-ottelun jälkeen pidetään vielä pieni harjoittelujakso, Raitanen avaa suunnitelmiaan.

Dohan MM-kisat kilpaillaan poikkeuksellisesti tänä vuonna vasta syksyllä, jonka mukaan Raitasen kisakalenteri ja harjoittelu on laadittu. Suunnistustaustaiselle Raitaselle syksyllä kilpaileminen on tuttua.

– Suunnistuksessa olen tottunut, että syksyllä kilpaillaan ja kilpailutuntumaa pidetään yllä pitkään.

Raitanen uskoo, että Dohassa finaalipaikka vaatii juoksua 8.20 tuntumaan. Tällä hetkellä siihen on matkaa vajaa 10 sekuntia.

– Se ei ole mitenkään mahdotonta. Täytyy saada kesän aikana ennätys mahdollisimman kovaksi, Raitanen kertoo.

”Mennään veitsen terällä”

Suomalaisia kestävyysjuoksijoita ovat keväällä koetelleet loukkaantumiset. 10 000 metrillä EM-kisoissa viime vuonna 18:nneksi sijoittunut Arttu Vattulainen kamppailee parhaillaan ylirasitustilan kanssa. Viime vuonna läpimurtonsa kansalliseen kärkeen tehnyt Jaakko Piesanen kärsii loukkaantumisesta.

Raitanen on välttynyt viime vuosina pahimmilta kolotuksilta ja vaivoilta.

– Olen kiitollinen, että ei ole ollut sairastumisia tai vammoja viimeisten vuosien aikana.

Sille on syynsä: Raitanen tekee fysioterapeuttien kanssa huoltavaa harjoittelua jatkuvasti. Harjoitusmääriä on nostettu myös maltilla.

Topi raitanen
Topi Raitanen kisaa kesäkuussa Jukolan viestissä.YLE

– Pyrimme minimoimaan riskejä ja harjoittelemaan mahdollisimman kovaa. Koko ajan mennään veitsen terällä.

Raitanen on noussut ryminällä suomalaisen kestävyysjuoksun ykkösnimeksi. Viime vuoden Ruotsi-ottelussa Raitaselta nähtiin mieletön kiri, joka muistutti jopa Juha Väätäisen EM-kultajuoksua vuonna 1971. Pitääkö kiriä harjoitella vai tuleeko se luonnostaan?

– Kiri lähtee näin alkukaudesta vähän tahmeasti. Kun saan alle kovia startteja niin kyllä se sieltä alkaa aukeamaan taas, Raitanen hymähtää.

Yleisurheilukauden kotimaista GP-sarjan avausta Lahdessa voit seurata Yle TV2:sta ja Yle Areenasta keskiviikkona kello 18.30 alkaen.

Osallistu tv-lähetykseen lähettämällä kysymyksiä asiantuntijoille ja selostajille WhatsAppilla numeroon 044 421 4530.

Lue myös:

Hallikaudella säväyttänyt pika-aituri Reetta Hurske on käynyt puntilla enemmän kuin koskaan ja hakee MM-rajan alitusta alkukesästä: "Lähtöä ei enää treenata paremmaksi"

Topi Raitanen estejuoksussa Euroopan kärkiaikaan

Topi Raitanen avasi ratakauden komealla ajalla – jäi norjalaisesta maileritähdestä vain muutaman sekunnin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat