Suora

  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Wisla
  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Wisla
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jalkapalloperheen pikkutyttö hakee nyt viimeistä puuttuvaa palasta uralleen MM-kisoissa – menestykäs ura oli päättyä jo keuhkoveritulppaan

Huipputaitavan Dzsenifer Marozsánin ura on jo 27-vuotiaana liki täydellinen.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Dzsenifer Marozsan on pelannut pääsarjatasolla 14-vuotiaasta asti.
Dzsenifer Marozsan on pelannut pääsarjatasolla 14-vuotiaasta asti.Getty Images

– Tiedättekö, kuka olen, ensimmäinen mainoskasvo kysyy.

– Entä minä, jatkaa toinen.

– En uskonutkaan.

Saksan jalkapallonaiset tarttuivat kesän MM-lopputurnauksen lähestyessä härkää sarvista ja kyseenalaistivat sitkeät stereotypiat.

– Pelaamme maalle, joka ei edes tiedä nimiämme, he sanovat.

Tuo maa on hallinnut naisten jalkapalloa, erityisesti Euroopassa.

Saksa juhli Euroopan-mestaruutta ensimmäisen kerran kesällä 1989 ja oli siitä alkaen pysäyttämätön. 24 vuoden aikana se voitti turnauksen kaikkiaan kahdeksan kertaa, joista kuusi peräkkäin.

Maailmanmestaruus meni Saksaan kahdesti peräkkäin vuosina 2003 ja 2007. Olympialaisista tuli kultaa kolme vuotta sitten Rio de Janeirossa.

Siitä kaikesta huolimatta Die Nationalelf ei ole brändinä mitään verrattuna ulkomaillakin ihannoituun Die Mannschaftiin, miesten maajoukkueeseen. Nyt siitä uskalletaan puhua ääneen enemmän kuin koskaan. Naisten jalkapallo on nousussa, ja saksalaistenkin uraauurtava työ voidaan palkita.

Orastava buumi tulee kuitenkin Saksan kannalta haastavaan aikaan. Putoaminen EM-kisojen puolivälierissä kaksi vuotta sitten katkaisi dominanssin ja käynnisti rakennusvaiheen.

Marozsan on maailman parhaita pelinrakentelijana.
Dzsenifer Marozsan on pelinrakentelijana maailman parhaita.Getty Images

Saksa on nytkin yksi mahdollinen kandidaatti jopa maailmanmestariksi, mutta vielä saattaa olla liian aikaista jättipotille.

Jos se kuitenkin onnistuu, kaiken ytimessä on Dzsenifer Marozsán. Hän on kantanut Saksan ykköstähden viittaa jo vuosia, eikä suotta - kyse on yhdestä maailman parhaista pelaajista.

– Jos haluaa katsoa naisten pelejä ensimmäisiä kertoja, niin minusta kannattaa katsoa nimenomaan Marozsania. Hän on yksi kokonaisvaltaisimmista pelaajista, sanoo Essi Sainio, Suomen maajoukkueestakin tuttu nainen.

– Käytännössä hän on Saksan aivot. Äärettömän tärkeä pelaaja, joka pystyy ratkaisemaan myös huippupelejä.

Sainiolle Marozsan on erityisen tuttu. Hän pelasi Saksassa ensin Turbine Potsdamissa ja sitten Freiburgissa.

Samoihin aikoihin Bundesligassa pelasi myös Marozsán.

Silloin saksalaisen ura tosin oli vasta alkutekijöissään. Marozsán oli teini-ikäinen, mutta teki silti itselleen jo nimeä. Hän oli debytoinut naisten pääsarjassa tyttönä, vasta 14-vuotiaana raakileena.

– Hän oli jo silloin todella taitava. Niin nuorena peliesitykset ailahtelivat jonkin verran. Nyt hän on totta kai kasvanut ja kehittynyt, mikä näkyy erityisesti tasaisuudessa. Häntä oli jo silloin vaikea pidellä, vaikka hän ei koskaan ollut mikään erityinen juoksija, Sainio jatkaa.

– Saadessaan pallon hän on huippuvaarallinen, koska laukaus lähtee vaikka 30-40 metristä. Tai sitten hän pystyy antamaan yllättäviä, todella pitkiä syöttöjä pystyyn ja hyökkääjät pääsevät niistä tilanteisiin.

Futisperheen kasvatti

Vaikka Marozsán kerääkin kunniaa nimenomaan saksalaiselle jalkapalloilulle, ovat hänen juurensa Unkarissa. Siellä hän eli ensimmäiset vuotensa, kunnes koko perhe suuntasi Saksaan.

Jo silloin syynä oli jalkapallo. Isä Janos pelasi lajia ammatikseen ja siirtyi lounaissaksalaiseen Saarbrückeniin, kun Dzsenifer oli nelivuotias. Sen myötä tyttö oli myöhemmin edustuskelpoinen Saksan maajoukkueessa.

Myös isoveli David pelasi jalkapalloa. Ura ei kuitenkaan edennyt yhtä ruusuisasti, sillä hän loukkaantui pahasti juuri ennen ammattilaiseksi siirtymistä. Se sai myös perheen äidin miettimään kahdesti suhtautumistaan tyttärensä peli-intoihin.

Ajatus jalkapallon vaihtamisesta esimerkiksi tanssiin ei kuitenkaan koskaan viehättänyt Dzseniferiä.

– Tein kuten hän halusi, mutta tanssitunnin jälkeen tartuin palloon ja lähdin ulos pelaamaan. Ei hän voinut estää minua. Koko elämäni on rakentunut jalkapallon ympärille, Marozsan sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Marozsan on juhlinut kaikkialla - paitsi MM-kisoissa.
Marozsan on juhlinut kaikkialla - paitsi MM-kisoissa.Getty Images

13-vuotiaana Marozsan pääsi lähelle sankariaan toimiessaan pallotyttönä ottelussa, jossa kentällä oli muiden muassa Nadine Kessler. Yksi Saksan jalkapallon suuruuksista on nyt jo lopettanut uransa, mutta edusti muiden muassa Saarbrückeniä.

Myöhemmin roolimallista tuli joukkuetoveri ja Marozsanista itsestään tähti.

– Kaikki ympärillä ikään kuin tapahtui itsestään. Halusin vain pelata ja elää hetkessä. Muut kyllä puhuivat siitä, että pelaisin televisiossa, mutta en ottanut siitä paineita, Marozsan kertasi Deutsche Wellelle (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2015.

Juuri Saabrückenin naisissa Marozsan pelasi silloin, kun Sainio kohtasi hänet ensimmäisen kerran.

– Tuli kyllä valitettavankin tutuksi, HJK:ta edustava Sainio nauraa.

– Hän oli jo silloin pitkä ja aika vahva pelaaja, nykyään vieläkin urheilullisempi. Fyysinen harjoittelu on edistynyt hänen uransa aikana ja vain kehittänyt luontaisesti hyviä raameja. Joskus nuorilla ja fyysisillä pelaajilla saattaa jäädä pallotaito taka-alalle, mutta hän ei ole tyytynyt pelkkään fyysisyyteen.

Ura uhattuna

Marozsan pelaa nyt Ranskassa. Hän on osa Lyonin todellista superjoukkuetta, Euroopan valtijattaria.

Ranskan pääsarjan menestynein seura on voittanut mestaruuden kolmetoista kertaa peräkkäin. Eikä kyse ole siitä, että Ranskasta ei löytyisi riittävää vastusta - sellaista ei nimittäin tunnu löytyvän oikein mistään, sillä neljänä viime vuotena Lyon on voittanut myös Mestareiden liigan.

Ranskan Wendie Renard ja Amandine Henry, Norjan Ada Hegerberg, Hollannin Shanice van de Sanden... Nimilistakin kertoo, että vastustaja on vaikeuksissa.

Marozsanin paikka on joukkueen keskikentällä juonikkaana pelintekijänä. Siinä roolissa hän on planeetan parhaimmistoa. Ranskan liigan parhaan pelaajan palkinnon saksalainen pokkasi kolmena kautena peräkkäin.

MM-kisoihin hän pääsee menestyksen maku suussaan, sillä takana on jälleen täydellisesti onnistunut kausi. Lyon juhli triplaa voittamalla sekä Ranskan liigan ja cupin että Mestareiden liigan - ja Marozsan pääsi huipentamaan seurajoukkuekauden synnyinmaassaan, sillä Mestareiden liigan loppuottelu pelattiin Budapestissä.

Hän iski avausmaalin jo neljännellä peliminuutilla.

Marozsan ja Wendie Renard lukeutuvat Lyonin tähtiin.
Marozsan ja Wendie Renard lukeutuvat Lyonin tähtiin.Getty Images

Onnistumiset tuntuivat jonkin aikaa kaukaisilta, sillä viime vuonna jopa koko ura oli katkolla. Silloin saksalaiselta löytyi keuhkoveritulppa, joka pakotti sivuun kentiltä kuukausiksi.

– Olin kovissa tuskissa ja jouduin menemään sairaalaan, missä diagnoosi tehtiin. Aluksi päässä pyörivät kaikki pahimmat ajatukset. Viikkoa myöhemmin oli kuitenkin selvää, että taistelisin ja palaisin vahvempana, Marozsan sanoi ARD:lle (siirryt toiseen palveluun).

Hänen terveyshuoliensa keskellä Saksan paikka MM-kisoissa ei ollut vielä varma. Maa kuitenkin eteni lopputurnaukseen ilman tähteäänkin ja nyt Marozsan pääsee johdattamaan joukkueen kentälle jonkinlaiseen kunnianpalautukseen edellisten kisojen nelossijan jäljiltä.

Viimeinen puuttuva palanen

Marozsanin tähänastinen tähtihetki maajoukkueessa koitti olympialaisissa kesällä 2016.

Sukupuolesta riippumatta olympiakulta on ollut Saksan jalkapallossa harvinaista herkkua, sillä maa oli voittanut turnauksen vain kerran aiemmin, kun Itä-Saksa eteni kultaan vuonna 1976. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin Marozsan oli kapteeni joukkueessa, joka voitti olympiaturnauksen ensi kertaa nyky-Saksan historiassa.

Finaalissa vastassa oli Ruotsi ja kapteeni astui valokeilaan. Täydellinen laukaus rangaistusalueen rajalta johti ottelun avausmaaliin. Myöhemmin Marozsanin ampuma vapaapotku päättyi omaan maaliin, joka ratkaisi Saksan kullan.

EM-kisoissa vuonna 2013 Marozsan teki samojen joukkueiden välieräkohtaamisessa voittomaalin, jolla Saksa eteni loppuotteluun ja lopulta mestariksi.

"Marozsan on melkein pakko tuplata", sanoo Essi Sainio.
"Marozsan on melkein pakko tuplata", sanoo Essi Sainio.Getty Images

MM-turnaus on viimeinen puuttuva palanen uralla, joka tuntuu monin tavoin täydelliseltä jo 27-vuotiaana.

Siellä Marozsan ei vielä ole päässyt menestymään ja edelliset kisat olivat erityisen harmillinen kokemus. Puolikuntoisena turnaukseen lähtenyt pelaaja oli lohkovaiheessa erinomainen, mutta uusi vamma vei valtaosan terästä - ja tarkoitti kohtalokasta kolausta Saksan haaveille.

– Heillä on nyt uusi valmentaja, joka on saanut junan takaisin raiteilleen. Nyt saattaa olla vielä liian aikaista odottaa uutta jättimenestystä, mutta heillä on edellytykset päästä mitalipeleihin, Sainio epäilee.

Marozsanin merkitystä yhtälölle ei voi korostaa liikaa.

– Hänen harteilleen asetellaan usein tähden viittaa, mutta se ei näy hänen elkeissään. Hän muun muassa luopui maajoukkueen kapteeniudesta oma-aloitteisesti, koska ei halunnut kaikkea huomiota itseensä. Hän halusi enemmänkin keskittyä pelaamiseen, Sainio sanoo.

Uudistunut Saksa ei ehkä vielä kykene nujertamaan naisjalkapallon muita jättejä. Menestyminen muutenkin kiristyneessä kilpailussa on yhä haastavampaa. Päättyivät ottelut mihin tulokseen tahansa, Marozsan antaa silti jo yksinään syyn hakeutua niiden pariin.

Sainio on kokenut kamppailutilanteissa henkilökohtaisesti sen, miten liukas Saksan kuningatar osaa olla.

– Hänen lähelleen on vaikeaa mennä, koska tuntuu, että hän pääsee jotenkin ohi, vaikka kuinka tekisi parhaansa. Pallokontrolli ja tekniset taidot asettavat suuria haasteita puolustamiselle ja tuollainen pelaaja on melkein pakko tuplata - yksi paineistaa ja toinen yrittää sulkea tietä, jonka hän usein löytää ohi ensimmäisestä.

Käänteentekevät pelaajat viehättävät lajissa kuin lajissa, eikä kenelläkään Marozsania nähneellä ole epäilystä siitä, mikä hänen potentiaalinen panoksensa on.

Tämä kesä on myös hänelle ennennäkemätön mahdollisuus saada saksalaiset laajemmin tunnistamaan nimen paidan selkämyksessä.

Saksa aloittaa MM-kisat tänään lauantaina ottelulla Kiinaa vastaan. Ottelun näkee suorana Yle Areenassa kello 15.50.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu sekä parhaimmat videoklipit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

**Lue lisää:

Lähteet: BBC, DW, DFB, The Guardian, Süddeutsche Zeitung, Fansoccer, The Sun, Zeit, Firstpost

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat