Boston ei pystynyt vastaamaan St. Louisin työmäärään, Rask myönsi sisukkaan Bluesin paremmuuden: ”He olivat paljon epätoivoisempia”

St. Louis näytti maanantain neljännessä Stanley Cupin loppuottelussa, miten iso sydän paljon kokeneella joukkueella on.

NHL
St. Louis Blues voitti Boston Bruinsin neljännessä Stanley Cupin finaalissa keväällä 2019.
St. Louis Blues taisteli otteluvoitot tasoihin neljännessä Stanley Cupin loppuottelussa.Dilip Vishwanat / Getty Images

ST. LOUIS. Lähtökohdat eivät totisesti olleet St. Louis Bluesille maanantain neljänteen Stanley Cupin loppuotteluun helpot. Joukkue tuli valtavien odotusten jälkeen Bostonin murskaamaksi lauantaina omassa kaukalossaan tylyin 7–2-lukemin. Tappio maanantaina olisi antanut Bostonille lopun alulta tuntuvan 3–1-johdon sarjassa.

Blues ei ollut kuitenkaan valmis taipumaan, ja se voitti maalein 4–2 tasoittaen otteluvoitot lukemiin 2–2.

Kotijoukkue iski lopulta tiskiin mykistävän esityksen. Joukkue, joka on kasvanut yhteen nimenomaan suurien vaikeuksien kautta, näytti finaalisarjan nelososassa uskomatonta sydäntä. Jo ensimmäisestä vaihtokierrosta alkaen kaikille oli selvää, että joukkue oli valmis jättämään jäälle joka ikisen pisaran itsestään.

Kun vielä maalilamppu Tuukka Raskin takana paloi ensimmäisen kerran jo 43 sekunnin kohdalla, lauantain traumat unohtuivat hetkessä.

Tämän jälkeen Blues vei ottelua lähes koko illan. Bluesin armoton paineistus, karvaus- ja riistopeli, ajoi Bostonin ahdinkoon. Etenkin toisessa erässä Blues pisti pari kertaa pystyyn täysin käsittämättömän mankelin, jossa taklaukset ja riistot seurasivat hyökkäysalueella toisiaan jopa parin minuutin ajan.

Kurkku suorana ulvonut kotiyleisö ja kotijoukkue ruokkivat toinen toisiaan.

Vain Raskin pelastukset sekä pehmeä viimeistely estivät ottelun ratkeamisen jo aiemmin.

– Alku ei ollut sitä, mitä me halusimme. Pääsimme kuitenkin mukaan peliin ja saimme vielä sen alivoimamaalin toisessa erässä. Yritimme roikkua mukana ja pitää peliä tasoissa, mutta tänään ei vain riittänyt. He olivat tänään parempia, he olivat epätoivoisia tänään, paljon epätoivoisempia kuin me, Rask kommentoi ottelun jälkeen Yle Urheilulle St. Louisissa.

Boston ei pystynyt vastaamaan maanantaina lainkaan St. Louisin työmäärään, vaikka lukemat sinänsä tiukat olivatkin. Blues halusi jokaista irtokiekkoa hieman enemmän. Blues halusi voittaa enemmän kuin Boston. Tämä näkyi myös kovuudessa, sillä laidat paukkuivat nelospelissä tiuhempaan tahtiin kuin aiemmin.

St. Louis vei lopulta taklaukset nimiinsä 44–41.

– En tiedä, oliko tämä nyt kovempaa kuin aiemmin, vaikea sanoa. Tuntuu, että he ovat tulleet kovaa päälle koko ajan, niin he tekivät kakkospelissäkin. Ehkä pelaajat osaisivat vastata tähän paremmin, sillä heitä siellä taklataan. Kaikki nämä ovat fyysisiä pelejä, Rask näki.

Bluesin paineistus näkyi luonnollisesti myös Bruinsin kiekollisessa pelissä. Kun joukkue ei päässyt paineen alta pois, kiekollinen peli puuroutui. Laukaukset viidellä viittä vastaan kirjattiin illan päätteeksi kotijoukkueen eduksi 28–19, maalipaikat 18–14.

– Pitää alkaa luoda enemmän maalipaikkoja, että voisimme voittaa näitä. Keskialueen yli pitää päästä syötöillä ja maalintekoon on saatava suoraviivaisuutta, koska he tukkivat sitä keskustaa aika hyvin.

Tuukka Rask, Boston.
Tuukka Rask torjui 34 kertaa, mutta neljännestä finaalista oli tuloksena tappio.Bruce Bennett / Getty Images

Kiekot pomppivat

Vaikka Rask pelasi maanantainakin hyvin, ottelu oli suomalaisvahdille loppuottelusarjan hankalin. Bluesin kolmesta Raskille tekemästä osumasta kaksi syntyi savonlinnalaisen tarjoamista irtokiekoista. Rask ei näyttänyt kuitenkaan pitävän pohjoisamerikkalaismedian kysymyksistä irtokiekkoihin liittyen.

– Tietenkin sitä haluaa kontrolloida kaikkia irtokiekkoja, mutta ei se vain aina mene niin. Joskus onnistut, joskus et. Ei se aina ole maalivahdin vika, on osattava antaa kunnia myös maalintekijöille. O'Reilly taisteli tiensä ja pääsi irtokiekkoon kiinni, kunnia hänelle. Yritin torjua kiekon niin, ettei se lipsahda läpi ja se putosi maalin eteen, Rask sanoi.

Maalivahdin itsensä mielestä ottelu ei ollut muutenkaan tälle yhtään vaikeampi kuin mikään muukaan ottelu sarjassa.

– Kaikki kolme aiempaakin ottelua ovat olleet hankalia, Rask heitti.

St. Louis oli muutenkin taas tiiviisti Raskin kimpussa vihellysten jälkeen. Läpi sarjan suomalaisvahtia vihellysten jälkeen koputellut Blues muistutti Raskia läsnäolostaan ensimmäisen kerran noin viiden minuutin kohdalla.

Vihellyksen jälkeen hartiatönäisy suomalaiseen oli täysin tahallinen. Kolmannessa erässä Patrick Maroon kopautti laukauksen ja sitä seuranneen vihellyksen jälkeen Raskia rintakehään.

Rask levitteli pariinkin kertaan pelin aikana käsiään jäähyn perään kysellen, mutta turhaan. Mitä pidemmälle sarja etenee, sitä vähemmän näistä todennäköisesti vihelletään jäähyjä.

Rask on kuitenkin liian kokenut maalivahti alkaakseen itkemään jälkipeleistä julkisesti.

– Muistan vain yhden, ei siellä minun mielestäni mitään kummallista ollut. Maroon kopautti tosiaan kertaalleen, Rask väisti.

Viides ottelu pelataan varhain perjantaina Suomen aikaa Bostonissa. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Lue myös:

St. Louis tasoitti Stanley Cupin finaalit – Ryan O'Reilly yllätti Tuukka Raskin kahdesti

Kommentti: Boston iski tiskiin huiman suorituksen – St. Louisille saattaa jäädä tästä löylystä pysyviä arpia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat