Tiesitkö, että jalkapallon säännöt muuttuivat? Tuoreet viilaukset näkyvät jo naisten MM-kisoissa

Sääntömuutokset koskevat muun muassa käsivirheitä ja maalipotkuja.

Uruguaylainen Claudia Umpierrez tuomitsee perjantaina naisten jalkapallon MM-kisojen avausottelun Ranskan ja Etelä-Korean välillä. Kuva: AOP

Jalkapallon sääntöihin tulleet muutokset astuivat voimaan 1. kesäkuuta. Ensimmäistä kertaa uusia sääntöjä voi nähdä käytettävän perjantaina alkavissa naisten MM-kisoissa Ranskassa.

Jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen elin IFAB julkisti sääntömuutokset (siirryt toiseen palveluun) maaliskuun kokouksessaan Aberdeenissa. Suomessa uudet säännöt astuvat voimaan vasta ensi vuoden alussa. Suomalaisjoukkueiden osalta säännöt ovat sitä ennen voimassa ainoastaan euro-otteluissa.

Yksi olennaisimmista muutoksista selkeyttää tilanteita, joissa palloa pelataan kädellä.

Uusien sääntöjen mukaan maali hylätään aina, jos pallo menee kädestä maaliin tahattomasti. Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä kertoo esimerkkinä tilanteen, jossa hyökkäävä pelaaja puskee pallon maalin niin, että se osuu pelaajan omaan käteen.

– Nythän on ollut tulkintaa siitä, missä asennossa käsi on. Joitakin maaleja on hyväksytty ja joitakin ei. Nyt se sääntö on selkeä.

Käsivirhe tuomitaan tästä lähin aina tilanteissa, joissa pelaaja tekee kädellään itsestään isomman nostamalla sen olkapään tason yläpuolelle.

– Se on mielestäni selkeä määritelmä. Ovatko uudet määritelmät kaiken kattavia? Vastaukseni on ei varmasti, sillä erotuomarit joutuvat edelleen tekemään joistakin tilanteista tulkintaa. Näillä muutoksilla mentiin kuitenkin hirvittävä askel parempaan ja oikeaan suuntaan, Hyytiä sanoo.

Ajanpeluu vaikeutuu

Yksi näkyvimmistä sääntömuutoksista liittyy maalipotkuihin. Uuden säännön mukaan maalipotkun vastaanottavan pelaajan ei tarvitse enää olla rangaistusalueen ulkopuolella. Pallo on siis pelissä heti, kun siihen on koskettu.

Joidenkin sääntömuutosten toivotaan hankaloittavan ajanpeluuta. Vaihtoon lähtevän pelaajan pitää uuden säännön mukaan poistua kentältä lähimmän rajaviivan yli.

Vapaapotkuissa puolustavalle joukkueelle on luvassa helpotusta. Hyökkäävän joukkueen pelaajien on oltava tästä lähin vähintään metrin päässä muurista, jotta muuria ei voi häiritä.

Uusiin sääntöihin kuuluu myös mahdollisuus antaa keltaisia ja punaisia kortteja valmentajille. Maalivahtien tarvitsee puolestaan pitää enää yhtä jalkaa maaliviivalla rangaistuspotkutilanteissa.

Suomeen vasta ensi vuonna

Kiistapalloissa eli viralliselta termiltään erotuomaripalloissa ei enää nähdä kahta pelaajaa. Pallo luovutetaan joko maalivahdille tai yhdelle kenttäpelaajalle riippuen siitä, missä päin kenttää peli on vihelletty poikki. Muiden pelaajien on oltava vähintään neljän metrin päästä pelaajasta, joka palauttaa pallon peliin.

Palloliiton julkaisemien virallisten jalkapallosääntöjen (siirryt toiseen palveluun) mukaan erotuomaripallo on pelinjatkamistapa, kun erotuomari katkaisee pelin eikä sääntö määrää muuta pelinjatkamistapaa.

Hyytiän mukaan erotuomaripallon uusimisella edistetään reilun pelin ajattelua. Tavallisesti erotuomaripallossa pelin keskeytymisestä hyötynyt joukkue luovuttaa urheiluhengessä pallon takaisin vastustajalle, mutta aina näin ei tapahdu.

– On ollut tilanteita, joissa reilun pelin ajattelu ei toteudu. Hyötynyt joukkue on ottanut pallon ja pahimmassa tapauksessa tehnyt siitä maalin. Sääntömuutoksella halutaan tästä pois, Hyytiä toteaa.

Maailmalla yleistynyt videotarkistusjärjestelmä VAR on naisten MM-kisoissa käytössä ensimmäistä kertaa. Missään naisten seura- tai maajoukkuekilpailuissa VAR ei ole käytössä ennen kesän MM-kisoja. (siirryt toiseen palveluun)

Jalkapallon naisten MM-kisat käynnistyvät Ranskassa perjantaina 7. kesäkuuta. Yle näyttää kaikki kisojen 52 ottelua suorana lähetyksenä.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu sekä parhaimmat videoklipit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue myös: