Urheiluoikeuden asiantuntija ennakoi harvinaista päätöksentekoa IAAF:n ja Semenyan välisessä kiistassa: "Semenyalla voi olla mahdollisuus voittaa valituksensa"

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste muistuttaa, että Sveitsin korkein oikeus ei olisi jäädyttänyt IAAF:n päätöstä testosteronitasojen rajoittamisesta, jos Caster Semenyan valituksella ei olisi menestymismahdollisuuksia.

yleisurheilu
Caster Semenya on valittanut Kansainvälisen yleisurheiluliiton testosteronitasojen rajoittamispäätöksestä Sveitsin korkeimpaan oikeuteen.
Getty Images

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste oli yllättynyt Caster Semenya -tapauksen käänteestä, jossa Sveitsin korkein oikeus jäädytti Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) päätöksen testosteronitasojen rajoittamisesta.

IAAF tiukensi naisten juoksumatkoihin liittyviä testosteronirajoituksia, joten eteläafrikkalaisen olympiavoittajan Caster Semeyan olisi käytettävä testosteronitasoa laskevaa lääkitystä voidakseen kilpailla bravuurimatkallaan 800 metrillä.

Semenya on kieltäytynyt lääkityksestä, ja hän valitti IAAF:n päätöksestä urheilun kansaiväliseen välimiestuomioistuimeen (CAS), mutta valitus hylättiin.

– Yleensä urheilijoiden valitukset CAS:in tuomioita vastaan Sveitsin korkeimpaan oikeuteen eivät johda mihinkään, Olli Rauste valotti asiaa sähköpostitse.

Rausteen mukaan IAAF:n sääntömuutoksen täytäntöönpanokieltoa ei olisi myönnetty, jos valituksella ei olisi menestymismahdollisuuksia.

– Korkeimman oikeuden päätös ennakoi sitä, että Semenyalla voi olla mahdollisuus voittaa valituksensa. Joka tapauksessa Semenya saa kilpailla siihen saakka, kunnes korkein oikeus on ratkaissut valituksen.

Tuomio voidaan kumota vain viidellä perusteella

Sveitsin lain mukaan korkein oikeus voi kumota CAS:n tai muun välimiesoikeuden antaman tuomion vain viidellä perusteella, ja näistä neljä valitusperustetta koskee menettelyseikkoja.

Rausteen mukaan tällaisia menettelyseikkoja ovat se, että välimiesoikeuden jäsenet on valittu väärin, välimiesoikeus on ylittänyt toimivaltansa, välimiesoikeuden tuomio ylittää asianosaisten vaatimukset tai osapuolia ei ole kohdeltu välimiesmenettelyssä tasapuolisesti tai osapuolia ei ole kuultu asianmukaisesti.

Itsekin CAS:ssa pitkään välimiehenä toimineen Rausteen mielestä olisi vaikea kuvitella, että CAS olisi näin tärkeän asian käsittelyssä rikkonut mitään menettelyvaatimuksia. Siksi hän päättelee, että korkeimman oikeuden päätös saattaa perustua viidenteen kohtaan, jossa välimiesoikeuden tuomio on vastoin oikeusjärjestyksen perusperiaatteita.

– Tämä tarkoittaisi sitä, että Sveitsin korkein oikeus arvioisi menettelyseikkojen lisäksi myös CAS:n päätöksen sisällön oikeellisuuden. Tämä olisi hyvin harvinaista, Rauste kertoi.

Hänen mukaansa pääsääntönä on, että valituselin ei tutki lainkaan välitystuomion sisällön oikeellisuutta.

– Tietääkseni kertaakaan aiemmin CAS:n tuomiota ei ole kumottu sillä perusteella, että tuomio olisi oikeusjärjestyksen perusperiaatteiden vastainen.

Caster Semenya voitti Rion olympialaisissa 800 metriä ylivoimaisesti.
Caster Semenya voitti Rion olympialaisissa 800 metriä ylivoimaisesti.Getty Images

Päätöstä tuskin ennen Dohan MM-kisoja

Rausteen mukaan Sveitsin korkein oikeus on aiemmin kumonnut CAS:n tuomion vain muutamassa yksittäisessä tapauksessa, mutta tuolloin tapaukset ovat perustuneet menettelyvirheisiin CAS:ssa.

CAS totesi itse tuomiossaan, että IAAF:n sääntö on syrjivä. Tästä huolimatta se katsoi äänin 2–1, että syrjinnälle oli muiden naisurheilijoiden oikeudella tasavertaiseen kilpailuun olemassa oikeuttamisperuste.

– Semenyan tapauksessa saattaa kuitenkin olla mahdollista, että Sveitsin korkein oikeus katsoisi CAS:n tuomion loukkaavan oikeusjärjestyksen perusperiaatteita. Vaatimus tasa-arvoisesta kohtelusta ja syrjinnän kielto on yksi oikeusjärjestyksen perusperiaatteista, Rauste totesi.

Semenyan tapaukseen saadaan todennäköisesti ratkaisu vasta kuukausien päästä, sillä käsittely jatkuu Sveitsin korkeimmassa oikeudessa normaalin valitusmenettelyn mukaisesti. Siihen kuuluu IAAF:n vastaus valitukseen, Semenyan vastalausuma tähän vastaukseen sekä mahdollinen suullinen käsittely ja tuomio.

Rauste pitää todennäköisenä, ettei korkeimman oikeuden tuomiota tule ennen Dohan lokakuun alkupuolella alkavia MM-kisoja. Tällöin Semenya voisi kilpailla kisoissa, ellei korkein oikeus peru täytäntöönpanokieltoaan.

Rauste muistutti, että vain korkein oikeus itse voi perua määräämänsä täytäntöönpanokiellon. IAAF voi toki tehdä sille anomuksen kiellon perumisesta, mutta Rauste ei usko sellaisen tapahtuvan ilman uutta käänteentekevää aineistoa.

Ei yhtä oikeaa ratkaisua

Semenyan tapaus on merkityksellinen moneltakin osin ja sillä on vaikutuksia naisurheilijoihin ja heidän oikeuksiinsa. Rausteen mukaan tämä on tapaus, johon ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua.

Rauste pohtii muun muassa sitä, pitäisikö urheilun kilpailusarjat määrätä puhtaasti sukupuolijaon perusteella vai voidaanko saman sukupuolen sisällä tehdä rajanvetoja joidenkin biologisten ominaisuuksien, kuten XY-kromosomi, hemoglobiinin tai pituuden, perusteella.

– Mitä vaatimus kilpailun tasapuolisuudesta tosiasiassa tarkoittaa? Vastauksia on niin monta kuin on vastaajiakin, Rauste totesi.

Lue myös:

Sveitsin korkein oikeus jäädytti Kansainvälisen yleisurheiluliiton päätöksen – Semenya saa kilpailla ilman testosteronitasoa laskevia lääkkeitä

Yleisurheilun testosteronikohu jatkuu: Semenya valittaa aiemmasta päätöksestä

Pakkolääkitystä tasa-arvon nimissä – mitä yleisurheilun kohupäätöksestä seuraa?

Caster Semenyan kertaalleen kukistanut suomalaismaileri liputtaa CAS:n päätöksen puolesta – "Täysin oikeudenmukainen"

Yleisurheilun supertähden valitus hylättiin, ratkaisu testosteronirajoista kuohuttaa maailmalla – tämän tiedämme Semenya-päätöksestä

Asiantuntija Semenyan tapauksesta: "Tämä case ei varmaankaan pääty tähän, tuleeko muita lajeja ja muita urheilumuotoja mukaan?"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat