Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut
  • Urheiluruutu

Kaverit koulussa ja pelikentillä kiusasivat, mutta Suomen menestynein lentopalloilija Riikka Lehtonen löysi urheilusta vahvuutensa – "Siellä ei arvosteltu minua"

Suomen menestynein lentopalloilija Riikka Lehtonen ei ole suostunut katkeroitumaan kokemastaan kiusaamisesta. Hän on pyrkinyt kääntämään asiat voimavarakseen.

lentopallo
Riikka Lehtonen on antanut kasvonsa Väestöliiton ja lajiliittojen epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaiselle Et ole yksin -kampanjalle.
Riikka Lehtonen on antanut kasvonsa Väestöliiton ja lajiliittojen epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaiselle Et ole yksin -kampanjalle. AOP

Riikka Lehtonen on saavuttanut urallaan lähes kaiken mahdollisen. Hän on kaikkien aikojen menestynein suomalainen lentopalloilija, joka on voittanut muun muassa Mestareiden liigan sekä neljän eri maan mestaruuden. Nykyisessä lajissaan beachvolleyssa hän on rikkonut lajin rajapyykkejä ja on vielä 39-vuotiaanakin huipputekijä.

Pienten ja vähän suurempien urheilijoiden on helppo ihailla Lehtosta kilpakenttien ulkopuolellakin, sillä hän on ystävällinen, kohtelias ja muut huomioon ottava ihminen. Lehtoselle itselleen on tärkeää, että jokainen ihminen hyväksytään sellaisena kuin on. Hän yrittää välittää tätä viestiä eteenpäin, sillä hän tietää, miltä se tuntuu, kun ei hyväksytä, kun ei kuulu joukkoon.

Riikka Lehtosella oli ala-asteella neljä kaveria, mutta he eivät olleet niin läheisiä, että hän olisi uskaltanut kertoa heille luottamuksellisia asioita. Kaverit asuivat kaikki sen verran kaukana, etteivät he olleet Lehtosen kanssa useinkaan tekemisissä koulun jälkeen.

Näissä kavereissa oli kuitenkin tärkeintä, etteivät he kiusanneet niin kuin muut.

Lehtonen oli luokkakaverien silmätikku, sillä hän oli heidän mielestään liian laiha. Kun hän leikki naapurissa asuvien nuorempien tyttöjen kanssa, ilkuttiin, että hän leikki lasten kanssa.

Ja sitten ne rinnat. Murrosiän alettua muilla tytöillä kasvoi rinnat, mutta ei Lehtosella. Hän oli muiden mielestä “lauta”.

– Eivät ne ole tähän päiväänkään mennessä isoksi kasvaneet, Lehtonen nauraa, mutta myöntää, että ulkonäköön kohdistuneet pilkat tuntuivat kaikkein pahimmalta, sillä kukaan ei voi sille mitään, millaiseksi syntyy.

Riikka Lehtonen on menestynyt mittavan lentopallouransa jälkeen myös beachvolleyssa.
Riikka Lehtonen on menestynyt mittavan lentopallouransa jälkeen beach volleyssa.Getty Images

Halu näyttää kiusaajille

Lehtonen löysi oman polkunsa lentopallosta. Ulottuva pelaaja oli ahkera harjoittelija ja todellinen lahjakkuus, joka kehittyi nopeasti. Yläasteiässä muiden keskittyessä viikonloppuina kavereiden kanssa hengailemiseen, Lehtonen sai parhaat fiilikset pelaamisesta ja pelien voittamisesta. Hän ei kaivannut muunlaista maailmaa.

Lehtosen nousu kohti ikäluokkansa huippua oli vääjäämätöntä, ja hän teki vaikutuksen myös valmentajiin. Yläasteikäisenä Lehtonen kutsuttiin maajoukkuetta edeltävälle aluejoukkueen leirille.

Lehtonen oli muita pelaajia nuorempi, mutta hän pärjäsi näiden joukossa hyvin, teki jopa heitä parempia testituloksia. Se riitti muutamalle pelaajalle nostamaan hänet jälleen kepin nokkaan.

– Mistä ikinä he vain pystyivät näpäyttämään tai kiusaamaan, niin se tehtiin, Lehtonen kertoo.

Lehtonen ei aluksi edes ymmärtänyt, että häntä kiusattiin, mutta tämän ymmärrettyään piikittelyt ja kommentit tuntuivat sitäkin pahemmalle. Häntä ei hyväksytty, ei koulussa, mutta ei tuolloin täysin lentopallossakaan. Tämä sai Lehtosen sisuuntumaan. Hän halusi näyttää kiusaajilleen ja halusi pärjätä.

Ja niin Lehtonen pärjäsikin. Tuosta 90-luvun alkupuolen aluejoukkueesta ei aikanaan päässyt naisten maajoukkueeseen kukaan muu kuin Riikka Lehtonen.

Koulussa menestys toi Lehtosen uuden tilanteen eteen. Kiusaaminen loppui, mutta kun menestystä tuli ja mediakin hehkutti uuden timantin syntyneet, alkoi Lehtosen ympärille tulla “wanna be” -kavereita.

– Sekin tuntui pahalta, sillä he olivat kiinnostuneita minusta urheilusuoritukseni kautta, ei ihmisyyden kautta. Siihen meni aikansa, ennen kuin edes tajusin sen.

Riikka Lehtonen menestyi jo nuorena. Hän nousi pääsarjatasolle ja maajoukkueeseen jo 17-vuotiaana.
Riikka Lehtonen menestyi jo nuorena. Hän nousi pääsarjatasolle ja maajoukkueeseen jo 17-vuotiaana.AOP

Kovuutta tarvittu ulkomailla

Kun Lehtonen nousi vain 17-vuotiaana Oriveden Ponnistuksen SM-joukkueeseen ja liigan tähtipelaajana naisten maajoukkueeseen, tilanne muuttui päinvastaiseksi, mihin hän oli tottunut. Nyt hän sai kehuja persoonallisuudestaan.

– Tavallaan urheilun kautta löysin vahvuuteni. Siellä ei arvosteltu minua, vaan minun suoritustani. Se on tuntunut tosi pahalta, ahdistavalta ja yksinäiseltä, kun ei hyväksytä ryhmään, mutta toisaalta se on kasvattanut minua.

Lehtonen on tarvinnut sisua ja kovaa luonnetta pelattuaan kovissa kansainvälisissä sarjoissa, Ranskassa, Italiassa, Japanissa, Turkissa, Kreikassa ja Azerbaidzanissa. 20-vuotiaana maailmalle lähtenyt Lehtonen myöntää, että kilpakenttien ulkopuolinen pelaaminen on ollut välillä hyvinkin raakaa. Jopa omat joukkuekaverit voivat pelata ja puhua omaan pussiinsa saadakseen paremmin peliaikaa.

Lehtonen oppi myös uransa alkupuolella, että seurat eivät aina välttämättä välitä siitä, mikä on pelaajalle parasta – eikä aina joukkueellekaan. Muun muassa ensimmäisenä Italian-vuotenaan Lehtonen joutui kuluttamaan vaihtopenkkiä tärkeissä pudotuspeliotteluissa vain sen takia, että oli ilmoittanut seuran johdolle, ettei halua käyttää sopimuksensa optiota.

Myös kausi Azerbaidzanissa jätti Lehtoselle paljon mietittävää, sillä siellä sopupelit olivat arkipäivää ja jopa mestaruuksia saattoi ostaa. Japanissa Lehtosella oli taasen vaikea tottua maan hierarkiseen systeemiin, jossa omat pelikaverit jopa kantoivat hänen juomapulloaan.

– Minun oli tosi vaikea suhtautua sellaiseen. Olen tottunut, että pelaajat ovat samalla viivalla, olemme ihmisinä samalla viivalla, hän sanoo.

Nuoruusiän kokemukset eivät ole jättäneet Lehtosta katkeraksi, ja hän kertoi löytäneensä urheilusta vahvuutensa.
Nuoruusiän kokemukset eivät ole jättäneet Lehtosta katkeraksi, ja hän kertoi löytäneensä urheilusta vahvuutensa.Getty Images

Ei katkeruutta, vaan positiivisuutta

Riikka Lehtonen on antanut kasvonsa Väestöliiton ja lajiliittojen epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaiselle Et ole yksin -kampanjalle. Hän uskoo, että monella on samanlaisia kokemuksia kuin hänellä, eikä näin saisi olla.

– Jos pystyn omalla esimerkilläni auttamaan ja rohkaisemaan ihmisiä puhumaan, niin en näe mitään syytä, miksi en sitä tekisi.

Lehtonen toivoo, että kiusaamiseen puututtaisiin tehokkaammin niin kouluissa kuin urheilutoiminnassa. Hänen mielestään koulumaailmassa kiusaajille annetut jälki-istunnot eivät ratkaise asiaa, jos kiusaamisen perussyyhyn – siihen, miksi lapsi tai nuori kiusaa – ei puututa.

Lehtonen sanoo olleensa onnellinen, että on aina pystynyt kertomaan huolensa ja ongelmansa vanhemmilleen ja on aina pystynyt mennä kotiin omana itsenään. Hänellä on nyt ympärillään ne ystävät, joihin hän luottaa ja jotka voivat luottaa häneen.

– Kun tykkään ihmisistä, niin näytän sen. Tykkään halailla ja olla lähellä ja ihmiset varmasti tuntevat, että välitän lämpöä. Mutta huonosti käyttäytyvät ihmiset saavat minut yhä ottamaan etäisyyttä.

Urheilussa tietenkin taistellaan pelipaikoista, mutta mielestäni se kaikki tapahtuu kentällä.

Lehtonen kertoo auttavansa aina, jos joku tarvitsee apua. Hän rohkaisee ihmisiä puhumaan yhä enemmän vaikeuksistaan, sillä pahinta on jäädä yksin ongelmien kanssa.

– Ota läheltä joku, jolle pystyt puhumaan. Jos sen henkilön kanssa homma ei toimi, niin ota toinen. Yksin täällä maailmassa ei selviä ja ihan varmasti joku kuuntelee. Uskalla puhua!

Nuoruusiän kokemukset eivät ole jättäneet Lehtosta katkeraksi eikä hän mieti enää kiusaajiaan, sillä hän uskoo vanhaan sananlaskuun: minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Aina välillä hän haluaisi kuitenkin tietää, mitä näille kiusaajille kuuluu, miten heidän elämänsä mennyt eteenpäin, jos he eivät ole lopettaneet kiusaamista.

– Yritän kääntää asiat aina positiiviseksi. Olen käsitellyt asiat ja yritän nyt itse opettaa aina, kuinka voi ottaa toiset huomioon. Urheilussa tietenkin taistellaan pelipaikoista, mutta mielestäni se kaikki tapahtuu kentällä. Siellä näytetään, kuka on kuka, eikä missään muualla.

Lue myös:

Valitsimme kaikkien aikojen 100 parasta suomalaisurheilijaa – katso lista ja kommentoi!

Väestöliitto jalkautuu kentälle ja kouluttaa urheiluseuroja reagoimaan häirintätapauksiin

Riikka Lehtosen 18 vuoden odotus päättyi: "Mieletön MM-stadion odottaa Wienissä, huikeaa lähteä sinne"

Riikka Lehtosen ura jatkuu - tähtäimessä jo ensi kesän MM-kisat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat