Suora

  • Power Stage, Rovaniemi
  • Elävä arkisto esittää
  • Lumilautailun parisuurpujottelu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tutkimus paljastaa Mohamed Salahin vaikutuksen islamofobiseen käytökseen – viharikokset vähentyneet Liverpoolin alueella sen jälkeen, kun Salah siirtyi Valioliigaan

Stanfordin yliopiston mukaan Liverpool-fanien lähettämät islamofobiset tviitit vähenivät puoleen vastaavana ajankohtana.

Englannin Valioliiga
Mohamed Salah
Mohamed Salah (oik.)

Yhdysvaltalainen Stanfordin yliopisto on tutkinut FC Liverpoolin islaminuskoisen tähtipelaajan Mohamed Salahin vaikutusta Merseysiden alueelle Englannissa. Neljän professorin muodostama tutkijaryhmä on julkaissut artikkelin otsikolla: ”Voiko julkisuuden henkilöiden seuraaminen vähentää syrjintää? Mohamed Salahin vaikutus islamofobiseen käytökseen ja asenteisiin”.

Tutkimuksen mukaan viharikokset ovat vähentyneet Merseysiden alueella 18,9 prosentilla sen jälkeen, kun Salah siirtyi Liverpooliin kesällä 2017. Liverpool-fanien julkaisemat islamofobiset tviitit ovat puolestaan pudonneet vastaavana aikana puoleen.

Tutkimuksessa arvioidaan, että tulosten taustalla on islamin tunnettuuden kasvu, jota roolimallina koettu Salah on edesauttanut. Artikkeli esittää, että vähemmistöistä nousevat roolimallit lisäävät tietoa vähemmistöistä ja siten inhimillistävät ryhmiä valtaväestön silmissä.

Lopputulokseksi tutkimusryhmä kiteyttää, että: ”Tulkintamme mukaan tulokset vahvistavat hypoteesiamme siitä, että Salahin siirtyminen Liverpooliin on vähentänyt äärimmäistä syrjintää.”

Tutkimus perustuu satoihin viharikostutkimuksiin, 15 miljoonaan tviittiin ja yli 8000 Liverpool-fanille teetettyyn kyselyyn.

Salah rikkoi Liverpoolin maaliennätykset tulokaskaudellaan 2017–18 ja voitti päättyneellä kaudella Mestarien liigan. Salah ei peittele uskontoaan; hän esimerkiksi tuulettaa jokaista maaliaan kumartamalla. Joukkueen fanit ovat sepittäneet Salahille lauluja, kuten: ”Mohamed Salah, a gift from Allah…” Mohamed Salah, Allahin lahja. Salahin lisäksi Liverpoolissa pelaa kolme muuta muslimia: Naby Keita, Xherdan Shaqiri ja Sadio Mane.

Yle Urheilu haastatteli Edinburghin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professoria Jaakko Hämeen-Anttilaa viime kesänä samasta aiheesta.

– Salahin seuraaminen auttaa Liverpoolin kannattajia suhtautumaan ehkä hieman realistisemmin islamiin ja välttämään pahimpia ylilyöntejä islamofobian suhteen, Hämeen-Anttila arvioi.

Voit tutustua tutkimukseen täällä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Parrakas muslimi paistattelee lehtien kansissa sankarina eikä vihollisena – Liverpoolin tähti vähensi islamvihaa jo Englannissa, voiko hän tuoda MM-kisoissa rauhan koko maailmaan?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat