1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Nyt ei puhuta Zlatan Ibrahimovicista, vaikka tarinassa on paljon samaa – Ruotsin sanavalmis tähti haukkui maansa jalkapallon ennen kaikkien aikojen MM-kisoja

Kosovare Asllania on verrattu toiseen ruotsalaissuuruuteen sitten 19-vuotiaana tapahtuneen läpimurron. Nyt hän on Ruotsin kirkkaimpia tähti uransa toisessa MM-turnauksessaan.

Kosovare Asllani kuuluu Ruotsin joukkueen nimekkäimpiin pelaajiin. Kuva: AOP

Balkanilta Ruotsin Skåneen muuttaneiden vanhempien lapsi, joka on ponnistanut karusta ruotsalaislähiöstä maailman jalkapalloilijoiden eliittiin.

Myöhemmin tätä tähteä on kunnioitettu kotiseudulla nimeämällä jalkapallokenttä hänen mukaansa.

Hänen lapsuudestaan ja jalkapallouransa alkuvaiheista on kirjoitettu kirja.

Hän ei pelkää sanoa, mitä ajattelee.

Hän on pelannut paitsi Pohjois-Amerikassa, myös PSG:ssä ja Manchesterissa.

Ei, nyt ei puhuta Zlatan Ibrahimovicista, vaan Kosovare Asllanista.

"Kosse" syntyi alunperin Kristianstadissa Skånessa, noin tunti Malmöstä pohjoiseen. Nelilapsisen perheen toiseksi nuorimmainen lapsi ei tosin kauaa ehtinyt synnyinkaupungissaan viettää, sillä pian perhe muutti 250 kilometriä pohjoiseen Vimmerbyhyn, Bullerbyn lähiöön.

Malmön Rosengårdissa sijaitseva Zlatan court on toiminut Asllani courtin esikuvana. Kuva: AOP

Siinä missä Malmö ja ennen kaikkea rosoinen Rosengård on tunnettu ennen kaikkea poikkeuksellisen korkeista rikollistilastoistaan ja itsevarmuutta uhkuvia kommentteja laukovasta hyökkääjästä, Vimmerby on tullut tutuksi ennen kaikkea Astrid Lindgrenin kotikaupunkina. Joka vuosi smoolantilaiskaupunkiin saapuu arviolta 400 000 turistia katsomaan kaupungin tunnetuinta nähtävyyttä, Astrid Lindgrenin maailmaa. Viime kesästä lähtien piskuisesta 15 000 asukkaan pitäjästä on löytynyt myös toinen mainitsemisen arvoinen nähtävyys: Asllani court. Esikuva löytyy luonnollisesti reilun 200 kilometrin päästä.

Projekti on ollut tärkeä ruotsalaisjalkapalloilijalle, joka varttui Bullerbyn maahanmuuttajavoittoisessa lähiössä. Siellä tytön jalkapallointoa ei aluksi katsottu hyvällä, eikä häntä aluksi päästetty poikien peleihin mukaan.

Kosovare Asllani kirjoitti nimensä Nelson Mandela seinään helmikuussa Laureus World Sports Awards -gaalassa. Kuva: Getty Images

– Tällä kentällä rikomme rajoja. Se sijaitsee paikalla, missä asuu moni ulkomaalaistaustainen. He ovat kasvaneet siihen, että naisilla ei ole samoja oikeuksia. Nyt kenttä on paikka, jossa myös nuoret tytöt voivat ajatella, että heillä on mahdollisuuksia saavuttaa unelmansa. Se on todella siistiä, Asllani sanoi Expressenille. (siirryt toiseen palveluun)

Kentän viereen onkin painettu kolme sanaa: turvallinen, inspiroiva, osallistava. Myös Asllanin kasvattiseura Vimmerby IF työskentelee aktiivisesti sen eteen, että yhä useampi nuori ulkomaalaistaustaisten tyttö hakeutuisi jalkapallon pariin.

Kahdessa vuodessa maan huipulle

Vimmerbyn tyttöjoukkueessa ensioppinsa saanut Asllani debytoi naisten joukkueessa 15-vuotiaana. Lahjakkuus oli nähtävillä nuoresta treenihullusta jo varhain.

– Hän oli vasta 15-vuotias, mutta uskomaton lahjakkuus. Hänellä oli häikäisevä tekniikka ja hän oli erittäin nopea pallon kanssa, siinä ei moni pysynyt mukana. Hän oli nöyrä, jopa vähän ujo kentän ulkopuolella, mutta kentällä ei. Hän halusi aina olla paras, kuvaili kasvattajaseura Vimmerby IF:n valmentaja Cecilia ”Cissi” Wilhelmsson Svensk Damfotboll –lehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Vimmerbystä Asllani suuntasi Linköpingiin, yhteen Damallsvenskanin huippuseuroista 18-vuotiaana. Vain kahdessa vuodessa Asllani oli noussut neljänneksi korkeinta sarjatasoa pelaavasta joukkueesta myös A-maajoukkueeseen, missä hän debytoi syksyllä 2008. Vuotta myöhemmin hän voitti Linköpingin kanssa niin Ruotsin cupin kuin mestaruudenkin, ja ulkomaan kentät odottivat.

Kosovare Asllani taisteli pallosta Norjan Toril Akerhaugenia vastaan EM-kisoissa Helsingissä syyskuussa 2009. Kuva: Getty Images

Vierailu Yhdysvaltain naisten liigassa jäi vain yhden kauden mittaiseksi, sillä jo kesän 2010 päätteeksi Asllani palasi Linköpingiin kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Tavoitteena oli pelata Ruotsin kanssa vuoden 2011 MM-turnauksessa, mutta kevään loukkaantumiset pilasivat suunnitelmat, ja vuodesta 2008 maajoukkuetta edustanut Asllani jätettiin MM-pronssille yltäneen joukkueen ulkopuolelle.

– Kärsin silloin loukkaantumisista, mutta mielestäni minun olisi pitänyt olla mukana, Asllani totesi vastikään Expressenille. (siirryt toiseen palveluun)

Synnyinsijoille kilpakumppanin riveihin

Kauden 2011 päätteeksi jysähti, kun Asllanin tiedotettiin siirtyvän synnyinkaupunkiinsa, kilpakumppani Kristianstadsin riveihin.

Kauaa ruotsalaishyökkääjä ei ehtinyt olla poissa myöskään maajoukkuekuvioista, sillä hänet kutsuttiin seuraavaksi kesäksi Lontoon olympialaisiin.

Kristianstadsissa Asllani ei kuitenkaan ehtinyt pelata edes kokonaista kautta loppuun, sillä syyskuussa koetti jälleen aika uuden ulkomaankomennuksen. Tällä kertaa osoite löytyi Pariisista, sillä ranskalaisjätti PSG halusi taitavan ruotsalaisen. Asllani ei ollut seuran ensimmäinen ruotsalaistähti, sillä miesten joukkueessa kärjessä viiletti muuan Ibrahimovic.

Kosovare Asllani juhlisti huhtikuussa 2015 Mestarien liigan välieräottelun voittoa Wolfsburgia vastaan yhdessä fanien kanssa.

Asllani itse ei ole ollut erityisen otettu vertailusta Ruotsin jalkapallon ykkösnimeen, johon häntä on verrattu sitten 19-vuotiaana tapahtuneen läpimurron eikä vähiten itsevarmojen letkautustensa vuoksi – Suomen EM-turnauksessa vuonna 2009 nuori Asllani ilmoitti muun muassa, että hänestä tulee maailman paras jalkapalloilija.

– Meillä molemmilla on ulkomaalainen tausta ja sanomme, mitä ajattelemme, Asllani kuittasi Aftonbladetille. (siirryt toiseen palveluun)

Ja mielipiteensä Asllani on todellakin uskaltanut sanoa.

Kunniansa on saanut kuulla niin kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa kuin Ruotsin naisten pääsarja Damallsvenskankin. Ruotsalaishyökkääjä ei ole myöskään pelännyt ottaa asioihin kantaa Twitter-tilillään. (siirryt toiseen palveluun)

Kosovare Asllani tuuletti osumaansa muodostamalla käsillään kaksipäisen kotkan eli Albanian kansallisen symbolin. Kuva: AOP

Kovinta meteliä Asllani on pitänyt naisten jalkapallon aseman parantamiseksi.

– Naisten ja miesten jalkapallon erot kasvavat kasvamistaan ja ovat menossa väärään suuntaan. Vaikka naisten puolella luvut ovatkin kasvaneet, on myös itse ero kasvanut. Tästä meidän täytyy neuvotella, Asllani sanoi Fotbollskanalenille (siirryt toiseen palveluun).

Englannin kenttien kautta takaisin kotiin

Pariisin vuosina Asllani edusti Ruotsin maajoukkuetta lisäksi EM-kotikisoissa ja MM-kisoissa 2015. Rio de Janeiron kesäolympialaisissa 2016 Asllani edusti seurajoukkuetasolla jo Manchester Cityä, mutta juhli Ruotsin mukana olympiahopeaa. Manchester Cityssa Asllani pääsi puolestaan juhlimaan sekä liigan että cupin mestaruutta. Ruotsalaistähden sopimus oli alunperin 2,5-vuotinen, mutta loppukesästä 2017 jysähti jälleen: Asllani palaisi Damallsvenkanin rakkaan Linköpingin riveihin.

– Tuntuu hieman surrealistiselta palata Ruotsiin, mutta tunnen, että ajoitus on oikea. Jätän Cityn huipulla, olemme voittaneet kaiken ja minusta tuntuu, että parhaat vuodet ovat vasta edessä. Linköping on luonnollinen valinta, sillä perheeni on täällä, Asllani sanoi Aftonbladetin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Kosovare Asllani juhli Manchester Cityn kanssa sekä cupin että sarjan voittoa. Kuva: AOP

Linköping juhli kauden päätteeksi Ruotsin voittoa ja marraskuussa Asllanin menestyksekäs vuosi kruunattiin, kun hänet valittiin Ruotsin parhaaksi naisjalkapalloilijaksi.

Nyt 1,5 vuotta Linköpingiä edustaneen Asllanin huhutaan olevan jälleen lähtökuopissa – jo kolmannen kerran.

– Olen ollut seitsemän vuotta ulkomailla ja uskoin, että olisimme Ruotsissa saavuttaneet jo seuraavan tason. Mutta ero ei ole suuri verrattuna siihen, kun jätin Ruotsin. Se on sääli, Asllani sanoi Ruotsin uutistoimisto TT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

–Halusin tulla Ruotsiin näyttämään parasta jalkapalloani, kun olen parhaassa iässä. Mutta siitä ei oteta hyötyä irti. Joukkueet eivät ole onnistuneet markkinoimaan ja panostamaan toimintaansa. Tarvitaan lisää heitä, jotka nostavat meidät idoleiksi kuten ulkomailla, Asllani jatkoi.

Kosovare Asllani palkittiin Ruotsin parhaaksi naisjalkapalloilijaksi vuonna 2017. Andreas Granqvist sai parhaan miesjalkapalloilijan palkinnon. Kuva: AOP

Vielä uudesta seurasta ei ole tihkunut tietoja. Nyt Asllani keskittyy täysillä tämän hetken suureen tavoitteeseensa: Ranskan MM-kilpailuihin. Ruotsalaishyökkääjän aika maajoukkueessa ei ole aina ollut ruusuista: Asllanin ja entisen päävalmentaja Pia Sundhagen välien kuvailtiin olevan paikoitellen hyytävät. Esimerkiksi vuonna 2014 pelatussa MM-karsintaottelussa Puolaa vastaan Asllani arvosteli tähtihyökkääjän avauskokoonpanosta hyllyttänyttä Sundhagea kovin sanoin.

– Oli Pian valinta jättää minut penkille, mutta kuten varmasti näitte, valinta ei liittynyt jalkapalloon. Pialla on henkilökohtainen ongelma. Jos nimeni olisi jotakin muuta, jos nauraisin ja tanssisin, olisin ehkä ollut aloituksessa, vaihdosta sisään päässyt ja maalin iskenyt Asllani jyrisi.

Tällä kertaa rooli maajoukkuetta syksystä 2017 luotsanneen Peter Gerhardssonin ryhmässä on mieluinen. Myös taistelu tasa-arvon ja naisten jalkapallon hyväksi näyttää kantaneen hedelmää.

– Tämän vuoden MM-turnaus tulee olemaan suurin naisjalkapalloilun historiassa.

Jo MM-turnauksen alla kehityksestä oli nähtävissä merkkejä, sillä ensimmäiset ruotsalaiset naisjalkapalloilijat saivat omat patsaansa. Asllanin ohella myös Nilla Fischer, Hedvig Lindahl ja Caroline Seger saivat omansa. Toki Fischerin patsas ehdittiin jo töhriä, mutta Asllani on jälleen hullaannuttanut ruotsalaisia. Hän päästi vaikeassa avauspelissä ruotsalaiset pälkähästä tekemällä tärkeän avausmaalin Chilen huippuvahdin Christiane Endlerin taakse. Thaimaata vastaan syntyi kisojen toinen maali. Seuraavaksi Asslani yrittää horjuttaa hurjasti aloittanutta MM-kisojen ennakkosuosikkia Yhdysvaltoja.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

Ruotsi–Yhdysvallat, to 20.6. kello 22. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.40 alkaen. Yle näyttää kaikki kisojen 52 ottelua suorana lähetyksenä.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu sekä parhaimmat videoklipit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue myös:

Argentiinan päävalmentaja pettyi, vaikka loi kaikki faktat huomioon ottaen satumaisen tarinan MM-jalkapallossa: “Tästä jäi katkeransuloinen maku"

Ensin tulivat kyyneleet, sitten alkoi syyttely – tuomarin ratkaisut saivat karun kohtalon kokeneet Skotlannin pelaajat raivon valtaan: "Se oli täysi farssi"

Tunnistatko kesän suuren urheilujuhlan kovimmat tähdet? Tee testi ja opi kenties uutta MM-futiksen tähdistä

Tiesitkö, että jalkapallon säännöt muuttuivat? Tuoreet viilaukset näkyvät jo naisten MM-kisoissa

Huomiota herättävä mainoskasvo, tuntemattomia timantteja ja mysteerikuntoinen kaikkien aikojen paras – seuraa näitä tähtiä MM-kisoissa

Tässä on vuoden 2019 jalkapallon naisten MM-kisojen otteluohjelma – kaikki ottelut Ylen kanavilla, katso lähetystiedot

Oletko sinä Ylen Futistietäjä? Ennusta kaikkien MM-matsien tulokset ja voit voittaa upeita jalkapallon MM-kisapalkintoja!