Suora

  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmä

Hallitusohjelma lupaa huippu-urheilulle viisi miljoonaa euroa lisärahaa – Olympiakomitea olisi halunnut tuplasti enemmän

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen pitää päätöstä "kohtuullisena kompromissina".

Urheilupolitiikka
Mikko Salonen
Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.Jarno Kuusinen/AOP

Suomen uusi hallitusohjelma lupaa huippu-urheiluun lisäpanostuksia. Antti Rinteen (sd.)hallituksen ohjelmassa seuratoiminnan ja huippu-urheilun edellytyksien parantamiseen on osoitettu viiden miljoonan euron pysyvä menolisäys.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen on hallituksen suunnitelmiin tyytyväinen.

– Kysymyksessä on vaalikauden mittainen kokonaisuus, jossa meidän saamiemme tietojen mukaan vuotuinen lisäys on noin viisi tai kuusi miljoonaa seuratoiminnan ja huippu-urheilun edellytysten parantamiseksi, Salonen sanoi Yle Urheilulle.

Huippu-urheilu saa huomattavasti vähemmän lisätukea kuin Olympiakomitea olisi halunnut. Olympiakomitea vaati eduskuntavaalien yhteydessä kymmenen miljoonan euron lisäpanostusta huippu-urheiluun.

Nyt summa on puolet siitä.

– Tätä voidaan pitää kohtuullisena kompromissina. Näillä mennään, Salonen totesi.

Hallitusohjelman urheiluun liittyvät päätökset perustuvat liikuntapoliittiseen selontekoon, joka valmistui viime vuoden lopulla. Liikuntapoliittinen selonteko esitti vähintään 2–3 miljoonan euron lisäyksiä huippu-urheilun valtiontukeen.

– Kun eduskunta maaliskuussa hyväksyi selonteosta annetun mietinnön, siellä todettiin tämä kymmenen miljoonaa, jota me Olympiakomiteassa olemme pitäneet perusteltuna lisäyksenä.

Mihin lisämiljoonat menevät?

Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, huippu-urheilu saa siis vuositasolla noin viisi miljoonaa euroa aiempaa enemmän tukea valtiolta. Tällä hetkellä huippu-urheilun tukemiseen käytetään Suomessa hieman yli kymmenen miljoonaa euroa vuodessa.

Olympiakomitean mukaan lisämiljoonat menevät seuratukiin, Olympiakomitean lajeille jakamaan tehostamistukiin ja urheiluakatemioiden valmennuskeskusten tukiin. Lisäksi ammatillissa oppilaitoksissa opiskelevien nuorten edellytykset urheilla on tarkoitus nostaa samalle tasolle urheilulukioissa opiskelevien kanssa.

Viiden miljoonan potista ei siis mene euroakaan suoraan urheilijoiden taskuun.

– Raha ei näy suoraan kukkarossa, mutta se näkyy niissä edellytyksissä, joissa valmentaudutaan, urheillaan ja harjoitellaan. Tuki näkyy välillisesti kukkarossa myös säästöinä, kun ympäristö on sellainen, että päivittäistä harjoittelua on mahdollisuus tehdä entistä laadukkaammin, Salonen sanoi.

Tuoko raha menestystä?

Lisätuen avulla pystytään siis parantamaan suomalaisten urheilijoiden toimintaedellyksiä.

Olympiakomitean tavoite on, että suomalaisilla kärkiurheilijoilla ja lahjakkailla nuorilla on tasavertaiset mahdollisuudet menestyä verrattuna kilpailijamaiden urheilijoihin. Salosen mukaan tähän tilanteeseen ei päästä vielä viiden miljoonan euron lisäpanostuksella.

– Kymmenen miljoonan vaatimus perustuu tarkkaan laskelmaan. Tämä viiden miljoonan taso on hyvä askel oikeaan suuntaan, että meillä on kilpailukykyiset olot ja vertailukelpoiset mahdollisuudet valmentautua ja hakea menestystä, Salonen sanoi.

– En halua lähteä sellaiseen juupas eipäs -keskusteluun, että eikö nyt viisi miljoonaa riitä. Menemme merkittävästi eteenpäin oikeaan suuntaan.

Lisää rahaa urheiluun halutaan luonnollisesti siksi, että Suomi menestyisi paremmin arvokisoissa.

Millä aikataululla viiden miljoonan euron lisäpanostus tuo lisää menestystä?

– Kun kohderyhmänä on erityisesti nuoret urheilijat, pitää olla kärsivällisyyttä. Nämä lisäpanostukset eivät näy vielä Tokion ensi vuoden kesäolympialaisissa, vaan polulla kohti 2020-luvun arvokisoja.

Uudessa hallituksessa urheilusta vastaa tiede- ja kulttuuriministeri, joka tulee keskustapuolueesta. Keskustan ministerivalinnat on tarkoitus julkaista tänään keskiviikkona.

Lue myös:

Viimeisetkin ministerinimet ovat nyt selvillä, presidentti nimittää Rinteen hallituksen torstaina – Yle seurasi hetki hetkeltä

Eduskunta keskittyi ihailemaan Islantia liikuntakeskustelussa – "On syytä ottaa mallia Islannista eikä vain jalkapallomenestyksen vuoksi"

Ministeriö jakoi liikuntajärjestöille 600 000 euroa viime vuotta suuremman potin – Palloliitolle suurin lisäys

MM-tason yleisurheilija jäi yllättäen ilman tukirahoja – ihmettelee Olympiakomitean toimintatapoja: "Vähän kuin olisi lähettänyt ystävänsä kertomaan erosta poikaystävälle"

Olympiakomitean tuki yleisurheilulle pieneni 28 000 eurolla – uusina tukilistalle pääsivät nuoret Alisa Vainio ja Ella Junnila

Opetusministeriöltä tukea seuroille lasten ja nuorten liikuntaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat