Hyppää sisältöön

Pesäpalloseura Manse PP:n tarina on turhan tuttu suomalaisesta urheilusta: buumi ja toiveet kasvusta johtivat yt-neuvotteluihin ja toiminnanjohtajan irtisanomiseen

Manse PP:n toiminnanjohtaja erotettiin yt-neuvotteluiden päätteeksi toukokuun lopulla. Nyt tamperelaisseurassa yritetään korjata virheitä, jotta urheilupuolen toiminta voi jatkua.

Naisten Suomen mestaruus 2017 alkoi herätellä Tampereella hurjaa pesisbuumia. Nyt vuorossa on matalapainetta paitsi kentällä, ennen kaikkea seuran taloudessa. Kuvassa Anniina Kiviharju. Kuva: Tomi Hänninen

Puhelimeen vastaa tyyni naisääni. Tieto pesäpalloseuran yhteistoimintaneuvotteluista ja lopulta omasta irtisanomisesta nostaa Manse PP:n väistyvässä toiminnanjohtajassa Inga Ärnforsissa esiin harmitusta, mutta päällimmäisin tunne on toivo.

Sitä toivoa tarvitsee myös Manse PP, jonka tämänvuotisessa budjetissa on kymmenien tuhansien eurojen lovi. Ne ovat seurausta muun muassa epäonnistuneista osakebisneksistä ja täysin epärealistisesta kausikorttitulojen kasvuennusteesta.

Ärnfors siirtyi tamperelaisen pesäpalloseura Manse PP Edustus ry:n toiminnanjohtajaksi vuoden 2017 lopulla. Sotkamon Jymyn taustayhtiössä markkinointipäällikkönä pitkään toiminut Ärnfors siirtyi Manseen tilanteessa, jossa naisten Superpesis-joukkue oli vastikään nostellut mestaruuspystiä ja miehet hakivat kovaa vauhtia nousua Ykköspesiksestä Superpesikseen.

Oli aika vakiinnuttaa tamperelaisten asema pesäpallon huipulla, ei vain enää olla sen tuntumassa.

Kun lähdin Fuengirolaan pesäpallokauden avaukseen, kaikki oli hyvin. Oli se tosi yllätys, kun tulin vappuaattona kotiin ja sähköpostissa odotti yt-ilmoitus.

Entinen toiminnanjohtaja Inga Ärnfors

Kausi 2018 oli paitsi tuloksellisesti, myös pelillisesti pettymys. Naiset eivät missään vaiheessa löytäneet samanlaista henkeä kuin vuotta aiemmin mestaruuskaudellaan. Se erotti heidät Suomen mestaruuteen yltäneestä Jyväskylän Kirittäristä ja jätti tamperelaiset hopealle.

Miehet taas joutuivat, jälleen kerran, taipumaan Superpesis-karsinnassa, kun viidennessä ottelussa Alajärven Ankkurit oli kotonaan parempi ja säilytti niukasti paikkansa korkeimmalla sarjatasolla. Manse PP:n miehiä Ykköspesis kutsuisi jälleen kaudella 2019.

Kulissit alkoivat romahtaa

Ulospäin kaikki näytti silti hyvältä. "Pesispöhinä" oli rantautunut Tampereelle. Vapunpäivänä ilmestyneessä Urheilulehdessä (siirryt toiseen palveluun) Ärnfors ja vuoden alussa Manse PP Edustuksen puheenjohtajan paikalta seuran e-urheiluvastaavaksi väistynyt Juha "Upi" Antikainen hehkuttivat yhteen ääneen hurjasti kasvaneita juniorimääriä, mainiota alueellista yhteistyötä ja "nopeaa, mutta määrätietoista kasvua".

Vain vuorokautta artikkelin ilmestymistä aiemmin Ärnfors oli saanut sähköpostiinsa tiedon, että seura on aloittanut yt-neuvottelut.

Sen verran toiminnanjohtaja osasi ynnäillä asioita yhteen, että hän tiesi heti, että lähtö on lähellä.

– Kun lähdin Fuengirolaan pesäpallokauden avaukseen, kaikki oli hyvin. Oli se tosi yllätys, kun tulin vappuaattona kotiin ja sähköpostissa odotti yt-ilmoitus. Ikinä en ole aiemmin yt-neuvotteluissa ollut, niin olin vähän, että häh, mitä täällä tapahtuu, Ärnfors nauraa nyt, muutama viikko irtisanomisensa jälkeen Yle Urheilun haastattelussa.

Inga Ärnfors on kuvanottohetkellä uunituore Manse PP:n toiminnanjohtaja. Vain vajaata kuukautta ennen Ärnforsin aloitusta tamperelaisnaiset oli kruunattu Suomen mestareiksi. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Ärnfors myöntää itsekin, että viime viikkoina ja kuukausina seuran kehityksestä viljellyt hehkutussanat näyttäytyvät nyt hieman erikoisessa valossa.

– Ei minulla ollut ajatuksena, että työt loppuisivat ennen kuin kausi alkaa. Oli paljon asioita, jotka olivat kesken ja joita piti tämän kauden aikana hoitaa. Kaikki pallot, jotka minulla olivat ilmassa, tippuivat maahan. Olin tosi yllättynyt, että tähän tilanteeseen tultiin.

Seuran sydämet lähtivät

Seurajohdossa ei ollut helppoa luopua pidetystä toiminnanjohtajasta. Helmikuussa Manse PP Edustuksen puheenjohtajaksi tullut Matti Helimo kertoo pyöritelleensä kaikki mahdolliset vaihtoehdot, mutta seuran kovapalkkaisin pesti oli se, josta oli luovuttava.

– Tämähän on todella ikävä tilanne minulle tulla tähän ulkopuolisena ja todeta, että seuran sydän pitää laittaa pois. Yhdessä henkilöstön ja johtokunnan kanssa koitimme keksiä ideoita, joilla tämän voisi hoitaa kaikkein parhaiten. Tämä on kuitenkin pieni seura, ja taloudellisen tuloksen oikaisemiseen on kauhean rajallisesti keinoja, Helimo summaa Yle Urheilun haastattelussa.

Kaksi isoa Manse PP:n hengenluojaa lähti lähes samalla ovenavauksella. Edustuksen puheenjohtajan paikalta vuoden alussa vapaaehtoisesti väistynyt Juha Antikainen tunnetaan tamperelaisen pesäpallon ikonina. Hän toki jäi seuraan, mutta pienempään rooliin. Muutos on silti jokaiselle Kaupin kävijälle iso.

Miten tähän oikein päädyttiin?

Manse PP:n talousvaikeudet kulminoituvat kolmeen asiaan. Niitä ovat totaalisen epärealistinen budjetti, toiminnanjohtajan "palkkatuen" päättyminen ja junioripäällikkön sairastuminen.

Kuten niin usein seuratyössä, myös Manse PP:n kohdalla suurimmat ongelmat kulminoituivat epäjohdonmukaiseen ja epärealistiseen budjettiin. Ironista on, että etsiessään ratkaisuja työpaikkansa säilyttämiseen juuri Ärnfors huomasi, miten yltiöpositiivisesti kuluvan kauden budjetti oli koottu.

– Budjetoinnit oli rakennettu enemmän toiveiden kuin realiteettien mukaan, myöntää myös puheenjohtaja Helimo.

Yksi Ärnforsin tärkeimmistä huomioista oli budjettiin kaavailtu, jopa 20 000 euron kasvu kausikorttien tuotoissa. Kaudesta 2017 kauteen 2018 sekä naisten että miesten katsojamäärät runkosarjassa kasvoivat reilut 15 prosenttia, joten kasvusuuntaa saattoi toki odottaa, tosin paljon maltillisempaa.

Manse PP:n miehet ovat hakeneet nousua Ykköspesiksestä Superpesikseen jo monta vuotta, ja jääneet aina niukasti kakkoseksi. Tässä pesään syöksyy Taneli Lassila. Kuva: Jussi Saarinen / AOP

Helimon mukaan kausikorttien myynnissä ei kuitenkaan todellisuudessa ole tapahtunut vuodesta 2018 vuoteen 2019 ollenkaan kasvua. Yksityishenkilöille niitä on myyty yhteensä alle 100 kautta kohti. Se tarkoittaa tänä vuonna niukin naukin 10 000 euron tulovirtaa, kun sekä miesten Ykköspesiksessä että naisten Superpesiksessä kausikortin hinta on 105 euroa.

Jotta haviteltu 20 000 euron kasvu olisi tällä kaudella voitu saavuttaa, olisi kausikortteja siis pitänyt myydä noin 300.

300 kausikortin vuosimyynti ja siten 200 prosentin kasvu kuulostaa toiveikkaalta, varsinkin, kun naisten keskimääräinen katsojamäärä runkosarjassa oli 680 vuonna 2018 ja miesten 579. Kun vielä miesten toivottu sarjanousu jäi saavuttamatta, on moinen kasvu ylimitoitettua, myös puheenjohtaja Helimon mielestä.

Epäonnistuneet osakebisnekset

Toinen budjettiin liittyvä ongelma ovat ympärivuotiseen tuottoon tähdänneet sijoitukset, jotka tulojen sijaan tuottivatkin pelkkiä menoja. Helimo kertoo, että bisneksen taustalla oli samankaltainen ajatus kuin jääkiekkoseura Rauman Lukolla: Raumalaiskiekkoilun Tuki ry omistaa kiinteistö- ja henkilöstöpalveluita tuottavia yhtiöitä, joiden tuotoilla jääkiekkoa Raumalla rahoitetaan.

– Pyrimme saamaan säännöllisiä tuloja myös silloin, kun ei tule katsojatuloja, jotta voisimme valmistautua Superpesis-kauteen. Tämä ei toteutunut sillä tavalla kuin oli ajateltu, vaan tästä tulikin meille menoja, Helimo toteaa.

Helimo kertoo, että toiminta aktivoitiin ennen hänen puheenjohtajakauttaan eikä hän siksi halua avata sen sisältöjä laajemmin. Sen hän myöntää, että seura oli osakkaana yhtiössä, mikä kuitenkin nopeasti osoittautui tappiolliseksi toiminnaksi.

Budjetoinnit oli rakennettu enemmän toiveiden kuin realiteettien mukaan.

Puheenjohtaja Matti Helimo

Omalla puheenjohtajakaudellaan Helimo on ajanut toimintaa nopeasti alas, mutta sillä on ollut hintansa.

– Minulla ei ollut mitään käsitystä, mitä kaikkea tähän pesäpallon ulkopuoliseen sopimusjuridiikkaan liittyy ja millaisia vastuita tässä tulee mukana. Koitamme niitä pala palalta ratkoa.

Toiminnanjohtajan "palkkatuen" päättyminen

Huomioimatta jäi myös, että kun Ärnfors vuoden 2017 lopussa otti pestin Manse PP Edustuksen toiminnanjohtajana vastaan, vain noin puolet hänen palkastaan oli suoraan seuran maksettavana. Toinen puoli palkasta koottiin Tampereella kesällä 2018 pidetyn maailman suurimman pesäpalloleirin osallistujamaksuista.

Vuonna 2019 leiriä ei järjestetä Tampereella, ja samalla 2018 leirin johtajana toimineen Ärnforsin palkan toiselle puolikkaalle ei ollutkaan maksajaa. Helimo myöntää, ettei tätä kuviota otettu huomioon.

Pelaajien palkkioihin tai muihin urheilupuolen menoihin ei ole koskettu, vaikka seura joutuikin yt-neuvotteluihin. Ilman urheilua ei ole seuraa, on puheenjohtaja Matti Helimokin todennut. Kuva: Tomi Hänninen

Junioripäällikön sairastuminen

Edellä mainituissa kyse on huonosta budjetoinnista, mutta mukaan on mahtunut myös epäonnea.

Yhteispalkkauksella Manse PP ry:n ja Manse PP Edustuksen ry:n kesken palkattu junioripäällikkö sairastui ja joutui sairauslomalle. Koska junioripäällikön palkkaukseen saadaan Pesäpalloliitolta palkkatukea, pitää kaikki tämän työtehtävät hoitaa. Sen vuoksi junioripäällikön tilalle palkattiin sijainen, joka hänkin joutui sairauslomalle. Niinpä junioripäällikön määräaikaista pestiä hoitaa nyt sijaisen sijainen, mikä on luonnollisesti osaltaan räjäyttänyt budjettia.

Manse PP ry vastaa eri tasoista pesiskoulusta aikuisten maakuntasarjaan, kun Manse PP Edustus ry:n alla on naisten ja miesten edustusjoukkueiden sekä strategian koordinointi.

Helmikuussa palkattu myyntijohtaja sai jäädä

Vaikka talousongelmien syyt saatiin selville, oli jo liian myöhäistä tehdä niin isoja muutoksia, että niillä olisi säästetty työpaikkoja. Varsinkin, kun tärkein, eli urheilupuoli, rajattiin heti alussa pois yt-neuvotteluista ja pidettiin huoli kasvattajaseuran maksuista, pelaajien palkkioista, sarjamaksuista ja muista.

Se oli selvää kaikille, myös irtisanotulle itselleen. Ärnfors oli seuran kovapalkkaisin työntekijä. Oli hänen aikansa lähteä.

Tällä hetkellä uskon, että meidän täytyy pystyä lisäämään tuloja ja karsia kaikkia menoja, jotta voisimme edes nollatuloksen saavuttaa.

Puheenjohtaja Matti Helimo

Toiminnanjohtajan vastuu jaettiin yt-neuvotteluiden aikana seuran kahdelle ainoalle vakituisessa työsuhteessa olevalle, eli myyntijohtajalle ja myyntipäällikölle sekä lähes kaikille vapaille käsipareille puheenjohtajasta vapaaehtoisiin. Samalla myyntipäällikön rooli muutettiin seuratyöntekijäksi. Jo ennen yt-neuvotteluita myynnin ja markkinoinnin tehtäviä siirrettiin Ärnforsilta myyntijohtajalle tämän aloittaessa helmikuun alussa.

Helimo tuli Manseen samoihin aikoihin myyntijohtajan kanssa eikä ollut palkkaamassa häntä. Hän kiistää, että myyntijohtajan palkkauksessa olisi jo varauduttu toiminnanjohtajan irtisanomiseen ja toteaa, että Ärnforsin irtisanominen oli "äärimmäinen vaihtoehto", johon hän ei osannut varautua ollenkaan.

– Eihän seura toimi sillä lailla, että laitetaan pois hänet, joka hoitaa kaiken seurassa ja johtaa koko toimintaa, ja vain myytäisiin. Kyllä sitä toimintaa täytyy jotenkin johtaa, Helimokin toteaa.

Toiminnanjohtajan työnkuvaan kuuluivat ainakin Ladypesiksen, kuntopesiksen, pesiskoulun, yhteistyökumppanuuksien ja ottelutapahtumien hallinnointi.

Puheenjohtajakausi on alkanut raskaana

Helimo kertoo, että vain muutaman kuukauden mittainen puheenjohtajan pesti on ollut paitsi yllätyksellinen, myös todella työntäyteinen. Sanat hankala, ikävä ja raskas toistuvat Helimon puheessa.

Se ei ole ihme, sillä kun puheenjohtajalta kysyy, onko seuran taloudellisen tuloksen edessä plus- vai miinusmerkki, hän kaartelee ennen vastaustaan.

– No se vähän riippuu. Tällä hetkellä uskon, että meidän täytyy pystyä lisäämään tuloja ja karsia kaikkia menoja, jotta voisimme edes nollatuloksen saavuttaa.

Kausikorttien myynti ei ole lähtenyt sellaiseen lentoon, mitä budjettia tehtäessä toivottiin. Runkosarjan kävijämäärät ovat silti kasvaneet sekä miesten että naisten sarjoissa. Kuvassa heittää Senni Korhonen. Kuva: Tomi Hänninen

Työ jäi kesken

Palataan takaisin erotetun toiminnanjohtajan pakeille. Ärnfors kertoo tuulettaneensa päätään mökkeilemässä ja ettei koe katkeruutta Manse PP:tä tai seurajohtoa kohtaan. Päinvastoin, välillä entisen toiminnanjohtajan puhelin on pirahtanut, kun seurasta on soiteltu apuja ja vinkkejä. Niihin pesiskentän laidallakin myönteisenä ja auttavaisena tunnettu Ärnfors on mukisematta vastannut ja auttanut, minkä on osannut.

– En ole katkeroitunut missään tapauksessa. Sanoin johtokunnalle yt-neuvotteluiden aikaan, että minusta ei kannata huolehtia. Eivät ne varmasti helppoja päätöksiä ole olleet.

Taloutta oli yritetty tasapainottaa, mutta se ei riittänyt. Irtisanominen astui voimaan heti. Se on oikeastaan ainoa asia, josta erotettu toiminnanjohtaja on harmissaan.

– Olisin toivonut, että irtisanomista olisi venytetty kauden tai edes toukokuun loppuun, kunnes saadaan kausi kunnolla alkuun. Olisin halunnut, että minulle olisi annettu aikaa rakentaa työ muille ennen kuin itse lähden pois.

Sen verran aivan yllättäen tulleet potkut ovat Ärnforsia harmittaneet, että yli kymmenen vuotta pesäpallon parissa työskennellyt ja 30 vuotta muuten sen parissa ollut nainen ei aio tänä kesänä katsoakaan pesäpallokentän suuntaan.

– Tämä kesä nyt ainakin on ihan pesisvapaa. Ovat tuossa toki jotkin seurat soitelleet ja esittäneet kiinnostustaan, että tarvittaisiin pesispuolellakin vielä töihin. Aika epätodennäköistä se on, että tämän lajin parissa jatkaisin enää, Ärnfors päättää.

Lue myös: