Hyppää sisältöön

Taika Koilahti avasi kautensa lennokkaasti Lahden myötätuulessa – virolainen nakkasi keihään kahdeksan metriä muita pidemmälle

Ennätyksensä juossut Topi Raitanen sai kovan vastuksen amerikkalais- ja australialaisjuoksijoista, jotka jättivät suomalaisen viidenneksi.

Taika Koilahti on nostanut tänä vuonna tasoaan hurjasti. Arkistokuva kesältä 2018. Kuva: Vesa Pöppönen /AOP

Kotimainen yleisurheilun GP-sarja käynnistyi keskiviikkona Lahdessa lämpimissä olosuhteissa. Stadionilla käynyt tuulenvire vaikeutti pituushyppääjiä askelmerkin löytämisessä, mutta siivitti huipputuloksiin.

Naisten pituushypyssä Turun Weikkojen Taika Koilahti avasi kautensa komealla voitolla, kun hän ponnisti viidennellä hyppykierroksella hurjan tuloksen, 679. Hypyssä oli liikaa myötätuulta (+3.6 m/s), joten se ei kelpaa tilastoihin.

Koilahti oli hyvässä vireessä jo aiemmin samassa kisassa, sillä hän paransi ennätystään lukemiin 637. Hypyssä tuulet pysyivät sallitun rajoissa, joten se hyväksytään 20-vuotiaan uudeksi ennätykseksi ulkoradoilla.

Koilahti oli silminnähden innostunut erinomaisesta avauskilpailustaan. Hän kertoi Yle Urheilun haastattelussa, että 637 kantaneessa hypyssä kaikki ei osunut kohdalleen, mutta voittohyppy oli kaikin puolin onnistunut. Tuuli vaihteli hyppypaikalla, joten jättionnistuminen ei ollut itsestäänselvyys.

– Askelmerkin kanssa oli vähän sellaista, että laittaa sen vain johonkin ja katsoo, osuuko. Onneksi osui sillä hyvällä hypyllä, Koilahti kommentoi.

Helmikuussa Koilahti leiskautti hallissa tuloksen 645, jota pidemmälle on Suomessa hypännyt viimeksi Noora Pesola (646) vuonna 2008. Pituushypyn Suomen ennätys 685 on Ringa Ropon nimissä.

Hallikauden jälkeen turkulainen leireili kolme viikkoa Kroatiassa, jossa harjoittelu onnistui suunnitelmien mukaan ilman takapakkeja.

Kovassa vireessä Lahdessa oli myös Yhdysvaltain Quanesha Burks, joka venytti viidennellä kierroksella 662, reilun kolmen metrin myötäiseen. Päätöskierroksella hän hyppäsi saman tuloksen sallituissa oloissa, mutta se riitti kilpailussa toiseen sijaan. Kolmanneksi hyppäsi Kenttäurheilijat -58:n Anne-Mari Lehtiö (608).

Virolaisen ylivoimaa keihäspaikalla

Naisten pika-aitojen kahdesta startista ensimmäisessä Reetta Hurske irtosi telineistä räväkästi ja johti kilpailua pitkään. Annimari Korte kiri lopun vahvasti ja nousi Hurskeen ohi aivan kalkkiviivoilla. Korte ja Hurske saivat molemmat ajan 13,17.

Miesten moukarinheitossa Tuomas Seppänen väläytteli hyvää alkukesän kuntoa, kun hän sinkosi moukarin lukemiin 73,10. Kyseessä on Seppäsen paras tulos sitten vuoden 2016, jolloin hän heitti ennätyksensä 76,20. 21-vuotias Aaron Kangas heitti tuloksen 72,87, mikä riitti toiseen sijaan.

Liina Laasma oli ylivoimainen naisten keihäskisassa. Kuva: AOP

Keihääheittopaikalla Viron Liina Laasma nakkasi naisten kisassa ensimmäisellään tuloksen 62,56 ja voitti kilpailun lähes kahdeksan metrin erolla muihin. Toiseksi heitti Joensuun Katajan Heidi Nokelainen tuloksella 54,89.

Aitajuoksijana paremmin tunnettu Elmo Lakka kokeili kuntoaan ilman aitaviidakkoa 100 metrin sileällä. Ylivoimaiseen voittoon kiri Kanadan Gavin Smellie ajalla 10,22. Britti Sam Osewa jäi hänestä 21 sadasosaa. Lakka pysäytti kellot aikaan 10,62 ja oli kolmas.

Suomalaismailerit ja korkeushyppääjät jäivät mitalisijojen ulkopuolelle

Suomalaiset jäivät mitalisijojen ulkopuolelle naisten ja miesten 1500 metrillä. Naisten kisassa voiton vei Ruotsin Yolanda Ngarambe kovalla ajalla 4.07,61.

Hän sai Saksan Katerina Grantz (4.07,77) ja Kenian Jarinter Mawia Mwasya (4.09,29). Kärkikolmikosta jokainen juoksi ennätyksensä. Suomalais-tshekkiläinen Kristiina Mäki oli neljäs ajalla 4.14,23.

Miesten kisassa taso oli hurja. Topi Raitanen yritti pysyä kahden australialaisen ja kahden amerikkalaisen kyydissä, mutta joutui toteamaan heidän vauhtinsa liian kovaksi reilu kierros ennen maalia. Hän oli viides ennätyksellään 3.40,71.

Voittoon kiri Australian Matthew Ramsden kovalla ajalla 3.35,85, joka on hänen ennätyksensä.

Kautensa tuloksella 190 avannut korkeushyppääjä Ella Junnila ei yltänyt keskiviikkona parhaaseen vireeseen. Tampereen Pyrinnön urheilija oli kovatasoisessa kisassa parhaana suomalaisena neljäs tuloksella 181.

Bulgarialainen Karyna Taranda voitti kilpailun hienolla ennätyksellään 196. Saint Lucian Levern Spencer oli toinen (190) ja Norjan Tonje Angelsen kolmas (187)

Lue myös: