Suora

  • Urheiluruutu

Annimari Kortteen käsittämätön ennätysparannus yllätti asiantuntijan jokaisella mittarilla: "En ihan tuollaista paukkua odottanut"

Jarkko Finni nostaa yleisurheilun GP-sarjan avauksessa maininnan arvoiseksi myös pituushyppääjä Taika Koilahden suorituksen.

yleisurheilu
Annimari Korte
Annimari Korte iloitsi ennätyksestään keskiviikkona Lahdessa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni myönsi yllättyneensä Annimari Kortteen huippusuorituksesta 100 metrin aitajuoksussa Lahden GP-osakilpailussa.

Korte voitti kilpailun ajalla 12,93 ja alitti MM-kisojen tulosrajan 12,98. Tulos nousee Suomen kaikkien aikojen listalla toiseksi. Paremmin on juossut vain Nooralotta Neziri, jonka hallussa on Suomen ennätys 12,81.

On monta syytä siihen, ettei Finni osannut odottaa Kortteelta näin kovaa kansainvälisen tason tulosta. Ensinnäkin, huipputulokset syntyvät harvoin kesäkuun alussa. Euroopan huippuihin verrattuna aika 12,93 on todella kova alkukaudesta. Euroopan tilastossa edellä on vain Valko-Venäjän Elvira Herman ajalla 12,88.

Kortteen toukokuun startit hänen asuinmaassaan Espanjassa toivat ajat 13,22, 13,18 ja 13,48. Hänen ennätyksensä ennen keskiviikkoiltaa oli 13,14, joten avauskisat osoittivat sen, että Korte olisi ennätyskunnossa.

21 sadasosan ennätysparannus on merkittävä kenelle tahansa, mutta näin korkealla tasolla se on yllättävää. On tavallista, että urheilija hilaa ennätystään alaspäin sekunnin sadasosa kerrallaan.

– Annimarin taustaan nähden tämä on aivan huikean kova ennätysparannus. Kyllä tämä oli jotain, mitä ei voinut vielä odottaa, Finni sanoi.

Annimari Korte ja Reetta Hurske Lahden GP
Annimari Korte (vas.) aitoi MM-rajan ja Reetta Hurske teki ennätyksensä 13,10 keskiviikkona Lahdessa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kortteen tausta onkin toinen asia, joka tulee ottaa huomioon hänen keskiviikkoista suoritustaan tarkastellessa. 31-vuotias juoksija piti usean vuoden tauon ennen kuin palasi pari vuotta sitten huippu-urheilun pariin. Ennen läpimurtokesää 2018 hänen ennätyksensä 13,46 oli vuodelta 2012.

Korte paransi siis jo viime kesänä ennätystään kolmella kymmenyksellä ja keskiviikkona vielä kaksi kymmenystä lisää. Puoli sekuntia on sadalla metrillä todella paljon kenelle tahansa.

Nuorten arvokisoissa edustaneelle urheilijalle jo pelkkä läpimurto "kypsällä iällä" ja vielä seuraavana vuonna parantaminen tekee Kortteen suorituksesta niin hämmästyttävän ja odottamattoman.

Koilahdelta tullaan näkemään kuuden ja puolen metrin hyppyjä

Finnin mukaan osa Lahden GP-osakilpailun ennakkoon hehkutetuista lajeista jäi vaisuiksi ja osa nousi huippulajeiksi. Yksi huippulajeista oli naisten pika-aidat, jossa Kortteen esityksen lisäksi Reetta Hurske paransi ennätystään aikaan 13,10.

Finni nostaa toiseksi kohokohdaksi Taika Koilahden kovan pituushyppytuloksen 679, joka ei myötätuulen takia sovi tilastoihin, mutta toi 20-vuotiaalle makean voiton heti kauden avauskisasta.

Jos Kortteen tulostason hurja nosto tuli Finnille hienoisena yllätyksenä, oli Koilahden hirmuponkaisu odotettavissa. Tasonnoston salaisuus piilee nopeudessa ja hyppytekniikassa.

Taika Koilahti
Taika Koilahti on ollut tänä kesänä hurjassa kunnossa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Finni kertoo, että Koilahti on nopea urheilija, joka on jo muutaman vuoden ollut vauhdikkaassa juoksukunnossa. Myös parannus hyppytekniikassa on tuonut hypyille mittaa.

– Yli kuuden ja puolen metrin tuloksia sallituissa tullaan näkemään. En tiedä, mikä on yläraja, eikä tarvitsekaan miettiä sitä, vaan antaa mennä vaan, Finni sanoo.

Koilahti on herättänyt asiantuntijan odotukset jo vuosia sitten, mutta tänä vuonna ne ovat realisoituneet. Hallissa syntynyt kova tulos 645 ja keskiviikkoiltana sallituissa oloissa ulkorataennätys 637 luovat nuorelle urheilijalle uskoa tason vakiinnuttamiseen kuuden ja puolen metrin paremmalla puolella.

Yleisurheilukesä jatkuu Ylen kanavilla. Turussa tiistaina 11. kesäkuuta järjestettävät Paavo Nurmen kisat näytetään suorana Yle TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

Annimari Korte rikkoi MM-rajan! Viimeisten aitavälien kiri siivitti huippuaikaan: "Tiesin, että olen ihan eri tasolla"

Taika Koilahti avasi kautensa lennokkaasti Lahden myötätuulessa – virolainen nakkasi keihään kahdeksan metriä muita pidemmälle

Hallikaudella säväyttänyt pika-aituri Reetta Hurske on käynyt puntilla enemmän kuin koskaan ja hakee MM-rajan alitusta alkukesästä: "Lähtöä ei enää treenata paremmaksi"

Korte avasi kauden lupaavasti – "Raskailla jaloilla ja käytännössä yksin juostuna"

Annimari Korte jättää hallikauden väliin turvatakseen MM-unelman

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat