Kommentti: Annimari Kortteen superjuoksu sinetöi vallanvaihdon suomalaisessa yleisurheilussa – historiallinen temppu on lähempänä kuin koskaan

Jos kaikki menee nappiin, Suomi lähettää yleisurheilun MM-kisoihin kolme naisten pika-aituria, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

yleisurheilu
Annimari Korte
Annimari Korte paransi ennätystään yli kaksi kymmenystä keskiviikkona Lahdessa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Unohtakaa keihäsmiehet. Naisten sadan metrin aitajuoksu on tällä hetkellä suomalaisen yleisurheilun ylivoimainen ykköslaji.

Vallanvaihdon sinetöi viimeistään Annimari Kortteen huippujuoksu Lahden GP-kilpailussa keskiviikkona. Korte juoksi ennätyksensä 12,93 ja rikkoi MM-rajan.

Pika-aidat on jo vuosia ollut yksi Suomen kiinnostavimmista lajeista, vaikka Nooralotta Nezirin valta-asema on ollut vankkumaton yhtä ylirasituksen pilaamaa kautta lukuun ottamatta.

Nezirin takana on pitkään ollut potentiaalisia haastajia. Haastajat ovat yleensä jääneet pari kymmenystä Nezirin kauden parhaasta ajasta, mutta nyt tilanne on täysin toinen.

Annimari Korte Reetta Hurske
Myös Reetta Hurske (oik.) teki keskiviikkona uuden ennätyksensä 13,10.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vaikka Neziri yltäisi nappikauteen, hän ei välttämättä ole Suomen nopein pika-aituri. Reetta Hurske oli parempi hallikaudella ja ylsi EM-kisoissa neljänneksi. Korte on aloittanut ulkoratakauden huomattavasti väkevämmin kuin Neziri.

Kolme alle 13 sekunnin urheilijaa?

Koko kolmikko on joka tapauksessa alle 13 sekunnin kunnossa. Kortetta, Neziriä ja Hursketta kirittävät vielä Lotta Harala ja Matilda Bogdanoff, jotka ovat EM-tason urheilijoita.

Samaan aikaan Suomen kokeneet keihäsmiehet Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen lykkäävät kauden avauskilpailujaan joko loukkaantumisten pelossa tai vammojen takia. Lupaava Oliver Helander ei vielä säväyttänyt kauden avauksessaan.

Miesten keihäänheitto on edelleen Suomen todennäköisin mitalilaji Dohan MM-kisoissa syys-lokakuun vaihteessa. Suomalaisen keihäänheiton taso ja keskinäinen kilpailu on kuitenkin kaukana takavuosien loistosta.

Reetta Hurske, Nooralotta Neziri
Reetta Hurske (vas.) ja Nooralotta Neziri (oik.) EM-hallikisojen finaalissa.AOP

Naisten pika-aidoissa eletään sen sijaan kaikkien aikojen kultakautta. Suomen huipulla on kolme elämänsä kunnossa olevaa naista, jotka kilpailevat aiturikuningattaren tittelistä tasapäisesti.

Jos kaikki menee nappiin, kauden päätteeksi tehdään historiaa.

Dohan MM-kisojen tulosraja naisten 100 metrin aidoissa on 12,98. Korte teki jo tulosrajan. Nezirille ja Hurskeelle rajan alittaminen on realismia.

Suomi ei ole koskaan ennen lähettänyt kolmea naisten pika-aituria MM-kisoihin. Nyt se on lähempänä kuin koskaan.

Lue myös:

Annimari Kortteen käsittämätön ennätysparannus yllätti asiantuntijan jokaisella mittarilla: "En ihan tuollaista paukkua odottanut"

Annimari Korte rikkoi MM-rajan! Viimeisten aitavälien kiri siivitti huippuaikaan: "Tiesin, että olen ihan eri tasolla"

Hallikaudella säväyttänyt pika-aituri Reetta Hurske on käynyt puntilla enemmän kuin koskaan ja hakee MM-rajan alitusta alkukesästä: "Lähtöä ei enää treenata paremmaksi"

Nooralotta Neziri uhkuu itseluottamusta, kesällä uusi SE – Training Room -hanke ehkäissyt urheiluvammoja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat