1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. suunnistus

Suunnistaja Venla Harju yhdistää vanhemmuuden ja huippu-urheilun – "Huomasin pian, että kunto ja suunnistustatsi olivat yllättävän hyvät"

Tuore maisteri tavoittelee MM-mitalia äitinä lajihistorian esikuvien tavoin.

Venla Harju on palannut äitiyslomalta suunnistuskilpailuihin Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen suunnistusmaajoukkueella oli reilu vuosi sitten iloisia uutisia kerrottavanaan. Peräti kolme urheilijaa terävimmästä kärjestä odotti lasta, ja rastien etsintä jäisi vähemmälle kesällä 2018. Nyt koko kolmikko, Venla Harju, Saila Kinni ja Merja Rantanen, palaa maajoukkueeseen tuoreina äiteinä.

Esikoistyttärensä lokakuussa synnyttänyt Harju on jo ehtinyt kilpailemaan, mutta vasta viikonlopun maailmancupin avaus kertoo, mikä vauhti on verrattuna kansainväliseen huipputasoon. Ennen äitiyslomaansa Harju saavutti muun muassa keskimatkan MM-pronssin vuonna 2017.

– Talvella huomasin aika pian, että kunto ja suunnistustatsi olivat yllättävän hyvät, ei tarvinnut sitä enää jännittää, Harju sanoi suunnistajien tapaamisessa Vihdin kisaviikonlopun alla.

Muista suunnistusmaajoukkueen äideistä Harju näkee useimmin Kinniä: ovathan he seurakavereita Tampereen Pyrinnöstä.

Viime kesänä Harju osallistui ainoastaan Venlojen viestiin, ja siihenkin enemmän mukanaolon ilosta. Huippu-urheilija nautti kuitenkin kilpailemisesta. Lapsen syntymä toi urheiluun perspektiiviä.

– Tosi kiva päästä kilpailemaan tauon jälkeen. Nyt asioita ei jää niin murehtimaan, Harju pohti.

Suunnistuksen historia tuntee äitejä, jotka ovat menestyneet aivan huipputasolla asti. Suomalaisista muistetaan Liisa Veijalainen, joka voitti vuonna 1976 MM-kultaa raskaana ollessaan ja keräsi arvokisamitaleita tämän jälkeenkin.

Suomen viestijoukkue sai MM-pronssia vuonna 2017. Kuvassa Merja Rantanen (vas), Marika Teini ja Venla Harju. Kuva: Kimmo Hirvonen / Lehtikuva

Myös Harjun palkintokaappiin mahtuu vielä metallia. Seuraava mahdollisuus tulee jo elokuussa Norjan MM-rasteilla.

– Kauden alkaessa asetin tavoitteeksi MM-mitalin. Toki ensin pitää päästä joukkueeseen.

Viikonlopun kilpailuihin hänellä ei ole sijoitustavoitetta, sillä omaa ja muiden kuntoa on vaikea arvioida kauden avauksessa.

– Mielelläni näkisin itseni kuuden joukossa.

Urheilu maistuu, kun tukiverkko on kunnossa

Kansainväliseen vauhtiin pääsemiseksi harjoittelun pitää sujua kitkatta. Harjun kohdalla asiaa auttaa se, että aviomies Antti Harju on suunnistusvalmentaja. Lisäksi tukiverkostoon kuuluu oma äiti.

– Äiti on ollut tosi paljon mukana. Olen päässyt leireilemään niin paljon kuin tarvitsee, Harju kiitteli.

Harjoitteluaan hän on säätänyt äitiyden myötä niin, että tekee mieluiten "kovat treenit kovina". Ajatuksena on se, että treenaamiseen käytetty aika hyödynnetään mahdollisimman hyvin. Näin perheelle jää enemmän aikaa. Arjen logistiikkaa helpottaa myös asuinpaikka.

– Juoksemaan pääsee suoraan kotiovelta, joten harjoitukseen ei mene muuten aikaa.

Urheilun ulkopuolella Harju on paitsi tuore äiti niin myös vasta valmistunut maisteri. Hän opiskeli bioteknologiaa Tampereen yliopistossa, jossa jatkaa väitöskirjatutkijana. Ensimmäinen artikkelikin julkaistaan pian.

Vaikka akateemisessa maailmassa odottaakin toinen ura, ei Harju ole aikeissa jättää urheilua.

– Vuosi kerrallaan sen mukaan, kun muu elämä pysyy edelleen huippu-urheilun mahdollistavana. Toivottavasti urheilen vielä useampia vuosia.

Suunnistuksen maailmancupissa kilpaillaan Helsingissä ja Vihdissä 8.–11. kesäkuuta. Yle näyttää kaikki kilpailut suorana Yle Areenassa ja TV2:ssa.

Lauantai 8. kesäkuuta: Kello11.30 naisten keskimatka, Yle TV2

Kello 14.30 miesten keskimatka, Yle TV2

Sunnuntai 9. kesäkuuta: Kello 10.00 miesten ja naisten takaa-ajokilpailut, Yle TV2

Tiistai 11. kesäkuuta: Kello 17.52 sprinttiviestit, Yle TV2

Lähetystiedot löytyvät täältä.

Lue myös:

Huippusuunnistusta Helsingin ydinkeskustassa – suorat lähetykset Ylen kanavilla

Topi Raitanen juoksee veitsen terällä kohti syksyn MM-kisoja – pitkä kilpailukausi ei entistä suunnistajaa hetkauta: "Olen tottunut, että syksyllä kilpaillaan"

Suunnistusliitto hakee säästöjä, henkilökunta pakkolomalle