Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Juoksulajien maailmantilastot myllättiin Roomassa uusiksi – Bengtsson taivutti voiton ja uuden Ruotsin ennätyksen

Rooman illassa nähtiin seitsemän kauden kärkitulosta, joista kuusi juoksumatkoilla.

yleisurheilu
Elaine Thompson
Jamaikan Elaine Thompson voitti naisten 100 metriä maailman kärkiajalla 10,89.EPA

Yleisurheilun maailman huippunimet mittelivät torstai-iltana Timanttiliigan osakilpailussa Roomassa. Tulostaso kilpailussa oli erinomainen: Rooman stadionilla tehtiin yhteensä seitsemän kauden kärkitulosta, joista kuusi juoksumatkoilla ja yksi pituushypyssä.

Saksan Malaika Mihambo oli pituushyppypaikalla erinomaisessa vireessä, kun hän hyppäsi neljännellä kierroksella maailman kärkituloksen 707. 25-vuotiaan EM-voittajan aiempi ennätys parani kahdeksalla sentillä.

Kolmiloikkaajana paremmin tunnettu Kolumbian Caterine Ibarguen ponnisti tuloksen 687 ja Yhdysvaltain Brittney Reese 676.

Yksi ennakkoon kovimmista lajeista, miesten 200 metriä, tarjosi todella tasaisen kamppailun kahden amerikkalaisjuoksijan kesken. Michael Norman johti kilpailua noin metrin erolla Noah Lylesiin juoksijoiden kääntyessä etusuoralle. Lyles puristi viimeiset 50 metriä vahvasti, mutta Norman piti hänen niukasti takanaan.

Norman pysäytti kellot aikaan 19,70, joka on kuusi sadasosaa parempi kuin aiempi kärkitulos maailmassa. Lyles jäi hänestä kaksi sadasosaa (19,72).

Michael Norman juoksee tällä hetkellä elämänsä kautta. Hän juoksi huhtikuussa kotiseudullaan Kaliforniassa 400 metriä aikaan 43,45 ja nousi matkan kaikkien aikojen listalla jaetulle neljännelle sijalle. Toukokuussa hän pinkoi 200 metriä aikaan 19,84.

Michael Norman
Michael Norman ja Raj Benjamin ottivat Roomassa lajivoitot, Norman 200 metrillä ja Benjamin 400 metrin aitajuoksussa. Kuva huhtikuulta, kun miehet kilpailivat Kaliforniassa.Getty Images

Kaksi sadasosaa erotti voittajan hopeasijasta myös miesten 800 metrillä, jonka lähtöviivalle asettui kovia nimiä. Botswanan Nijel Amos johti kilpailua vielä viimeisessä kaarteessa ja etusuoralla, mutta Yhdysvaltain Donavan Brazier puski kalkkiviivoilla voittoon kahden sadasosan turvin. Juoksussa kolmanneksi sijoittui Kanadan Brandon McBride ajalla 1.43,90.

Donavan Brazierin aika, 1.43,63 on kauden kärkitulos maailmassa ja jää vain kahdeksan sadasosaa miehen ennätyksestä.

Ingebrigtsen jäi sijalle 14 hurjasta ajasta huolimatta

Jamaikan Elaine Thompson paransi kauden parasta tulostaan kaksi sekunnin kymmenystä, kun hän kiri naisten 100 metrin voittoon ajalla 10,89. Euroopan mestaruuksia viime kesänä kahminut britti Dina Asher-Smith oli toinen hyvällä ajalla 10,94.

Miesten 5000 metrillä taso oli kova, sillä peräti kuusi miestä juoksi alle 13 minuutin. Loppukirikamppailu käytiin kolmen etiopialaisen kesken. Maaliviivan ylitti ensimmäisenä Telahun Haile Bekele maailman kauden kärkituloksella 12.52,98.

Norjan Filip Ingebrigtsen paransi ennätystään 19 sekuntia aikaan 13.11,75. Se jää vain viisi sekuntia juoksijalegenda Marius Bakkenin vuonna 2004 juoksemasta Norjan ennätyksestä. Kovassa seurassa se kuitenkin riitti sijaan 14.

Filip Ingebrigtsen
Filip Ingebrigtsen juoksi Roomassa kovan ajan, mutta jäi kauas kärjestä. Arkistokuva.AOP

Myös naisten 1500 metrillä voittajaksi selviytyi etiopialaisjuoksija. Matkan maailmanennätysnainen Genzebe Dibaba pinkoi kärkitulokseen 3.56,28.

Maaliskuussa EM-halleissa tuplakultaa juhlinut britti Laura Muir jäi ennätyksestään puolitoista sekuntia, kun hän kiri toiseksi ajalla 3.56,73.

Illan päätöslajissa, miesten 3000 metrin estejuoksussa, Kenian Benjamin Kigen tyylitteli voittoon ennätyksellään ja kauden kärkituloksella 8.06,13.

Vaikka Rooman illan yksi ylivoimaisimmista suorituksista nähtiin 400 metrin aitajuoksussa, ei maailman kärkitulos vapissut. Yhdysvaltain Rai Benjamin pinkoi kauden parhaaseen aikaansa 47,58. Hän jätti maanmiehensä David Kendzieran (48,99) toiseksi selvällä erolla.

400 metrin aitojen kauden kärkitulos on Qatarin Abderrahman Samban juoksema 47,27.

Ruotsin ennätys kohentui kolmella sentillä

Ruotsalainen Angelica Bengtsson säväytti naisten seiväshypyssä ylittämällä riman korkeudesta 476. Se on uusi Ruotsin ennätys ulkoradoilla. Bengtssonin nimissä ollut aiempi ennätys parani kolmella sentillä.

Torstain kisassa Bengtssonin huippuhyppy toi voiton. Taakse jäivät muiden muassa Yhdysvaltain Sandi Morris (466), jonka ennätys on tasan viisi metriä, sekä olympiavoittaja, Kreikan Katerina Stefanidi (466).

Kaksi nuorten maailmanmestaruutta (U18 vuonna 2009 ja U20 vuonna 2010) voittanut takavuosien superlupaus on nostanut tasoaan tänä vuonna. Viime talven hallikaudella 25-vuotias hyppäsi Ruotsin sisäratojen ennätyksen 481. Hän on yltänyt EM-pronssille kahdesti hallissa ja kerran ulkoradoilla.

Angelica Bengtsson
Angelica Bengtsson arkistokuvassa.Getty Images

Kiinalainen Lyu Huihui vei naisten keihäskilpailun voiton tuloksella 66,47. Se riitti voittoon lähes kahden metrin erolla Turkin Eda Tuqsuziin (64,51).

Huihui heitti huhtikuussa tuloksen 67,72, joka on kauden kärkitulos maailmassa. Suomalaisista parhaiten on tällä kaudella heittänyt Heidi Nokelainen, 58,55.

Lue myös:

Kommentti: Annimari Kortteen superjuoksu sinetöi vallanvaihdon suomalaisessa yleisurheilussa – historiallinen temppu on lähempänä kuin koskaan

Timanttiliigakausi räväkästi vauhtiin Qatarissa – kahdeksan maailman kärkitulosta

Ruotsalaispituushyppääjä venytti 822 – voimasanoja päästellyt Ståhl astui hirmuheiton yli

Lassi Etelätalo kiskaisi kasikymppisen ensi kertaa sitten ennätyskesän 2014 – myös Toni Kuusela ylitti 80 metriä

21-vuotias pinkoi hirmuajalla 400 metrin maailmantilaston neljänneksi – olympiavoittajan MM-kultajahtiin todellinen hidaste

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat