Suora

  • Paavo Nurmi Games
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: St. Louis ratkaisi erikoistilanneongelmat yksinkertaisella tavalla

Kun ei ota jäähyjä, ei tarvitse tappaa niitä, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä Bostonista.

NHL
St. Louis Carl Gunnarsson 4, Charlie McAvoy Boston 73
Jäähyaitiosta pois pysyminen on ollut St. Louisin ratkaisu onnettomaan alivoimapeliin. Kuvassa Bostonin Charlie McAvoy (vas.) ja St. Louisin Carl Gunnarsson taistelevat Bluesin maalin edustalla.Getty Images

BOSTON. Stanley Cupin loppuottelusarjan kolmanteen otteluun ne kiteytyivät – St. Louis Bluesin erikoistilannepelaamisen ongelmat siis. Blues antoi Bostonille neljä mahdollisuutta ylivoimapeliin, eikä Bruins jättänyt käyttämättä yhtäkään.

Neljä ylivoimaa, neljä laukausta ja neljä maalia. Aikaa näihin neljään osumaan meni kaksi minuuttia ja kahdeksan sekuntia.

Oli selvää, että Bluesin piti tehdä nopeasti jotain pitääkseen kiekon pois omasta maalistaan, eikä vaihtoehtoja ollut montaa. Joko alivoimapelaamisen piti parantua tai sitten jäähyboksista piti pysyä kokonaan pois.

Blues valitsi vaihtoehdoista kenties helpomman eli jäähyaitiosta pois pysymisen.

Jos vahingoiksi laskettavia kiekko katsomoon -jäähyjä (2) ja yhtä nelospelin lopun Salomonin tuomiota ei oteta lukuun, Blues otti otteluissa neljä ja viisi ainoastaan kolme jäähyä. Jay Bouwmeester istui yhden kakkosen korkeasta mailasta, David Perron ja Alex Steen yhdet estämisestä.

Ero on valtava, kun huomioon otetaan kolmen ensimmäisen ottelun seitsemäntoista kakkosta.

Bluesin kurinalaisuus on muuttanut sarjan dynamiikkaa merkittävällä tavalla, koska viidellä viittä vastaan se on pystynyt tasapäiseen pelaamiseen Bruinsin kanssa alusta asti. Hallintajaksot ovat vaihdelleet sarjan sisällä, mutta isossa kuvassa joukkueet ovat nyhjänneet viidellä viittä vastaan tasapäin.

Itse asiassa ennen torstain viidettä ottelua vaaralliset maalipaikat viidellä viittä vastaan olivat Natural Stat Trick -sivuton mukaan St. Louisin eduksi 27–23.

Boston sen sijaan on elänyt ylivoimastaan läpi kevään. Pudotuspelien ylivoimaisesti paras ylivoimapeli jauhoi kolmella ensimmäisellä kierroksella limppua reppuun yli 30 prosentin tehoilla. Finaaleissakin lamppu paloi ylivoimalla kuusi kertaa kolmessa ensimmäisessä ottelussa.

Kahdessa edellisessä ottelussa Boston ei ole tehnyt osumaakaan ylivoimalla.

Rehellisyyden nimissä on todettava, että myös tuomarilinja on suosinut finaaleissa fyysisestä ja kovasta pelistä elävää St. Louisia. Blues on tökkinyt ja töninyt Tuukka Raskia sarjan alusta asti joka käänteessä, mutta parin avausottelun jäähyn jälkeen mistään ei ole tullut jäähyjä.

Tuukka Rask
Tuukka Raskia on tönitty läpi koko finaalisarjan.Getty Images

Oli alusta asti selvää, että mitä pidemmälle sarja etenee, sitä syvemmälle taskuun tuomareiden pilli menee. Siitä hyötyy nimenomaan St. Louis Blues, joka tykkää pelata jatkuvasti sääntöjen rajamailla.

Perjantainakin Zach Sanford taklasi Bruins-puolustaja Torey Krugia päähän vailla jäähyä.

Hetkeä myöhemmin Bostonin Brad Marchand lähti jäähylle tökkäistyään vihellyksen jälkeen mailalla Blues-vahti Jordan Binningtonia jalkojen väliin. Vihellys oli oikein, mutta Bruins-fanien turhautumista oli helppo ymmärtää, siihen malliin Blues on Raskin naamassa ollut kiinni läpi sarjan.

Pilli taskuun -taktiikka tuntuu toimivan Bluesin eduksi myös toiseen suuntaan. Sen ylivoimapeli on ollut luokatonta läpi sarjan, joten Bostonin ottamista jäähyistä on usein hyötynyt enemmän Boston – nelospelissä se teki tärkeän 2–2-tasoituksen alivoimalla.

Viidellä viittä vastaan jauhaminen sopii siis St. Louisille erinomaisesti, ei heittele momentumit liiaksi mihinkään suuntaan.

Toisaalta Boston on kaikista maailman joukkueista viimeinen, joka saa valitusta tuomarilinjasta sympatiaa osakseen. Bostonia ei kutsua isoksi pahaksi Bruinsiksi syyttä. Etenkin Brad Marchand on pelaaja, joka on häpäissyt kaikki mahdolliset lajin herrasmiessäännöt vuosien saatossa.

Bostonin on siis nyt turha levitellä käsiään, kun se itse haluaisi keskittyä pelaamaan jääkiekkoa samalla, kun vastustajalla on käytössään kaikki keinot.

Karma ei ole kaveri.

Lue myös:

Räikeä tuomarivirhe jäi harmittamaan Bostonia: "Olihan se nyt selvä!"

St. Louis nujersi Bostonin, sarja katkolla maanantaiaamuna

Stanley Cup -finaalien ennakkoasetelma on heittänyt häränpyllyä, mutta Tuukka Rask juo jo kopin seinällä samppanjaa – ylimieliseltä vaikuttava teko kertoo Bostonin vahvuudesta

Kommentti: NHL:n finaalisarjassa on erikoinen piirre – Boston Bruins joutui yhtäkkiä ahdinkoon omalla vahvuusalueellaan

Boston ei pystynyt vastaamaan St. Louisin työmäärään, Rask myönsi sisukkaan Bluesin paremmuuden: ”He olivat paljon epätoivoisempia”

St. Louis tasoitti Stanley Cupin finaalit – Ryan O'Reilly yllätti Tuukka Raskin kahdesti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat