Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.
  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Yhdistetyn uusi välineteknikko Janne Ahonen kauden avausleirillä – "Paljon on petrattavaa ihan rehellisyyden nimissä"

Janne Ahosen mielestä yhdistetyn urheilijoiden suksiprofiileissa, siteissä ja monoissa on paljon kehitettävää.

Janne Ahonen
Janne Ahonen kuvassa
Janne Ahonen.AOP

Yhdistetyn maajoukkueen välineteknikko Janne Ahonen laskeutuu Laajavuoren suurmäen kellaritiloihin, missä sijaitsee varusteiden huoltotilat. Mäkilegenda tervehtii uudessa roolissaan yhdistetyn nuoria urheilijoita, Eero Hirvosta, Leevi Mutrua ja Arttu Mäkiahoa. Ilkka Herola on joutunut kesken leirin matkustamaan Keski-Eurooppaan Kansainvälisen Hiihtoliiton FIS:n kokoukseen, jossa hän on urheilijoiden edustaja.

Mäkihyppääjissä ja yhdistetyn urheilijoissa on samanlaisia piirteitä, huumori lentää samalla, kun uusia varusteita testataan. Janne Ahonen on urallaan kokeillut monenlaisia eri ”kikkoja”, kun mäkimonoja on muokattu kisakuntoon.

– Kyllä on monia kertoja tullut vuosien varrella käytyä monot jalassa saunassa ja suihkussa. Useasti niillä köpöteltiin kotona parisen viikkoa ennen kuin niillä mentiin mäkeen, vaimolla oli tietysti kestämistä, naureskelee Janne Ahonen ja ympärillä olijoita hymyilyttää.

Eero Hirvonen kuvassa
Eero Hirvonen Laajavuoren suurmäen tornissa.Pekka Viinikka

Eero Hirvonen hioo suksiaan kuntoon tauon jälkeen, mutta pitää vielä taukoa hyppäämisestä ja tyytyy iltapäivällä katselemaan valmentajien kanssa joukkuekavereidensa hyppyjä Laajavuoren pikkumäkeen.

Hirvosen pitkään kiusannut polvivaiva on helpottanut, mutta turhia riskejä vältellään edelleen. Yhdistetyn maajoukkueessa ollaan sitä mieltä, että Janne Ahosen mukaantulo väliteknikoksi tuo uutta virtaa nuoreen joukkueeseen.

– Jannella on hyvä näkemys omalta uraltaan välineasioissa ja hän on tutkinut paljon erilaisia juttuja, joten sieltä löytyy varmasti erilaisia vaihtoehtoja välinekehittelyssä, toteaa Eero Hirvonen.

Janne Ahonen on yhdistetyn maajoukkueelle tuttu henkilö, sillä hän on valmistanut muun muassa viime kaudella maajoukkueen mäkipuvut. Välineteknikkona työnsarka on laajentunut myös suksiin, siteisiin ja monoihin.

– Poikien kanssa käydään läpi, mitä kukin haluaa. Minä esitän heille omia ajatuksia ja kysymyksiä, jonka jälkeen päästään vasta varsinaiseen työhön ja tekemään jotakin, mietti Janne Ahonen Yle Urheilun haastattelussa.

Välineissä on paljon parannettavaa

Yhdistetyn maajoukkueessa uskotaan, että hiihtovälineiden ja mäkipukujen kehityksessä Suomi on hyvin mukana maiden tämän hetken keskinäisessä kilpailussa, mutta suksi-, side- ja monokehityksessä tehtävää on runsaasti. Konkari Ahosella on tilanteesta selvä näkemys.

– Kyllä sillä alueella on paljon petrattavaa ihan rehellisyyden nimissä, toteaa ykskantaan Janne Ahonen ja samaa mieltä ovat itse urheilijat.

– Monot, siteet ja suksien profiilit, niissä en usko, että olemme samalla tasolla muiden huippumaiden, kuten Saksan ja Itävallan kanssa. Me ollaan ehkä hieman nukuttu tässä asiassa, analysoi rehellisesti Eero Hirvonen.

Yhdistetyn kauden avausleirin ohjelma on tiivis. Leiri alkaa perinteisellä ”happitestillä”, jossa mitataan maksimaalinen hapenottokyky. Lääkärintarkastuksen ja nopeus-voimatestin jälkeen päästään itse ”karkkikauppaan”, kun uusia välineitä kaivetaan esille Laajavuoren suurmäen huoltotiloissa. Tarinat sattumuksista edelliskausina ja välineisiin liittyvät ammattislangisanat kaikuvat huoltotilassa.

– Kaikki pitää käydä tarkasti läpi, ettei mono asetu siteessä vinoon tai toisaalta sen reuna ei asetu leveydeltään ulos siteestä ja hankaa ladun reunaan. Ne ovat ensimmäisiä perusasioita, joita käydään läpi, kun välineitä vaihtuu, opastaa väliteknikko Janne Ahonen.

Yhdistetyn maajoukkueurheilijat tarkastelevat ensin uusia monojaan ja pienen pyörittelyn jälkeen niitä kokeillaan jalkaan, asetellaan henkilökohtainen pohjallinen ja kokeillaan ensimmäisen kerran istuvuutta.

Seuraavaksi etsitään ruuvimeisselit ja monoa kokeillaan siteisiin, säädetään, ja säädetään uudestaan. Yhdistetty vaatii urheilijalta mäkiosuudella räjähtävää voimaa ja hiihto-osuudella kestävyyttä, mutta unohtaa ei voi, että se on erityisesti välineurheilua, jossa pienet marginaalit ratkaisevat paremmuuden.

Lue lisää:

Päävalmentaja hehkuttaa Ahosta parhaaksi mahdolliseksi välineteknikoksi, mäkilegenda innoissaan uudesta roolistaan: "Perehdyn samalla intohimolla mitä olen vuosikausia perehtynyt omiin välineisiini"

Janne Ahonen vahvistaa yhdistetyn maajoukkueen mäkiosaamista välineteknikkona

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat