1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Urheilupolitiikka

Huippu-urheiluyksikkö jakoi talvilajeille uudet tuet: maastohiihdosta pois, taitoluistelulle ja lumilautailulle lisää rahaa

Jääkiekko ja maastohiihto saavat tänäkin vuonna selvästi eniten tukia huippu-urheiluyksiköltä.

Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola hiihtivät parisprintissä Seefeldin MM-kisoissa 2019. Kuva: EPA-EFE/KIM​MO BRANDT

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö ilmoitti talvilajien uudet tukipäätökset perjantaina iltapäivällä.

Suurimmat voittajat tukipäätöksissä ovat taitoluistelu ja lumilautailu, jotka saavat 20 000 euroa enemmän kuin vuosi sitten. Taitoluistelu saa huippu-urheiluyksiköltä 110 000 euroa ja lumilautailu 260 000 euroa.

Eniten tukea tämän vuoden päätöksessä menettivät maastohiihto ja ampumahiihto. Maastohiihdosta nipistetään 39 000 euroa, ampumahiihdon kokonaissumma on 145 000 euroa, joka on 22 000 euroa vähemmän kuin vuosi sitten.

Kokonaisuudessa Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö jakaa talvilajeille nyt 1 970 000 euroa, joka on noin 42 000 euroa vähemmän edellisvuoteen verrattuna. Olympiakomitean mukaan tuet painottuvat Tokion olympialaisten takia kesälajeihin.

– Kun Tokion olympiakisoihin on aikaa 14 kuukautta, olemme siirtäneet muutaman prosentin käytössämme olevasta kokonaisresurssista kesälajien puolelle. Se selittää osittain talvilajien hieman pienempiä summia. Olympialajeissa meillä on olympiadin sisällä aina pientä vaihtelua, jonka painotus siirtyy Tokion jälkeen jälleen talvilajien suuntaan, huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo Olympiakomitean tiedotteessa.

Huippu-urheiluyksikkö tukee jääkiekkoa tismalleen samalla summalla kuin vuosi sitten: se on 420 000 euroa, joka on myös isoin avustuskohde. Maastohiihto tulee toisena 375 000 eurolla.

Mäkihypyltä, pikaluistelulta ja alppihiihdolta tukirahoja vähennettiin tänä vuonna. Alppihiihto saa 110 000 euroa, vielä kaudella 2015–2016 sille myönnettiin 215 000 euroa.

Paralympialajien tukiin ei tehty muutoksia.

Vuosi sitten uuden rahanjaon suurimpia voittajia ovat jääkiekko ja yhdistetty.

Lue myös:

Hurske juoksi lähes EM-mitalille ja oli kisojen paras suomalainen, joko apuraha irtoaa? "Esityksessä suhtaudumme siihen positiivisesti"

"Haluan tähän selityksen" – Euroopan eliittiin noussut Hurske pöyristyi apurahapäätöksestä, huippu-urheilujohtaja myöntää virheen ja lupaa korjata sen

Jääkiekko ja yhdistetty suurimmat voittajat, pikaluistelu ja alppihiihto häviäjät – Olympiakomitea jakoi uudet tukirahansa talvilajeille

Yhdistetyn uusi välineteknikko Janne Ahonen kauden avausleirillä – "Paljon on petrattavaa ihan rehellisyyden nimissä"