Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

Kommentti: St. Louisin avainpelaajat pyyhkivät virkaveljillään lattiaa

Boston Bruinsin kärkiketju on ollut valtava pettymys Stanley Cupin loppuottelusarjassa.

NHL
Ryan O'Reilly kuvassa
Ryan O'Reilly on noussut todelliseksi ratkaisupelaajaksi. Getty Images

Narratiivi Stanley Cupin loppuottelusarjan ympärillä on kasvamassa nopealla tahdilla kieroon. Torstain räikeän, St. Louisin voittomaaliin johtaneen, tuomarivirheen kautta keskustelu on rajautumassa liiaksi tuomaripelin ympärille.

Tehdään se tässä ja nyt heti selväksi: Boston ei ole tappiolla sarjassa tuomareiden vuoksi.

On nimittäin juuri nyt niin, että St. Louisin parhaat pelaajat pyyhkivät virkaveljillään lattiaa rumalla tavalla. Etenkin kaksi edellistä ottelua ratkaissut Ryan O’Reilly on nousemassa todelliseksi ratkaisupelaajaksi kauden tärkeimmällä hetkellä.

Buffalosta kesällä St. Louisiin kaupattu kanadalaissentteri on tehnyt kahdessa viime ottelussa kaukalossa, mitä on halunnut. Toisin sanoen johtanut joukkojaan edestä, kuten ykkössentterin Stanley Cupin loppuotteluissa pitää.

Kolme maalia, neljä pistettä, kahdeksan laukausta, neljä blokattua laukausta, kolme riistoa, yksi voittomaali sekä aloitukset omille 59-prosenttisesti. O’Reilly pelasi kaksi todellista monsteriottelua St. Louisin kauden kahteen tärkeimpään otteluun.

Bostonin kärkipelaajat unessa

Samaa ei totisesti voi sanoa Bostonin kärkipelaajista.

Bostonin suuri siunaus läpi pudotuspelien on ollut joukkueen leveys. Pudotuspelien runkopelaajista jokainen (20) on tehnyt kevään aikana vähintään yhden osuman. Voittomaalitkin jakautuvat peräti kymmenen pelaajan kesken.

On sinänsä positiivista, että Minnesotasta hankittu Charlie Coyle on osunut pudotuspeleissä jo yhdeksän kertaa. Coylella on yksi osuma enemmän (9) ja vain yksi piste vähemmän (9+7) kuin joukkueen lähtökohtaisesti parhaalla maalintekijällä David Pastrnakilla.

Se, että onnistujia löytyy laajalta rintamalta, on ehdottomasti positiivista. Se, että joukkueen parhaat pelaajat uinuvat REM-vaiheessa kauden tärkeimmissä peleissä, on vähintäänkin hälyttävää. Sen jälkeen, kun Boston siirtyi sarjassa 2–1-johtoon, The Perfection line ei ole tehnyt sarjassa maaliakaan.

Eikä pelannut muutenkaan miltään osin hyvin.

Jos koko finaalisarjan tehoja tarkastellaan, Bostonin ykkösketjun pelaajat löytyvät sijoilta seitsemän (Bergeron), yhdeksän (Marchand) ja seitsemäntoista (Pastrnak). Kolmikon yhteenlasketut tehot viidestä ottelusta ovat kolme maalia ja kuusi syöttöpistettä. Suoritus on heikko.

O’Reilly on iskenyt yksinään kasaan tehot 3+3.

Ja miettikääpä tätä: viidellä viittä vastaan Bostonin ykkösvitja ei ole tehnyt sarjassa pisteen pistettä.

Boston
Brad Marchandin ketju on menettänyt tehonsa. Getty Images

Eli nyt, kun tuomarit ovat laittaneet – jostakin käsittämättömästä syystä – pillin taskuun, pisteensä lähinnä ylivoimalla tehnyt Bruinsin ykkösketju on täysin lirissä. Esimerkiksi Brad Marchandin aikana Boston on kirjannut vaarallisista maalipaikoista viidellä viittä vastaan nimiinsä vain 47 prosenttia.

Bergeron yltää 50:een, Pastrnak 52 prosenttiin.

Ja taas kerran vertailuksi: kun Ryan O’Reilly on ollut jäällä, St. Louis on kirjannut vaaralliset maalipaikat nimiinsä yli 66- prosenttisesti.

Syystä tai toisessa Bostonin ykkösketjun peli ei toimi juuri nyt lainkaan. Etenkin 38 runkosarjamaalia tehnyt Marchand hiihtelee ties missä juuri nyt. Torstain viidennestä ottelussa Marchand jäi mieleen lähinnä idioottimaisesta maalivahdinestämisjäähystä.

Eikä Marchand hiihtele yössä ensimmäistä kertaa.

Harva muistaa, että polarisoiva kanadalaishyökkääjä hiihteli myös kesällä 2013 Stanley Cupin loppuotteluissa missä sattuu. Kuuden ottelun saldo tuolloin oli 0+0. Marchandin yksitoista viimeistä Stanley Cupin loppuottelua ovat siis tuottaneet kokonaiset kolme (1+2) tehopistettä.

Sattumaa?

Tuomarien syytä?

Toki joku tai jotkut Bostonin kärkipelaajista saattavat pelata vamman/vammojen kanssa, mutta viime kädessä nekin ovat selittelyä. Jos pelaaja pelaa, tämän esityksiä arvioidaan siinä, missä muidenkin. On tietenkin myös mahdollista, että Boston rullaa mestariksi kakkoskorin pelaajien johdolla, mutta epätodennäköistä se on.

Etenkin, kun vastustajan kärkipelaajista varsinkin O’Reilly pelaa juuri nyt uransa parasta jääkiekkoa.

Seuraavassa finaaliottelussa mitataan täydellisen ketjun todellinen paineensietokyky.

Lue lisää:

St. Louis nujersi Bostonin, sarja katkolla maanantaiaamuna

Räikeä tuomarivirhe jäi harmittamaan Bostonia: "Olihan se nyt selvä!"

Kommentti: St. Louis ratkaisi erikoistilanneongelmat yksinkertaisella tavalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat