Suora

  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

Justin Gatlin kesti rangaistuksen, koska luotti nousevansa takaisin huipulle – kullanhohtoiset muistot Suomesta lämmittävät yhä

100 metrin hallitseva maailmanmestari tähdittää tiistaina Turussa järjestettäviä Paavo Nurmen kisoja.

yleisurheilu
Justin Gatlin Turussa 8.6.2019
Justin Gatlin yrittää alittaa 10 sekuntia Paavo Nurmen kisojen 100 metrillä.Mika Puska / Yle

TURKU. Jokirantaan asetetulle tuolille istahtaa tyytyväisen oloinen mies. Justin Gatlin hymyilee leveästi ja katselee kesäistä maisemaa – ravintolalaivoja ja 27-asteisesta hellepäivästä nauttivia ohikulkijoita.

– Tuntuu aivan Floridalta! Mukavaa olla taas Suomessa. Ihmiset ovat ystävällisiä ja lämpimiä, kuten sää täällä. Toivottavasti lämpö pysyy kisaan asti, Justin Gatlin sanoo Yle Urheilulle.

Pikajuoksun viisinkertainen maailmanmestari on saapunut Turkuun vain muutamaa tuntia aiemmin vuorokauden matkustuksen jälkeen, mutta väsymyksestä ei ole tietoakaan.

Paluu Suomeen saa amerikkalaisen innostumaan, sillä juuri täältä on peräisin yksi Gatlinin urheilu-uran parhaista muistoista. Helsingin MM-kisoissa vuonna 2005 hän voitti kultaa 100 ja 200 metrillä.

– Helsingin kisoissa urani oli siinä pisteessä, että minulla oli tilaisuus vankistaa asemaani mestarina. Pystyin tekemään sen ja muistot ovat mahtavat, Gatlin sanoo.

Gatlin oli kaksi vuotta ennen Helsingin MM-kisoja voittanut 60 metrin MM-kultaa sisäradoilla ja vuonna 2004 olympiakultaa Ateenan kesäolympialaisten 100 metrillä. Vuonna 2005 23-vuotias nuorukainen nousi Helsingin menestyksen siivittämänä yleisurheilun todelliseksi supertähdeksi.

Kesäkuussa 2019 hän on 37-vuotiaana yhä yksi lajinsa ykkösnimistä maailmassa. Turkuun hän on matkustanut kilpaillakseen tiistaina Paavo Nurmen kisojen 100 metrillä. Kilpailu on osa IAAF World Challenge -sarjaa ja tasokkain Suomessa järjestettävä yleisurheilukilpailu. Mukana on useita eri lajien arvokisamitalisteja.

Justin Gatlin
Justin Gatlin voitti 100 ja 200 metrin MM-kultaa Helsingissä vuonna 2005.Andy Lyons / Getty Images

Paavo Nurmen kenttäennätys, Ramil Guliyevin vuonna 2017 juoksema 10,02, on vaarassa rikkoutua, kun Justin Gatlin haluaa siirtää sen uudelle sekuntiluvulle. Gatlin avasi kautensa toukokuussa Osakassa ajalla 10,00.

– Yleisö tykkäisi alle 10 sekunnin ajasta. Toivon, että katsojat näyttävät innostuksensa ja antavat lisää energiaa minulle, jotta voin juosta täällä loistavan ajan.

Gatlin kertoo, että hän halusi tulla Turkuun siksi, että voisi auttaa rakentamaan pienempien maiden yleisurheilukulttuuria ja tavoittaa nuoria lahjakkuuksia.

Ylenpalttisia suurtapahtumia, kuten Timanttiliigan osakilpailuja, vuosikaudet kierrettyään, on Turun ja koko Suomen yleisurheiluyhteisöön tutustuminen hänestä tärkeää.

– Nämä ovat hienot kisat, hyvä tunnelma. Täällä on hyviä nuoria juoksijoita, jotka haluavat nousta huipulle.

Boltin makoisa päänahka muistutti dopingleimasta

5. elokuuta 2017 piti olla se päivämäärä, jolloin kaikkien aikojen menestyneimmän pikajuoksijan, Jamaikan Usain Boltin, oli määrä sinetöidä hieno uransa 100 metrin maailmanmestaruudella yleisurheilun MM-kilpailuissa Lontoossa.

Bolt oli edellisen yhdeksän vuoden aikana voittanut arvokisoissa kaiken, mihin oli osallistunut, lukuun ottamatta vuoden 2011 MM-kisoja Daegussa, jossa hänet hylättiin 100 metrillä vilppilähdön vuoksi.

Lontoon MM-finaali 2017 oli 30-vuotiaan legendan viimeinen henkilökohtainen arvokilpailustartti. Lontoolaisyleisö oli karismaattisen jamaikalaisen puolella, mutta joutui pettymään karvaasti: Bolt jäi kolmanneksi, kun amerikkalaiskaksikko Justin Gatlin - Christian Coleman nappasi kaksi kärkisijaa.

Justin Gatlin löi 100 metrin MM-finaalissa Christian Colemanin ja Usain Boltin.

Justin Gatlinin paluu 100 metrin maailmanmestariksi 12 vuoden jälkeen olisi ollut loisteliaampi, mikäli Lontoon olympiastadionin katsomot eivät olisi raikuneet buuauksista.

Gatlin itse ei muistele Lontoon tapahtumia pahalla. Hän oli niin liikuttunut voitostaan, että yleisön reaktio oli toissijainen asia.

– Stadionilla oli niin paljon energiaa. Olin ulkoradalla ja ensi kertaa pitkään aikaan emme olleet Usainin kanssa vierekkäisillä radoilla. Se tuntui vähän oudolta.

– Ylitin maaliviivan tietäen, että voittaja selviää maalikamerakuvan tarkastelulla. Kun näin oman nimeni ykkösenä taululla, oli tunnelma sanoinkuvaamaton, Gatlin muistelee.

Gatlinin voittoaika oli 9,92, josta Coleman jäi kaksi ja Bolt kolme sadasosaa. Pikajuoksun suurin legenda oli ensimmäisenä onnittelemassa uutta maailmanmestaria, jolle yleisö ulvoi raivoissaan.

Usain Bolt, Justin Gatlin Lontoon MM-finaalin jälkeen.
Usain Bolt riensi onnittelemaan Justin Gatlinia ensimmäisenä tämän voitettua 100 metrin MM-kultaa Lontoossa 2017.AOP

Gatlin on ollut ristiriitainen urheilija jo 2000-luvun alusta asti. Vuonna 2001 19-vuotiaan Tennesseen yliopiston opiskelijan testinäytteestä löydettiin jäämiä amfetamiinista.

Gatlin selitti käryä tarkkaavaisuushäiriö ADD:hen (attention deficit disorder) hoitoon käytettävällä, amfetamiinijohdannaisia ainesosia sisältävällä reseptilääkkeellä, jota hän oli käyttänyt muutamaa päivää ennen dopingtestiä. Hänellä oli todettu ADD jo lapsena.

Gatlin sai kahden vuoden kilpailukiellon, joka lyheni vuoden mittaiseksi. Häntä varoitettiin, että seuraavasta rikkeestä saattaisi napsahtaa elinikäinen kilpailukielto.

Viisi vuotta myöhemmin, huhtikuussa 2006, olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari antoi positiivisen dopingnäytteen, tällä kertaa testosteronista.

Gatlin sai kahdeksan vuoden kilpailukiellon, joka vuonna 2008 lyhennettiin neljän vuoden pituiseksi hänen valitettuaan päätöksestä urheilun välimiestuomioistuin CAS:iin. Hän ei koskaan myöntänyt käyttäneensä kiellettyjä aineita.

Neljän vuoden kilpailukielto koetteli Gatlinin kärsivällisyyttä, mutta hänen lähipiirinsä tuki auttoi jatkamaan.

– Jopa ihmiset, jotka eivät edes olleet koskaan nähneet minua, halusivat nähdä paluuni kilparadoille. Halusin varmistaa, että urani jälkimmäinen osa olisi vielä ensimmäistäkin osaa parempi. Taistelin, jotta pääsin näyttämään sen, Gatlin muistelee.

Halusin varmistaa, että urani jälkimmäinen osa olisi vielä ensimmäistäkin osaa parempi.

Justin Gatlin

Dopingpannan raukeamisesta tulee tänä kesänä kuluneeksi yhdeksän vuotta. Paluu kilpakentille on ollut loistava: kesällä 2015 33-vuotias Gatlin juoksi sekä 100 (9,74) että 200 metrin (19,57) ennätyksensä ja otti kaksi vuotta myöhemmin maailman nopeimman miehen tittelin takaisin itselleen.

– Uskoin itseeni. Jos olisin ajatellut, etten enää voisi kilpailla huipulla, en todellakaan olisi palannut, Gatlin sanoo nauraen.

Kaudella 2019 pitää iskeä oikealla hetkellä

Vaikka Justin Gatlin on ehtinyt nähdä pitkällä urallaan monenmoista, on tämä kausi poikkeuksellinen. Mitä todennäköisimmin viimeisiin ulkoratojen MM-kilpailuihinsa valmistautuva urheilija näkee Dohan MM-kisojen syys-lokakuisen ajankohdan haastavana.

– Juoksen yleensä hyviä aikoja alkukaudesta. Tykkään päästä vauhtiin ja pitää sen kauden loppuun asti. Tällä kaudella pitää höllätä, sillä MM-kisat ovat lähes kaksi kuukautta kauden päättymisen jälkeen. Se on hankalaa, Gatlin toteaa.

Hallitsevan maailmanmestarin tilanne on kuitenkin mukava, sillä hänellä on Dohan kisoihin automaattinen edustuspaikka, eikä hänen tarvitse karsia edustuspaikasta Yhdysvaltain kivenkovassa joukkueessa. Kesän kilpailutahti palvelee syksyn MM-rupeamaa.

– Täällä (Turussa) kilpaileminen vie tekniikkaani ja nopeuttani eteenpäin. Tärkeintä on rakentaa nousujohteinen kausi, eikä juosta hirmuisia aikoja alkukaudesta. Pitää olla iskussa oikeaan aikaan.

Bolt Gatlin
Justin Gatlin jäi vuoden 2015 MM-kisojen 100 metrillä toiseksi sekunnin sadasosan erolla maailmanmestaruuden voittaneeseen Usain Boltiin.Patrick Smith / Getty Images

Gatlin kertoo, että hän keskittyi menneellä harjoituskaudella yhdistämään tavaramerkkinään tunnetun sähäkän lähdön rullaavaan loppuun.

Hyvä esimerkki tasapainoisesta suorituksesta oli kultajuoksu Lontoossa, jossa Gatlinin juoksu kantoi kalkkiviivoille asti. Sillä juoksulla 35-vuotiaasta Gatlinista tuli kaikkien aikojen vanhin 100 metrin maailmanmestari.

Mikäli Dohassa tulee jälleen kultaa, nousee ennätys kahdella vuodella. Kultamitali on kuitenkin tiukassa: erityisesti Gatlinin nuoret maanmiehet, kuten maailmanlistan kärkikaksikko Christian Coleman ja Noah Lyles, janoavat sitä.

Gatlin huomaa vuosi toisensa jälkeen, kuinka hänen pitkäaikaiset kilpakumppaninsa kaikkoavat, samalla kun uusia manttelinperijäehdokkaita puskee pintaan.

Gatlin oli jo maailmanmestari, kun hänen nykyiset kilpakumppaninsa opettelivat vasta sitomaan kengännauhojaan. Toukokuussa 100 metriä kovaan aikaan 9,86 juossut Noah Lyles on vasta 21-vuotias. Christian Coleman, 23, sen sijaan juoksi viime vuonna 100 metriä aikaan 9,79.

– Joskus on vaikeaa olla antamatta vinkkejä tai kannustaa. En voi olla liiaksi mentori, vaan minun pitää nähdä heidät kilpailijoinani. On tulossa nuoria juoksijoita, joita on jännittävää seurata. Pitkään aikaan ei ole ollut tällaista tilannetta Yhdysvalloissa.

Noah Lyles
21-vuotias Noah Lyles on yksi Yhdysvaltain nuorista sprintteritähdistä.Getty Images

Kun kyse ei ole henkilökohtaisesta kilpailusta, Gatlinia ei kokemuksen langettama johtajan ja mentorin rooli haittaa. Hän juoksi toukokuussa Yhdysvaltain viestijoukkueessa, joka saavutti epävirallisissa viestijuoksun MM-kisoissa Yokohamassa 4x100 metrillä hopeaa.

– Ei minua mitenkään nimetty johtajaksi, mutta siellä kävi koko ajan niin, että muut kääntyivät minuun päin ja kysyivät: Mitä Gatlin sanoo, tai mitä Gatlin haluaisi tehdä? Mutta ehkä olen sellainen johtaja, joka ottaa kaikki huomioon, Gatlin sanoo.

Piikkarit naulaan Tokion jälkeen

Gatlin kertoo silloin tällöin miettivänsä aikaa urheilu-uran jälkeen, mutta ei halua antaa niille ajatuksille liikaa valtaa.

– En saa olla muissa maailmoissa. Niin kauan kun kilpailen, on oltava terävä, Gatlin hymyilee.

37 on huippusprintterille poikkeuksellinen ikä. Siihen ei Gatlin vielä halua uraansa lopettaa, vaan toivoo voivansa jatkaa vuoden 2020 Tokion kesäolympialaisiin asti.

– Se olisi hyvä aika siirtyä syrjään yleisurheilusta. Sitten voisin aloittaa joitain uusia liiketoimia ja auttaa nuoria urheilijoita eri puolilla Yhdysvaltoja.

Justin Gatlin
Yhdysvaltain olympiakarsintojen 100 metriä vuonna 2016 voittanut Justin Gatlin otti poikansa Jacen mukaansa radalle.Getty Images

Gatlin on koko aikuisikänsä elänyt pikajuoksijan kurinalaista elämää, jossa vapaa-ajan vietto koostuu pääosin lepäämisestä ja rentoutumisesta eri tavoin. Elokuvien ja tv-sarjojen katselu sekä ajanvietto Jace-pojankanssa ovat kaikessa arkisuudessaan perheenisän suosikkiasioita.

– Olen sisimmältäni yhä lapsi, sillä nautin videopeleistä. Mieleni on aina hyökkäysvalmiudessa, valmiina kilpailemaan. Siksi rentoutuminen on tärkeää vastapainoa.

Justin Gatlin kilpailee Paavo Nurmen kisojen 100 metrillä tiistaina 11. kesäkuuta. Yle näyttää kisat suorana TV2:ssa ja Areenassa kello 18.55 alkaen.

Lue myös:

Annimari Kortteen käsittämätön ennätysparannus yllätti asiantuntijan jokaisella mittarilla: "En ihan tuollaista paukkua odottanut"

Uinuuko sisälläsi mestariselostaja, joka herättää eloon niin urheilutapahtuman kuin säärintaman? Osallistu Ylen Karaokekarnevaaliin kuudella paikkakunnalla

Maailmantilaston ykkönen ja sisäratojen ME-nainen hyppää Turussa historiallisen kovassa seiväskisassa – Paavo Nurmen kisat kiinnitti myös moukaritähden

Sympaattinen kiekkojärkäle on maailmantähti, joka ei unohda Turun mummiaan – ruotsalaisjätti aikoo tuulettaa ensi syksynä MM-kultaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat