Suora

  • Paavo Nurmi Games
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Bostonin Tuukka Rask saattaa tehdä tempun, johon on kyennyt NHL:n historian aikana vain viisi pelaajaa – "Puhumme yhdestä kaikkien aikojen maalivahtikeväästä"

Bostonin Tuukka Rask on edelleen suurin suosikki voittamaan NHL:n pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinnon.

NHL
Tuukka Rask
Tuukka Rask voitti Stanley Cupin vuonna 2011, jolloin Tim Thomas pelasi ykkösmaalivahtina.Bruce Bennett / Getty Images

ST. LOUIS. Boston Bruinsin savonlinnalaismaalivahti Tuukka Rask on ollut NHL:n pudotuspelien ylivoimaisesti paras pelaaja. Nyt kysymys kuuluukin, tuleeko Raskista ensimmäinen Conn Smythe Trophyn voittanut suomalaispelaaja? Conn Smythe ojennetaan viimeisen Stanley Cupin loppuottelun jälkeen pudotuspelien arvokkaimmalle pelaajalle.

Palkinnosta äänestävät pohjoisamerikkalaiset jääkiekkotoimittajat.

Tiedustelimme tilannetta kahdelta kovan luokan NHL-toimittajalta. Sportsnetin Chris Johnston työskentelee kolmattatoista kertaa Stanley Cupin loppuotteluissa. Saman firman Elliotte Friedman kiertää Lord Stanleyn kiertuetta jo kahdettakymmenettä kertaa.

Kaksikosta kumpikin kuuluu kirjoitustöiden ohella Hockey Night in Canadan televisiopaneeliin.

– Jos Boston voittaa, minä äänestän Tuukka Raskia, enkä sano tätä sen vuoksi, että minua haastatellaan suomalaiseen televisioon, Friedman hymyilee Yle Urheilulle St. Louisissa.

– Siinä tapauksessa, että Boston voittaa, kysymys on helppo. Rask on selvä voittaja, Johnston komppaa.

Raskin kevät on tehnyt suuren vaikutuksen lajiväkeen laajemminkin. Bruinsin suomalaistähti ei ole pelannut pudotuspeleissä yhtään heikkoa ottelua. Lisäksi Raskin torjuntaprosentti on ollut jokaisessa ottelussa yli 90:n. Vastaavaan putkeen ei ole pystynyt kukaan aiemmin.

– Rask on ollut dynamiittia. Kaveri, jolla oli hullun miehen maine uran alkupuolella, ei tunnu hermostuvan nykyään mistään. Muutamat todella kylmät räpylätorjunnat ovat jääneet niin ikään mieleen. On myös huimaa, että hänen vierasotteluiden päästettyjen maalien keskiarvo on NHL-historian kolmanneksi paras, Friedman pyörittelee päätään.

– On kova suoritus pelata noin pitkään ilman yhtäkään huonoa ottelua. Columbus– ja Carolina-sarjoissa hän suoraan sanoen ryösti otteluita omalle joukkueelleen. Hän on näyttänyt monin paikoin voittamattomalta. Tasaisuus on minulle se isoin juttu. Toisaalta hänen huipputaso on ollut aivan absoluuttinen huipputaso.

Tuukka Rask
Boston Bruins on pakkovoiton edessä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa.Bruce Bennett / Getty Images

Raskin suoritus kuluvana keväänä on yksi parhaista maalivahtien pudotuspelisuorituksista tällä vuosikymmenellä. Ei ole lainkaan liioiteltua verrata savonlinnalaisvahdin otteita tänä keväänä Tim Thomasin (2011) ja Jonathan Quickin (2012) satumaisiin Stanley Cup-keväisiin.

– Hän voi jopa ohittaa nuo kaverit. Jos Tuukka pelaa nyt kahdessa ottelussa valot sammuksiin, ja Boston voittaa, puhumme yhdestä kaikkien aikojen maalivahtikeväästä, Johnston sanoo.

"Vaikka Boston häviää, Rask on minun MVP-listallani"

Mutta mitä jos Boston ei voita, voisiko Rask silti saada palkinnon?

Roger Crozier (1966), Glenn Hall (1968), Reggie Leach (1976), Ron Hextall (1987) ja Jean-Sebastian Giguere (2003) ovat NHL-historian ainoat pelaajat, jotka ovat pokanneet Conn Smythen hävittyään loppuottelun. Edellä mainituista vain Leach oli kenttäpelaaja, loput pelasivat tolppien välissä.

– Rask voi voittaa palkinnon, vaikka Boston häviää. Tosin siinä tapauksessa tarvitsemme seitsemän ottelua. Jos sarja päättyy sunnuntaina kuudessa ottelussa St. Louisin eduksi, palkinto menee Bluesin pelaajalle, Johnston vastaa.

Johnston muistuttaa myös äänestyskäytännöistä.

– Ihmisten on hyvä muistaa, että äänestämme viimeisessä ottelussa kolmannen erän aikana. Jos olemme seiskapelissä kolmannessa erässä ja lukemat ovat 1–1, en rehellisesti näe, miten Rask ei voittaisi palkintoa, vaikka Boston lopulta häviäisikin.

– Jos Blues voittaa, sanoisin, että palkinto menee Bluesin pelaajalle. Onko se sitten Ryan O’Reilly, Vladimir Tarasenko vai Jordan Binnington, sitä en vielä tiedä. On toki myös mahdollista, että Rask voittaa sen, mutta siinä tapauksessa hänen täytyy pelata tappiosta huolimatta kaksi uskomatonta peliä tähän loppuun, Friedman toteaa.

– Mutta vaikka Boston häviää, Rask on minun MVP-listallani, ja sitä tapahtuu harvoin, Friedman kiirehti lisäämään.

Korjattu 13.50: Reggie Leach ei pelannut maalivahtina.

Korjattu 13.52: tähän mennessä viisi pelaajaa on voittanut Conn Smythen hävittyään loppuottelun.

Lue myös:

Venäläishyökkääjälle pelikielto – sivussa NHL-finaalien mahdollisesta ratkaisupelistä

Kommentti: St. Louisin avainpelaajat pyyhkivät virkaveljillään lattiaa

Aleksi Saarela ja Charlotte AHL-mestareiksi

Buffalo Sabres luottaa kuluneen kauden maalipyssyynsä – luvassa pitkä sopimus ja iso palkankorotus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat