Hyppää sisältöön

Triathlonisti Kaisa Sali itkee aina ennen kisaa jännityksestä – uran päättävän MM-kisapaikan karsinta koetteli hermoja, kun 180 kilometrin pyörämatka piti taittaa aivan yksin: "Syön, juon ja painan vain menemään"

Salin kolmas sijoitus riittää lokakuulla kisattavien MM-kisojen kilpailupaikkaan. Siellä 37-vuotias Sali itkee näillä näkymin viimeisen kerran kilpailemisen takia, sillä ura on tarkoitus päättää MM-matkalle.

Kaisa Sali kilpaili Zürichissä heinäkuussa 2018. Istumapaikan valinnasta huolimatta Sali oli tuossa kisassa voittaja. Kuva: Getty Images

Aivan kuten yhdeksän Ironman-kisaa aiemmin, myös tänä aamuna Australiassa Kaisa Sali itki ennen kymmenettä starttiaan. 37-vuotiaan triathlonkonkarin jännitys ei hellitä, vaikka kisaaminen on tuttuakin tutumpaa.

Suomen aikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Cairnsissa kisatussa Ironman-kisassa oli myös erityisen paljon panosta: riittävän hyvä sijoitus veisi Salin lokakuussa Havaijin Kailua-Konassa kisattaviin MM-kilpailuihin. Tuohon kisaan Salin oli tarkoitus päättää uransa, ja hän haluaisi tehdä sen palkintokorokkeella.

Salin sijoitus naisten sarjassa oli kolmas ajalla 8.53.51. Se riitti kuin riittikin MM-kisapaikkaan. Kisan kahdelle parhaalle tarjolla oli suora paikka, mutta kun voittaja Teresa Adamin takana toiseksi sijoittunut Sarah Crowley oli jo varmistanut MM-paikkansa aiemmin, kuittasi Sali sen, mitä niin kovasti halusi.

– Kisasta jäi tosi hyvä fiilis. Se nyt toki oli tärkeintä, että Konan paikka tuli varmistettua. Itse suorituskin oli ihan ok tähän väliin. Toki pikkaisen jäi hampaankoloon, mutta kokonaisuudessaan ihan hyvä suoritus, hyväntuulinen Sali kertoi puhelimitse Yle Urheilulle käytyään kisan jälkeen oikeaoppisesti ensin dopingtestissä.

Harmituksen syy oli selvä, ja se löytyi tällä kertaa Salista itsestään.

– Vähän harmitti, kun ei osannut uida kovempaa ja jäin pyöräosuudelle yksin, Sali nauraa.

Pitkä ja yksinäinen taival

Uinti onkin ollut Salin haastavin osuus kilpailussa, jossa uidaan avovedessä 3,8 kilometriä, pyöräillään 180 kilometriä ja lopuksi juostaan maraton eli 42,2 kilometriä. Kärkikaksikon uintivauhdista Sali jäi reilut viisi minuuttia.

Ero oli odotettu, mutta se kostautui pitkällä pyörätaipaleella. Sali joutui polkemaan koko 180 kilometriä yksin. Väliaikojakin hän sai vain kahdesti lähes viisituntiseksi venyneellä matkalla.

– Vaikka emme saisi peesata, niin kyllä tuolla tuulisissa pätkissä siitä olisi ollut hyötyä olla muiden kanssa.

Australiassa Kaisa Salin juoksu kulki, mutta aina jalka ei ole noussut yhtä kevyesti. Tässä triathlonisti juoksee Zürichin kisassa 2018. Kuva: Getty Images

Yksin ollessa ajatuksen olisi helppo karata hakoteille. Sellaiseen huippu-urheilijalla ei kuitenkaan ole varaa.

– Tänään pystyin aika hyvin keskittymään itse suoritukseen, jopa pyöräilyn aikana, vaikka se oli mentaalisesti haastavin mitä olen ikinä ajanut. Sellainen on henkisesti vaikea paikka, että pitää itsensä mukana kisassa. Aika pitkälti keskityin vain siihen, että pidän tavoitetehoja yllä, syön, juon ja painan vain menemään. Aika nopeasti se viisi tuntia siinä hurahti pyörälläkin, Sali naureskelee.

Jalan rasitusmurtuma on viimein muisto vain

Australian kisa oli iso koitos myös muutenkin kuin henkisesti. Sali on kisannut Ironman-matkalla viimeksi lokakuussa 2018, juurikin Havaijin MM-kisoissa, jonne tähtäin nytkin oli. Silloin sijoitus oli seitsemäs. Se oli valtava pettymys naiselle, joka oli suunnitellut päättävänsä uransa palkintokorokkeella Havaijilla. Tuossa kisassa Sali juoksi jalan rasitusmurtuman kanssa.

– Jalka on ollut vasta huhtikuusta lähtien täysin terve. Jonkin aikaa meni sen koiven kanssa, että sai kaikki lihakset sun muut normaalitilaan. Mutta nyt se on täysin kunnossa ja muutenkin kroppa on täysin terve, mikä tässä vaiheessa kautta oli meille kaikkein tärkein tavoite.

Juoksun osalta ainut harmi Cairnsissa oli 25–35 kilometrin kohdalla ilmenneet vatsaongelmat, joihin tuhrautui jonkin verran ylimääräistä aikaa. Fysiikan puolesta tilanne on silti aivan toinen kuin vuosi sitten. Sali on sanojensa mukaan tällä kaudella harjoitellut maltillisesti ja paukkuja on varastossa vielä yllin kyllin. Nyt ne kaikki panostetaan Havaijin kisaan.

– Jos palautuminen tästä Ironman-kisasta sujuu hyvin, niin kolmen viikon päästä kisaan Suomessa Lahdessa Ironmanin puolimatkalla. Ja sitten varmaan jokusen muun puolikkaan enemmän treenimielessä. Peruskunnon rakentamista ja juuri sen uintitekniikan hiomista jatketaan nyt, Sali nauraa.

Triathlonisti pitää yllä peruskuntoaan osallistumalla reilun sadan kilometrin puserruksiin. Ehkäpä yhdellä urheilumaailman kovimmista kilpasuorituksista se on välttämätöntä.

– On vielä monia juttuja, joita ei ole tällä kaudella tehty ja harjoittelu ei vielä ole ollut niin kovaa kuin mitä se jossain vaiheessa tulee olemaan. Odotan innoissani, että pääsen tositoimiin, Sali kertoo innokkaasti vain reilua tuntia aiemmin päättyneen yhdeksäntuntisen aherruksen jälkeen.

Lue myös:

Kaisa Sali urakoi kolmanneksi Australiassa – varmisti MM-paikkansa

Kaisa Sali pureskelee yhä Havaijin viime vuoden pettymystä, mutta haluaa palata pääkisaan vielä kerran: "Olin typerä ja valmis ottamaan tyhmiäkin riskejä"

Kaisa Sali lopettaa uransa Havajin Ironman-kisaan – "Uralla on jäljellä yksi kilpailu"