Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n välierät

Turhautunut IAAF jatkaa Venäjän yleisurheilijoiden sulkua – "Toivottavasti avoimet asiat saadaan pian ratkaistua"

Viime aikojen uutiset vievät Venäjän uudistusten uskottavuutta.

yleisurheilu
Danil Lysenko
Dopingrikkeestä kiinni jäänyt korkeushyppääjä Danil Lysenko (keskellä) voitti sisäratojen maailmanmestaruuden vuonna 2018 Birminghamissa.Getty Images

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti sunnuntaina jatkaa marraskuusta 2015 voimassa ollutta Venäjän sulkua kansainvälisistä kilpailuista valtiojohtoisen dopingin takia. IAAF:n dopingtutkintayksikön johtaja Rune Anderson kertoi suositelleensa sulun jatkamista IAAF:n hallitukselle.

Syinä sulun jatkamiseen ovat kesken oleva tutkinta siitä, oliko Venäjän yleisurheiluliitto osallisena korkeushyppääjä Danil Lysenkon dopingrikkomuksen peittelemisessä. Sunday Times kertoi kesäkuun alussa, että Venäjän yleisurheiluliiton virkailijat olivat väärentäneet dokumentteja, joiden mukaan Lysenko oli liian sairas voidakseen päivittää olinpaikkatietonsa. Lysenko oli olinpaikkatietojen puuttumisen vuoksi jäänyt pois kilpailun ulkopuolisesta dopingtestistä.

Lisäksi julkisuuteen on tullut viime aikoina uusia tietoja siitä, että dopingin takia toimintakiellossa olevat valmentajat ja lääkärit ovat jatkaneet toimintaa urheilijoiden parissa.

– Jos näin on, on kyseenalaista pystyykö Venäjän yleisurheiluliitto toimeenpanemaan toimintakieltoja ja ovatko kaikki venäläisurheilijat ottaneet todesta liiton julistaman toimintakulttuurin muutoksen, Andersen sanoi.

Venäjä on rahoittanut tutkintayksikön toimintaa 2,8 miljoonalla eurolla. Myös Moskovan antidopinglaboratorion testaustiedot ja vanhat testausnäytteet saatiin pitkän viivyttelyn jälkeen lopulta antidopingtutkijoiden käyttöön tämän vuoden tammikuussa, mutta nämä edistysaskeleet eivät riittäneet kuittaamaan takapakkeja.

– Tutkintayksikkö jakaa hallituksen turhautumisen siitä, että edistys kahdessa asiassa on nollautunut siksi, että kahdessa asiassa on menty taaksepäin. Toivottavasti avoimet asiat saadaan pian ratkaistua, Andersen sanoi.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK vapautti venäläiset viime vuonna sitten, ja Wada palautti Venäjän aseman viime syyskuussa, mutta molempia päätöksiä on arvosteltu voimakkaasti. IAAF on pysynyt tiukempana, vaikka dopingepäilyistä vapautetut venäläiset voivat kilpailla kansainvälisissä kisoissa neutraaleina.

Lue myös:

Dopingtestien aikataulua kaupitellut Kenian yleisurheilupomo 10 vuoden pannaan – bahrainilainen maratonin olympiavoittaja kärysi eposta

Dopingsääntöjä rikkonut uinnin olympiavoittaja lopettaa uransa – Liettuan historian nuorin olympiavoittaja ui kultaa 15-vuotiaana Lontoossa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat