Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Huntington ja Sillman tähtäävät tällä kaudella nuorten kisoihin, mutta mielissä kutittelee Dohan MM-rajan rikkominen: "Jos jompikumpi on lähdössä, on molempien lähdettävä sinne!"

Seitsenottelija Maria Huntington rikkoi Ruotsissa 6 000 pisteen rajan. Seurakaveri Miia Sillmankin pääsi lähelle maagista rajaa.

Yleisurheilun MM 2019
Maria Huntington
Maria Huntington rikkoi rajan, josta jokainen seitsenottelija haaveilee: 6 000 pistettä.Hasse Sjögren/SUL

Ruotsin ilta moniotteluiden maaottelussa oli tietyllä tapaa historiallinen.

Tampereen Pyrinnön Maria Huntington repäisi kauden avauskisassaan uuden ennätyksensä: 6 053 pistettä. Tulos on sen verran kova, että sillä Huntington kipuaa kuudenneksi Suomen kaikkien aikojen tilastossa seitsenottelussa.

Maagisen rajan rikkomisesta Huntington oli syystä tyytyväinen, vaikka parannettavaakin vielä jäi. Vielä pari vuotta sitten urheilija itse ei olisi uskonut, että rikkoo jonain päivänä lajin haamurajan.

– Tämä on iso saavutus. Olen tosi onnellinen ja iloinen 6 000 pisteen rikkomisesta. Siinä mielessä jäi sellainen kiva tunne, että pystyn vielä varmasti parantamaan. Nuorten EM-kisat ovat kuukauden päästä. Toivotaan, että siellä saisi vielä useamman lajin onnistumaan, tamperelainen kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Aikaan 13,30 kulkeneisiin 100 metrin aitoihin Huntington oli itse tyytyväinen. Samoin hyppylajeihin.

Maria Huntington
Maria Huntington ylitti 181 korkeudessa Ruotsin maaottelussa. Kuva Berliinin EM-kisoista viime kesältä.Felipe Trueba/AOP

Parannettavaa jäi eniten ensimmäisenä päivänä kuulantyönnössä, jossa hän ylsi tulokseen 12,19. Huntington ei ollut myöskään täysin tyytyväinen toisen päivän lajeista keihäänheittoon ja 800 metriin.

Aikaa parannukselle ennen kauden päätähtäintä, heinäkuun nuorten EM-kisoja Gävlessä kuitenkin vielä on.

Huntington oli ennen tätä viikonloppua ehtinyt tehdä vain yhden lajitreenin kaikkiin tämän päivän lajeihin.

– On hyvä signaali, että tulokset olivat jo ensimmäisessä kisassa tällaisia. Ennätyksestä tuli luottavainen olo. Tiedän, että pystyn parantamaan vielä yksittäisissä lajeissa. Se antaa lisämotivaatiota ja Gävleen itseluottamusta.

Sillmanilla jäi ennätyksestä hampaankoloon

Hienoa suomalaiskulkua Ruotsissa tahditti Huntingtonin seurakaveri Miia Sillman, joka paransi oman ennätyksensä 5 932 pisteeseen. Sillmanin edellinen ennätys oli 5 810 pistettä.

Vaikka 24-vuotias paransi ennätystään selvästi, ei tamperelainen ollut täysin tyytyväinen pisteisiinsä.

– On vähän ristiriitaiset fiilikset. Olen iloinen, mutta päällimmäisenä on myös vahva pettymys. Muina vuosina olisin tosi iloinen näistä pisteistä, mutta tiedän, että tänä vuonna oma toiminta ja taso on paljon edellä aikaisempaa, Sillman kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Erityisesti hyppylajit jäivät harmittamaan Sillmania uudessa ennätyssarjassa. Pituutta 613 kantanut hyppy lähti lankun takaa. Ensimmäisenä päivänä korkeudessa Sillman puolestaan jäi 11 senttiä omasta ennätyksestään hypättyään 175.

– Korkeus oli minulta aika katastrofi. Tuollainen ero ennätykseen tekee ottelussa pisteissä aika lailla.

Miia Sillman
Miia Sillman pystyy pitkästä aikaa heittämään keihästä ilman ongelmia. Anssi Mäkinen/SUL

Myös keihäässä on Sillmanin mukaan vielä vara parantaa, vaikka tulos 44,66 metriä oli kisan toiseksi paras. Sillmania keihäässä sparraa jonkin verran hänen poikaystävänsä Konsta Koskela, jonka lupaava keihäsura päättyi loukkaantumisiin.

– Konsta on puhunut koko ajan, että 50 metriä pitäisi mennä rikki.

– Käteni on oikutellut muutaman vuoden aika paljon. Nyt on oikeastaan ensimmäinen kausi, kun käsi on kestänyt tosi hyvin heittotreenit. Aiemmin en ole pystynyt kamalasti heittämään.

Doha kolkuttelee mielessä

Sillman tähtää seuraavaksi Napoliin universiadeihin. Huntington puolestaan tavoittelee EM-mitalia nuorten kisoista.

Molemmilla urheilijoilla mielen perukoilla kolkuttelee kuitenkin yleisurheilun MM-kisojen tulosraja 6 300 pistettä.

– Se on kova raja. Ei se mahdoton ole, mutta vaatii minulta pommiottelun. Pitää ylisuoriutua muutamassa lajissa ja onnistua kaikissa. Se on ehkä kakkostavoite tälle kaudelle. Katsotaan nuorten kisojen jälkeen, mihin pisteet riittävät, Huntington kommentoi.

Nyt alan pikkuhiljaa uskoa siihen, että tällä kaudella se 6 300 pistettä menisi vielä rikki.

Miia Sillman

Sillman lähtee tavoittelemaan 6 000 pisteen rikkomista universiadeihin, mutta hän ei pidä Dohankaan rajaa mahdottomana.

– Nyt alan pikkuhiljaa uskoa siihen, että tällä kaudella se 6 300 pistettä menisi vielä rikki. Se vaatii, että hyppylajit onnistuvat. Minulla on korkeudessa rahkeita tehdä jopa uusi ennätykseni.

Entä miltä se tuntuisi lähteä seurakaverin kanssa kisamatkalle Dohaan?

– Olisihan se ihan mukava lähteä kisavaimon kanssa sinne. Jos jompikumpi on lähdössä, on molempien lähdettävä! Sillman sanoi.

Sillman ei ole vielä päässyt aikuisten tasolla arvokisoihin. Huntington kilpaili seitsenottelussa viime kesänä Berliinin EM-kisoissa.

Seuraavaksi Huntingtonilla on ohjelmassa 100 metrin aidat Jyväskylän GP-kilpailussa. Sillman puolestaan ottaa revanssin korkeushypyssä tiistaina Paavo Nurmen kisoissa.

– En tiedä, millaisilla jaloilla hyppään tiistaina, mutta toivottavasti omilla, Sillman nauroi.

Lue myös:

Seitsenottelijat Huntington ja Sillman tykittivät uudet ennätyksensä Ruotsissa – "Kertoo jotakin, etten ole tällaisen ottelun jälkeen tyytyväinen"

Ennätysvauhdissa ollut Huntington hätyytteli jopa MM-rajaa, mutta keskeytti kilpailun: "Olisi ollut vähän riski jatkaa"

Alkuvuodesta loukkaantuneena olleelta Maria Huntingtonilta myrskyvaroitus satasen aidoissa: tykitti kaikkien aikojen kovimman suomalaisajan ottelussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat