Suora

  • Urheiluruutu

"Me ei panikoida koskaan" – Tuukka Rask nosti esille Bostonin johtajuuden elintärkeän voiton jälkeen

Bostonin Tuukka Rask pelasi St. Louisissa sunnuntaina uskomattoman ottelun ja siirsi Stanley Cupin finaalisarjan ratkaisun keskiviikolle.

NHL
Tuukka Rask
Tuukka Rask otti jälleen tärkeitä koppeja NHL:n finaalisarjan kuudennessa ottelussa.Getty Images

ST. LOUIS. Kahta sanaa ei ollut maanantaina siitä, kuka oli Stanley Cupin kuudennen loppuottelun paras pelaaja. Bostonin suomalaismaalivahti Tuukka Rask oli ensimmäisestä sekunnista alkaen upealla tavalla pelinsä päällä. Rauhallinen ja itseluottamusta puhkuva olemus loi pohjan yhdelle Raskin parhaista otteluista meneillään olevissa pudotuspeleissä.

Raskin kenties tärkeimmät torjunnat tulivat heti ottelun alussa, kun Boston joutui alivoimalle. Rask oli, kuten niin usein aiemminkin, joukkueensa paras alivoimapelaaja. Suomalaisvahti näki lähes kaikki kiekot, eikä tarjolla ollut herkullisia kakkoskiekkoja.

Eikä Rask loistanut maanantaina ensimmäistä kertaa tänä keväänä. Savonlinnassa kiekkokasvatuksensa saanut maalivahti pelasi huiman ottelun ensimmäisellä kierroksella samanlaisessa 2–3-tappioasemassa Toronton kotijäällä. Sama oli pelinhenki toisella kierroksella Columbuksessa, kun Bruins oli häviöllä sarjaa lukemin 1–2.

Rask tietää, miten lähestyä tärkeitä otteluita.

– Kai sitä aina samalla tavalla pyrkii valmistautumaan, se on varmasti se isoin juttu. Siinä näkyy myös kokemus, on lopulta ihan sama minulle, onko se kauden ensimmäinen vai viimeinen peli. Samalla sapluunalla minä valmistaudun aina, Rask totesi Yle Urheilulle St. Louisissa.

On silti vaikea päästä karkuun ajatusta, että Rask nauttii jollakin erityisellä tavalla kovien panosten otteluista.

– Kun kesäloma alkaa kolkutella ovelle, niin alkaahan se kiinnostaa, Rask naureskeli.

Tylyä ja tehokasta

Boston ei pelannut loppuottelusarjan ensimmäisessä katkaisupelissä kaunista jääkiekkoa, mutta tehokasta kylläkin. St. Louis sai kovalla karvauspelillään Bostonin ahdinkoon moneen otteeseen, mutta Tuukka Raskin toinen toistaan tärkeämmät pelastukset pitivät Bruinsin pään pinnan yläpuolella.

Ja kun Boston sai omat paikkansa, punalamppu paloi.

Rask ei silti suostunut ottamaan voitosta kunniaa.

– Kyllä se vain niin on, että joukkueena voitetaan ja hävitään. Ei näitä pelejä viime kädessä kukaan yksinään ratko. Aikamoista taistelua tämä oli viimeiseen erään asti.

Jos Rask puhui omalla kohdallaan kokemuksen merkityksestä, samaa voi sanoa Bostonista kollektiivina. Bruins oli voittamassa saman ydinryhmän johdolla Stanley Cupia jo kesällä 2011. Zdeno Chara, Patrice Bergeron, David Krejci ja Rask eivät ole isossa tanssissa ensimmäistä kertaa.

Armottoman kovan johtajuuden kautta nuorempienkin on helpompi onnistua.

– Kova johtajuus näkyy siinä, että me ei panikoida koskaan, luotetaan aina omaan tekemiseen. Tällaisista hetkistä pitää osata nauttia. On tultu pitkä tie, että on päästy tähän, niin turha näitä pelejä on jännityksellä pilata. Liiderit näyttävät tässä asiassa mallia ja nuoret tulevat perässä, Rask avasi.

Ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen

Bostonin maanantaisen voiton myötä Stanley Cupin kohtalo ratkeaa varhain torstaiaamuna Suomen aikaa Bostonissa. Maailman himoituimmasta jääkiekkopokaalista taistellaan seitsemännessä finaalissa ensimmäistä kertaa sitten kesän 2011. Tuolloin juuri Boston kaatoi ratkaisevassa ottelussa vierasjäällä Vancouverin.

Rask oli vuonna 2011 Tim Thomasin kakkosvahti.

– Onhan se hieno päätös kaudelle, on tosi hienoa päästä pelaamaan tuollaista ottelua. On tehty kovasti töitä kotiedun eteen ja nyt päästään kotona pelaamaan voitosta. Olemme olleet kaksi kertaa (2011 ja 2013) aiemmin finaaleissa, emmekä ole kummallakaan kerralla päässeet yrittämään sarjan voittamista kotona. Tämä on meille hieno tilaisuus, Rask iloitsi.

Lue myös:

Tuukka Rask jälleen hirmuiskussa, Boston tasoitti finaalisarjan ja siirsi ratkaisun seiskapeliin

Bostonin Tuukka Rask saattaa tehdä tempun, johon on kyennyt NHL:n historian aikana vain viisi pelaajaa – "Puhumme yhdestä kaikkien aikojen maalivahtikeväästä"

Venäläishyökkääjälle pelikielto – sivussa NHL-finaalien mahdollisesta ratkaisupelistä

Kommentti: St. Louisin avainpelaajat pyyhkivät virkaveljillään lattiaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat