1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Entiset kuljettajat eivät ymmärrä Sebastian Vettelin saamaa rangaistusta: ”En olisi mennyt palkintokorokkeelle, jos olisin Vettel”

Useiden entisten F1-kuljettajien mielestä tuomariston päätös oli nolo ja pilasi jännittävän kilpailun.

Lewis Hamilton (kesk.) halusi Sebastian Vettelin (vas.) kanssaan korkeimmalle korokkeelle poseeraamaan Montrealin osakilpailun jälkeen. Kuva: Steve Etherington/LAT Images/REX/AOP

Tuomaristo ratkaisi Kanadan GP:n voiton antamalla johdossa ajaneelle Ferrarin Sebastian Vettelille viiden sekunnin aikarangaistuksen, joka pudotti hänet lopputuloksissa toiseksi Mercedeksen Lewis Hamiltonin taakse. Tuomaristo katsoi Vettelin palanneen radalle vaarallisella tavalla Hamiltonin eteen tehtyään virheen ja käytyään radan ulkopuolella reilut 20 kierrosta ennen maalia.

F1-sarjan entiset maailmanmestarit Mario Andretti ja Nigel Mansell pitivät Kanadan GP:n tapahtumia nolona koko lajille.

– Mielestäni tuomariston tehtävä on rangaista ilmiselvästi turvallisuutta vaarantavista tapahtumista, ei ajovirheistä, jotka johtuvat kovasta kilvanajosta. Mitä Kanadan GP:ssä tapahtui, ei ole hyväksyttävää tällä tasolla, kirjoitti vuoden 1978 maailmanmestari Andretti Twitter-tilillään.

– Hyvin, hyvin noloa. Kisan seuraamisessa ei ollut mitään hauskaa, kaksi mestaria ajoi upeasti ja kisa päättyi väärään lopputulokseen, vuoden 1992 mestari Mansell puolestaan kirjoitti omalla Twitter-tilillään.

Entinen F1-kuski ja nykyisin F1-kilpailujen tuomaristossa istuva Mika Salo sanoi CMoren lähetyksessä, ettei hän olisi antanut Vettelille rangaistusta tilanteesta, jos olisi ollut Kanadan GP:n tuomaristossa. Salon mukaan Vettel palasi radalle ainoalla mahdollisella tavalla.

Entinen F1-kuski ja nykyisin kestävyyssarja WEC:ssä kilpaileva Giedo van der Garden ymmärsi myös Vettelin reaktion kisan jälkeen. Saksalaiskuski jätti haastattelun väliin ja kävi vaihtamassa kakkossijaa osoittavan kyltin Hamiltonin auton eteen ennen palkintoseremoniaa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– En olisi mennyt palkintokorokkeelle, jos olisin Vettel. Rehellisesti, van der Garden tweettasi.

Vuonna 1996 F1-sarjan maailmanmestaruuden vienyt Damon Hill puolestaan ymmärsi tuomariston päätöstä, mutta vain osittain. Hänen mukaansa Vettel olisi voinut jättää radalle palatessaan Lewis Hamiltonille enemmän tilaa. Hillin mukaan rangaistuksella kuitenkin vietiin katsojilta mahdollisuus nähdä upea viimeisten kierrosten voittotaistelu. Hänen mukaansa tilanne oli niin epäselvä, ettei siitä olisi pitänyt antaa rangaistuksia.

Myös entinen F1-kuski ja nykyisin Indy-sarjaa ajava Max Chilton ymmärsi tuomariston ratkaisun, vaikka pitikin tuomiota kovana.

– FIA noudatti päätöksessään sääntöjä, joiden mukaan radalle ei voi palata suoraan ajolinjalle. Päätös on kuitenkin surkea lajin kannalta. Kaikki kuljettajat tietävät, ettei Vettel olisi voinut palata turvallisesti ajolinjan sisäpuolelle, Chilton kirjoitti Twitter-tilillään.

Entinen F1-kuski ja kuljettajien ammattiliitto GPDA:n puheenjohtaja Alex Wurz ei myöskään ymmärrä tuomariston päätöstä. Hänen mukaansa kuvista näkee, että Vettel tarkkailee peileistä tilannetta ja yrittää tehdä korjausliikkeitä palatessaan radalle. Wurz perustelee näkemystään sillä, ettei fysiikan lakeja pysty rikkomaan vaikka haluaisi. Lisäksi ajettiin katuradalla, missä tilaa on vähän.

Lue myös:

Vettelin rangaistus oli asiantuntijan mukaan imagotappio lajille – Mildh antaa kuskille synninpäästön purkauksesta: "Vettel teki sen näyttääkseen tallille, ketkä tässä oikeasti voittivat"

Karmea moka vei Vetteliltä kauden ensimmäisen voiton, Hamilton voittoon saksalaisen aikarangaistuksen turvin – "Tämä ei ole reilua!"

Bottaksen muutamasta heikommasta kisasta ei tarvitse olla huolissaan, mutta suunnan on muututtava – "Tuohon ei ole oikeasti mestaruustaistelussa enää yhtään kertaa varaa"