Wahlsten opetti junioreilleen paitsi jääkiekon isot periaatteet, myös elämänarvot – "Juuso oli minulle vähän kuin toinen isä"

Entinen jääkiekkoilija ja valmentaja Juhani Wahlsten menehtyi sunnuntaina. Hänen pitkäaikainen suojattinsa ja ystävänsä Hannu Virta kertoo Wahlstenin merkityksestä hänelle itselleen ja kotimaiselle jääkiekolle.

jääkiekko
Juhani Wahlsten
Juhani Wahlsten pelasi urallaan KalPassa, Ilveksessä, HJK:ssa ja TPS:ssä.Roni Rekomaa/Lehtikuva

Jääkiekkolegenda Juhani Wahlstenin, 81, kuolinuutinen tuli entiselle jääkiekkoilijalle ja valmentajalle Hannu Virralle järkytyksenä sunnuntai-iltana.

Virta oli vielä lauantaina Wahlstenin kanssa viettämässä Jääkiekkoliiton 90-vuotisgaalaa Vierumäellä.

Wahlstenilla oli suuri merkitys Virran uraan. Juusoksi kutsuttu Wahlsten valmensi Lokit-nimistä juniorijoukkuetta oman pelaajauransa jälkeen. Virta pelasi joukkueessa.

– Juuso oli aikaansa edellä. Hän opetti peliä ja pelaamaan. Hän opetti ison pelin periaatteet, jotka toimivat tänäkin päivänä, Virta kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Hannu Virta harjoituksissa
Hannu Virta toimi Leijonien apuvalmentajana Sotshin olympialaisissa vuonna 2014.Tomi Hänninen

Lokeista varattiin ennätyksellisesti kuusi pelaajaa NHL:ään vuonna 1981. Yhteensä suomalaisia varattiin tuona vuonna taalaliigaan 12, joten peräti puolet NHL-varauksen saaneista oli Wahlstenin suojatteja.

Virta varattiin suomalaisista korkeimmalla, toisella kierroksella Buffalo Sabresiin.

– Juusolla oli tosi iso merkitys siinä, että niin moni meistä varattiin. En usko, että mikään ikäluokka on niin paljon lahjakkaampi kuin jokin toinen. Varauksissa näkyi Juuson kädenjälki ja se, että hän oli pitkään meidän kanssamme. Siinä ovat syyt sille, miksi meistä tuli niin paljon huippupelaajia, Virta sanoo.

Vuoden 1981 varaustilaisuus kertoo myös laajemmin siitä, millainen merkitys Wahlstenilla oli koko suomalaiseen jääkiekkoiluun.

NHL:ssä on ollut käytössä varaussysteemi vuodesta 1963 lähtien. Ennen vuotta 1981 Suomesta oli kuitenkin varattu vuosittain vain muutamia pelaajia. Koskaan aiemmin Suomesta ei ollut varattu yli kymmentä pelaajaa yhtenä vuonna.

Lokkien ennätysvuosi oli käänteentekevä, vaikka heikompia kausiakin varauksissa vielä tuon vuoden jälkeen tuli.

Wahlsten opetti elämänarvot

Vaikka Wahlsten oli pioneeri valmentajana, ei hänen työssään korostunut ainoastaan jääkiekko.

Pikkupojasta asti Wahlstenin opissa ollut Virta kertoo, että pelin periaatteiden lisäksi joukkueissa opeteltiin elämänarvoja. Hyvät käytöstavat sekä toisen kunnioittaminen ja huomioon ottaminen näkyivät joka päivä joukkueen arjessa.

Näiden asioiden opettelu oli Wahlstenin joukkueissa oleellista.

– Jos aamulla koppiin tullessa ei tervehtinyt, Juuso sanoi, että menehän uudestaan. Piti tulla ja sanoa hyvää huomenta. Hän opetti hienot elämänarvot.

Urheilussa korostui kaksi teemaa: ahkeruus ja omatoimisuus.

– Ennen kaikkea hän peräänkuulutti ahkeruutta, jos halusi huipulle. Pitää harjoitella, mutta myös olla nöyrä.

Valtava merkitys Virran uralle

Virta imi Wahlstenin oppeja lapsiidestaan aina nykypäivään asti. Wahlstenilla oli suuri merkitys Virran omaan pelaajauraan, joka kesti lähes 20 vuotta.

– Menestykseni jääkiekkoilijana on isoksi osaksi Juuson ansiota.

Virta saavutti pelaajana muun muassa neljä Suomen mestaruutta, maailmanmestaruuden ja yhden MM-hopean.

19-vuotiaana kun tällainen ummikko, nuori suomalainen lähti NHL:ään, Juuso lähti tueksi ja turvaksi kauden jälkeen.

Hannu Virta

Keväällä 1982 Virta pääsi pelaamaan ensimmäistä kertaa NHL:ään, vain 19-vuotiaana. TPS:ssä syntyi ensimmäisellä SM-liigakaudella tehot 5+12=17.

Pelattuaan 36 ottelua kotimaista liigaa Virta pakkasi kamppeensa ja lähti Buffalo Sabresin joukkueeseen kevääksi. Reissulle lähti mukaan Wahlsten.

– 19-vuotiaana kun tällainen ummikko, nuori suomalainen lähti NHL:ään, Juuso lähti tueksi ja turvaksi kauden jälkeen.

Tuolta reissulta Virralla on myös hauska muisto Wahlstenista.

– Aina muistan sen, kun lensimme New Yorkin kautta Buffaloon. Juuso halusi kehittää peliä. Me istuimme vierekkäin, enkä ehtinyt nukkua, kun kahdeksan tuntia Juuso piirsi kuvioita ja puhuttiin jääkiekosta. Nopeasti meni kahdeksan tuntia, Virta sanoo.

Virrasta ja Wahlstenista tuli läheisiä vuosien aikana. He näkivät ja soittelivat loppuun saakka.

– Hän oli hieno ihminen. Juuso oli minulle vähän kuin toinen isä.

Jääkiekosta Wahlsten oli kiinnostunut koko elämänsä. Hän kävi katsomassa kaikki TPS:n kotiottelut. Pitkään Wahlsten oli tuttu näky myös TPS:n liigajoukkueen harjoituksissa.

Vuonna 2015 Kimmo Muttilaisen haastattelussa Wahlsten kävi läpi hänen hienoa uraansa ja elämäänsä jääkiekon parissa. Wahlsten menehtyi 10.6.2019 81-vuotiaana.

Lue myös:

Kiekkolegenda Juhani Wahlsten on kuollut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat