Päävalmentaja Markku Kanerva on juoninut Huuhkajille useita muutoksia kokoonpanoon – Liechtenstein-ottelun todennäköisenä haasteena on puolustussumpun murtaminen

Suomen valmennus ja pelaajisto korostavat kärsivällisyyden merkitystä EM-karsintojen seuraavan ottelun alla.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Markku Kanerva
Markku Kanerva peräänkuuluttaa Huuhkajilta kärsivällisyyttä Liechtensteinia vastaan. Ottelua edeltävässä tiedotustilaisuudessa edustikin rauhallinen päävalmentaja.Martti Kainulainen / Lehtikuva

ST. GALLEN. Kaksi vuotta sitten Liechtenstein vieraili Suomessa ja onnistui taistelemaan 1–1-tasapelin. Kun Huuhkajat tiistaina vierailee vuorostaan Vaduzissa, pelataan EM-karsintaa – ja moni asia on toisin.

Suomi tulee otteluun kovassa vireessä onnistuneen Kansojen liigan lohkovaiheen jälkeen ja voitettuaan lauantaina Bosnia-Hertsegovinan kotikentällä 2–0-lukemin. Liechtenstein on vastustajana huomattavasti tuntemattomampi, Huuhkajat puolestaan kenties itsevarmempi kuin koskaan.

Odotettavissa on hyökkäävämpi Suomi, jonka on kyettävä läpäisemään puolustavan Liechtensteinin mahdollinen muuri. Esimerkiksi vuoden 2017 ottelussa Huuhkajat dominoi peliä ja loi vinon pinon maalipaikkoja, mutta jäi lopulta ilman voittoa.

– Se olisi ilman muuta pitänyt voittaa ja näytän siitä pelaajille klippejä. Lahjoitimme heille maalin ja se on hyvä pitää mielessä, päävalmentaja Markku Kanerva sanoo.

– Toivon, että he lähtevät prässäämään yhtä rohkeasti kuin aiemmissa peleissään eivätkä vetäydy puolustamaan. Se antaa meille mahdollisuuden iskeä puolustuksen taakse. Jos sumppu tulee ja he vetäytyvät, kaukolaukaukset ovat arvokas väline ja mahdollisuus saada heidät nostamaan rajaa ylemmäs.

"Täytyy olla tarkka"

Liechtensteinin joukkueesta ei tähtiä löydy, varsinkaan Bosnia-Hertsegovinan Edin Dzekon kaltaisia maailmanluokan pelaajia. Valtaosa joukkueesta pelaa Sveitsin alemmilla sarjatasoilla, eikä karsintaival ole alkanut mairittelevasti.

Kolmen ottelun jälkeen Liechtenstein on yhä ilman pisteitä. Viimeksi se hävisi Armenialle 0–3. Armenia iski tarvittavat maalit heti ensimmäisillä minuuteilla.

– Erikoistilanteissa Liechtenstein on vaarallinen, niissä pitää olla todella hereillä. Kärsivällisyys on avainasemassa. Armenia pystyi tekemään avausmaalin heti alkuun, mikä tietenkin olisi ihanteellista ja helpottaisi, Kanerva sanoo.

Marcel Büchel
Marcel Bücheliä pitää Huuhkajat-valmentajan mukaan varoa. Imago Sportfotodienst / AOP

Kanerva muistutti erityisesti ykköshyökkääjä Marcel Büchelin vaarallisuudesta. Tämä edustaa italialaista Empolia.

Lähtökohtaisesti hänen tilanteensa jäävät vähiin ja Huuhkajat hallitsee palloa enemmän kuin Bosnia-ottelussa.

– Täytyy olla tarkka. Ei vain pallon pyörittämisessä, vaan pelata pallo muodon sisään oikeilla hetkillä. Ensin luodaan tyhjät tilat ja sitten täytetään ne synkronoidulla liikkeellä, Kanerva toteaa.

– Ensisijaisesti murtaudutaan keskustan kautta, jos se on tukossa, tullaan laidalta. Sieltä ei haluta vain roikkukeskitystä, vaan kombinaatioita ja takaviistosyötöjä puolustuksen ja maalivahdin väliin. Meillä on myös taitoa pelata yhdellä yhtä vastaan ja hyödyntää alueellisia ylivoimatilanteita.

Albin Granlund Vedad Ibišević
Huuhkajien Albin Granlund joutui Bosnia-Hertsegovina-ottelusta vaihtoon jo ensimmäisellä jaksolla.Tomi Hänninen

Useita muutoksia

Suomen kokoonpanoon tulee muutoksia Liechtenstein-otteluun pakostakin.

Laitapuolustaja Albin Granlund jouduttiin vaihtamaan pois kentältä jo ensimmäisellä puoliajalla, mitä ilmeisimmin takareisivamman vuoksi. Granlundin tilalle tuli Jukka Raitala, joka todennäköisesti olisi ollut avauskokoonpanossa ilman kuumeilua ottelun alla.

Myös Simon Skrabb otettiin vaihtoon reisivaivan vuoksi. Hän harjoitteli ottelustadionilla maanantaina, mutta pelikunnosta ei vielä ole takeita.

Kanerva ei muutenkaan vielä maanantaina avannut, millaisia ratkaisuja tulisi tekemään, mutta korosti muutoksia tulevan useita.

– Määrästä en sano mitään, mutta monikossa kuitenkin. Ihan kaikkia ei oltu suunniteltu jo ennen Bosnia-peliä. Vastustaja pitää aina huomioida, vaikka jokuu kysyy, miksi voittavaa joukkuetta vaihdetaan.

Lue myös:

Huuhkajat lähtee jatkamaan upeiden tulosten sarjaa: "Hienoa, että näilläkin tuloksilla on saatu lisättyä huumaa"

Tampereen taika näkyy: Huuhkajat-huuma kiihdytti heti lipunmyyntiä syyskuun kotipeleihin

Kommentti: Huuhkajien hurmioituneet kannattajat saivat nauttia maailmanluokan yksilösuorituksista – Suomella on käsissään todellinen kultakimpale

Tulikuuma Pukki sai kehuja Arajuurelta – "Teemu on hirveässä tikissä"

Huuhkajat sytytti Ratinan hurmokseen – "Täysi stadion palkittiin voitolla"

Pukkia ei pysäytä mikään, mutta maalitykki ihasteli Ratinan tunnelmaa: "Harvoin olen Suomessa kokenut tuollaista"

Huuhkajilla hieno jalkapalloilta Tampereella – tulikuuma Teemu Pukki johdatti Suomen arvokkaaseen voittoon EM-karsinnoissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat