Suora

 • Dota 2: The International
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Rallin MM, Saksa, ek - live
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8
 • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 1
 • Urheiluruutu
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 2
 • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 3
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Saksa, 2. päivän kooste
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Kuka olisi uskonut

Naisten MM-historian menestynein joukkue on turnauksen ehdoton ennakkosuosikki, mutta näkyykö riita maan jalkapalloliiton kanssa jo pelisuorituksissa?

MM-koitoksensa tiistaina aloittava Yhdysvallat on turnauksen mestarisuosikki, mutta kevään harjoituspelit eivät ole sujuneet odotusten mukaisesti.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
USA naiset
Carli Lloyd, Megan Rapinoe, ja Alex Morgan muodostavat Yhdysvaltain joukkueen kapteeniston.AOP

Jos Ranskan MM-turnauksesta pitäisi nimetä yksi mestarisuosikki, Yhdysvallat komeilisi todennäköisesti monen paperissa.

Hallitsevan mestarin esiintyminen MM-tasolla hakee vertaistaan: loppuottelussa USA on ollut neljästi ja heikoin suoritus on pronssi, johon joukkueen on ollut tyytyminen kolmesti.

Aivan kirkossa kuulutettu Yhdysvaltojen neljäs MM-kulta ei kuitenkaan ole. Rio de Janeiron olympialaisissa 2016 Yhdysvallat jäi sensaatiomaisesti puolivälieriin, kun Ruotsi rynnisti jatkoon rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Monen jalkapalloa seuraavan mieleen on painunut myös joukkueen pitkäaikaisen maalivahdin Hope Solon kommentit ruotsalaisesta pelkurilaumasta, (siirryt toiseen palveluun) joka ei suostunut pelaamaan jalkapalloa.

Ala-arvoisten kommenttien myötä Solo sai lähteä maajoukkueesta ja niin sai moni muukin. Päävalmentaja Jill Ellis on viimeisen 2,5 vuoden aikana kutsunut maajoukkueeseen 61 eri pelaajaa. Vuonna 2017, kolmen kotitappion jälkeen joihin sisältyi myös kautta aikain ensimmäinen tappio Australialle, joukkue menetti jopa hetkellisesti menetti maailmanlistan ykköstilansa Saksalle.

Ei voi olla pohtimatta, heijastuuko taustalla kummitteleva maan jalkapalloliiton ja naisten maajoukkueen kiista myös pelikentille.

Taistelu alkoi jo vuonna 2016, kun viisi MM-kultajoukkueen nimekästä pelaajaa (Carli Lloyd, Megan Rapinoe, Rebecca Sauerbrunn,Solo ja Alex Morgan) jätti Yhdysvaltain työtasa-arvokomissiolle valituksen liiton toiminnasta. Maailmanmestarit nettosivat voitostaan kaksi miljoonaa dollaria, kun neljännesvälieriin Brasilian MM-kisoissa 2014 selviytynyt miesten maajoukkue sai suorituksestaan yhdeksän miljoonaa dollaria.

Tuorein käänne nähtiin muutama kuukausi sitten, kun naisten maajoukkue haastoi maaliskuussa maan jalkapalloliiton oikeuteen syyttäen liittoa sukupuolisyrjinnästä.

– Jokainen meistä on todella ylpeä kantaessaan maajoukkuepaitaa ja otamme tosissaan kaikki velvoitteet, mitä siihen liittyvät. Uskomme kuitenkin, että yksi siihen liittyvä velvoite on sukupuolten välinen tasa-arvo. Pelaajina ansaitsemme samaa palkkaa työstämme sukupuoleen katsomatta, kapteenistoon kuuluvaRapinoesanoi tiedotteessa.

Eivätkä esitykset tänä keväänä ole olleet sen mairittelevampia. Tammikuun alussa USA hävisi MM-kisajärjestäjä Ranskalle 1–3. Helmikuussa se pelasi Japania ja Englantia vastaan tasapelit ja Brasiliakin kaatui vain 1–0.

Toki turnausta lähestyessä myös lukemat muuttuivat nätimmäksi ja esimerkiksi Belgia kukistui 6–0, mutta myös vastustajat olivat heikompitasoisia.

Epäselvyyksistä huolimatta menestymään tottunut USA taistelee myös Ranskassa mestaruudesta.

Lohkossaan sillä on Ruotsin ja Chilen lisäksi avausottelussa vastaan asettuva Thaimaa. Joukkueiden edellinen ja toistaiseksi ainoa kohtaaminen päättyi kaksi vuotta sitten Yhdysvaltain murskavoittoon 9–0.

Thaimaan ainoa voitto kevään harjoituspeleistä on Fifa rankingin sijalla 45 majailevaa Unkaria vastaan, joten murskaavia lukemia lienee luvassa myös Reimsin tiistai-illassa.

Yhdysvallat–Thaimaa Areena kello 21.50 alkaen.

Yle näyttää kaikki kisojen 52 ottelua suorana lähetyksenä. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu sekä parhaimmat videoklipit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue myös:

MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen

Huomiota herättävä mainoskasvo, tuntemattomia timantteja ja mysteerikuntoinen kaikkien aikojen paras – seuraa näitä tähtiä MM-kisoissa

Lähteet: Guardian, Fifa.com

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat