Suora

  • Parayleisurheilun MM, kahdeksas kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu

Tämä tilasto kertoo Suomen hurjasta tasosta pika-aidoissa – Annimari Korte lupailee tälle päivälle uutta huippuaikaa: "12,8-alkuinen"

Paavo Nurmen kisat huipentuu tiistaina naisten pika-aitoihin, jossa Suomella on jo kolme kansainvälisen tason tähteä.

yleisurheilu
Annimari Korte, Christina Clemons ja Nooralotta Neziri
Annimari Korte (vas.) ja Nooralotta Neziri haastavat Christina Clemonsin tasoiset maailmantähdet tiistaina Paavo Nurmen kisoissa.Roni Lehti / Lehtikuva

Paavo Nurmen kisat TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheessa kello 18.55 alkaen tiistaina.

TURKU. Ei siitä ole enää kahta kysymystä. Naisten pika-aidat on tällä hetkellä suomalaisen yleisurheilun ylivoimaisesti kiinnostavin laji.

100 metrin aitajuoksu on noussut valta-asemaan valovoimaisten urheilijoiden ansiosta, mutta ennen kaikkea kovien tulosten siivittämänä.

Suomen Urheiluliitto julkaisi perjantaina mielenkiintoisen tilaston. Jos vertaillaan eri maiden viittä parasta urheilijaa, Suomen Annimari Korte, Reetta Hurske, Nooralotta Neziri, Maria Huntington ja Matilda Bogdanoff ovat Euroopan paras aituriviisikko.

Suomen kärkiviisikon keskiarvotulos tältä kesältä on 13,17. Se riittää maailmankin mittakaavassa viidenteen sijaan. Ykköspaikkaa pitää hallussaan Yhdysvallat keskiarvolla 12,64.

Tilasto on toki rajattu Suomelle mieluisalla tavalla, mutta se kertoo, kuinka laaja kärki naisten pika-aidoissa tällä hetkellä on Suomessa.

– Kova kilpailutilanne on johtanut tähän tasoon. Kaikki haluavat olla parhaita ja kilpailu ruokkii eteenpäin, Nooralotta Neziri sanoi Yle Urheilulle maanantaina Paavo Nurmen kisojen mediatilaisuudessa.

– Kun joku juoksee hyvin, muut saavat siitä uskoa. Kun pystymme kilpailemaan toisiamme vastaan ja harjoittelemaan yhdessä, se vie kaikkia eteenpäin, Korte jatkoi.

Maailman terävimmälle huipulle Suomen pika-aitureista ei vielä ole, mutta Euroopan tasolla Suomesta löytyy tällä hetkellä kolme juoksijaa, joiden perustaso riittää EM-finaalin.

Korte aikoo tehdä taas ennätyksen

Naisten sadan metrin aitajuoksu on tänään tiistaina käytävien Paavo Nurmen kisojen päätöslaji. Mukana on suomalaistähtien lisäksi muun muassa yhdysvaltalaiskolmikko Nia Ali, Christina Clemons ja Evonne Britton, joiden kauden parhaat sijoittuivat 12,80 tuntumaan.

Viime viikolla MM-rajan rikkonut Korte uskoo, että tiistain loppukilpailussa nähdään ainakin kolme suomalaista.

– Lähden juoksemaan 12,8-alkuista aikaa, kun se 12,93 tuli ok-juoksulla pieneen vastatuuleen, Korte linjasi tavoitteitaan.

Kortteen Lahdessa juoksema 12,93 riittää tällä hetkellä Euroopan tilastossa kauden kakkossijaan.

Annimari Korte ja Reetta Hurske Lahden GP
Annimari Korte (vas.) ja Reetta Hurske tekivät ennätyksensä Lahden GP-kisassa viime viikolla. Korte juoksi ajan 12,93 ja Hurske 13,10.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vaikka 31-vuotias suomalaisaituri paransi ennätystään peräti kaksi kymmenystä, hän ei ollut suoritukseensa tyytyväinen.

– Lähtö ei ollut mikään hyvä ja pari aitaa tuli päin. Kun juoksu ei ollut mitenkään ihmeellinen, yllätyin, kun näin sen ajan taululla. Muuten en yllättynyt. Tiesin olevani alle 13 sekunnin kunnossa.

Korte valitteli juoksun jälkeen myös takareittään, joka on vihoitellut jo pidemmän aikaa. Korte jätti hallikauden väliin takareisivamman takia.

Takareisi on koko ajan parempi. Nyt, kun olen lopettanut kovat treenit ja harjoittelen kevyesti, se paranee joka päivä.

Eikö kipeällä reidellä kilpaileminen ole riski?

– En usko, että kisaaminen on mikään riski. Olen harjoitellut niin kovaa syksystä asti, että kilpaileminen on kevyttä siihen verrattuna.

MM-kisoissa kolme suomalaisaituria?

Korte on jo lähestulkoon varmistanut paikkansa syys-lokakuun vaihteessa käytävissä Dohan MM-kisoissa.

Vaikka pika-aidoissa on kova taso, Bogdanoff tai Lotta Harala tuskin rikkovat MM-rajaa. Huntingtonin päälaji on seitsenottelu.

Reetta Hurske, Nooralotta Neziri
Reetta Hurske (vas.) ja Nooralotta Neziri (oik.) juoksivat hallikaudella EM-finaalissa.AOP

Kortteen lisäksi MM-kisoihin tyrkyllä ovat Neziri ja Hurske. Kisoihin pääsee yhdestä maasta maksimissaan kolme urheilijaa per laji.

– Annimarin tulos ei tullut yllätyksenä. Harjoittelimme jo tammikuussa yhdessä ja tiesin, että hän on hyvässä kunnossa, Neziri kehui.

– Ei siinä ole mitään epäselvää. Meidät kaikki kolme nähdään Dohassa, Neziri totesi.

Nezirin ja Hurskeen pitää vielä rikkoa MM-kisaraja 12,98. Molemmilla on seuraava mahdollisuus siihen tänään tiistaina Turussa.

Itseluottamusta uhkuva Korte oli suunnitellut kesänsä jo ennen Lahden ennätysjuoksua siihen malliin, että Dohaan lähdetään.

Hän pitää heinäkuussa kilpailutaukoa ja alkaa rakentaa huippukuntoa uudestaan kohti MM-kisoja.

– Kyllä siellä pitäisi päästä alkueristä jatkoon. Olympiaraja on 12,84. Olisi sekin hyvä tehdä valmiiksi jo ensi vuotta varten, Korte sanoi.

Lue myös:

Kommentti: Annimari Kortteen superjuoksu sinetöi vallanvaihdon suomalaisessa yleisurheilussa – historiallinen temppu on lähempänä kuin koskaan

Annimari Kortteen käsittämätön ennätysparannus yllätti asiantuntijan jokaisella mittarilla: "En ihan tuollaista paukkua odottanut"

Annimari Korte rikkoi MM-rajan! Viimeisten aitavälien kiri siivitti huippuaikaan: "Tiesin, että olen ihan eri tasolla"

Hallikaudella säväyttänyt pika-aituri Reetta Hurske on käynyt puntilla enemmän kuin koskaan ja hakee MM-rajan alitusta alkukesästä: "Lähtöä ei enää treenata paremmaksi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat