Suora

  • Ampumahiihdon MC, miesten pikakilpailu, Kontiolahti
  • Rallin MM Monza - EK 1 - Live
  • Takaisin maalle! Perttu Hyvärinen hiihtää arvokisamitaleista ladulla, mutta tulevaisuuden unelmat löytyvät pellolta ja metsästä
  • Monza, EK 1
  • Ampumahiihdon MC, naisten pikakilpailu, Kontiolahti

Huuhkajien keskikenttämies palasi Suomi-futiksen kartalle ryminällä ja nauttii noususuhdanteesta nyt täysin rinnoin: "Mahtavaa aikaa"

Glen Kamara on Suomen jalkapallomaajoukkueen keskikentän peliälykäs työmyyrä.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Glen Kamara
Glen Kamara uurasti keskikentällä lauantain ottelussa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Vesa Moilanen / Lehtikuva

ST. GALLEN. Suomen ja Bosnian välinen jalkapallon EM-karsintaottelu oli vielä pahasti kesken, kun ensimmäiset jo hehkuttivat Glen Kamaraa.

Ratinan stadionin mediataululla kiertäneissä Twitter-julkaisuissa ei ylisanoja säästelty. Huuhkajien nuori keskikenttämies teki jälleen väsymätöntä työtä molempiin suuntiin.

Teemu Pukki teki ottelussa kaksi maalia, jotka ratkaisivat voiton Suomelle. Monen mielestä Kamara oli kuitenkin ottelun todellinen huippusuorittaja.

Hän on klassinen työjuhta. Keskikentän uurastaja, joka ei näy maalintekotilastoissa tai otsikoissa, mutta on joukkueen pelaamiselle elintärkeä.

Kamara on se, joka linkittää Suomen puolustuksen ja hyökkäyksen toisiinsa. Hän katkoo vastustajan hyökkäyksiä ja toisaalta antaa arvokkaita syöttöjä, jotka edistävät Huuhkajien omaa hyökkäämistä.

Eikä hän juurikaan haparoi. Pallon kanssa ei ole hätää, koska Kamara lukee tilanteet oikein ja suojaa palloa kypsästi valikoidessaan seuraavan syöttösuunnan. Peliä selvästi edistävät syötöt eivät useinkaan näy tulostaululla, mutta Kamaran merkitys Huuhkajien tämän hetken lennolle on kiistaton.

Bosnia-Hertsegovina-voitto, jossa Kamara syötti toisen Pukin maaleista, ei ollut poikkeus.

– Nyt on palattu maan pinnalle. Meillä on kaikki syyt olla tyytyväisiä tulokseen, mutta seuraava peli jo edessä, Kamara toppuutteli Yle Urheilulle maanantaina, Huuhkajien matkustettua Tampereelta Sveitsiin ennen tiistaista ottelua Liechtensteinia vastaan.

Kamaralla on jo nyt maine maltillisena ja vaitonaisena pelaajana. Hän on viimeisten joukossa nostamassa itseään esiin.

Glen Kamara Teemu Pukki
Glen Kamara syötti toisen Teemu Pukin maaleista EM-karsintaottelussa Tampereella.Tomi Hänninen

Niin oli nytkin, vaikka hän oli vastikään säkenöinyt Bosnia-Hertsegovina-ottelussa. Siinä ensimmäinen puoliaika kamppailtiin tasaväkisesti ennen kuin tauon jälkeen Suomelle alkoi avautua paikkoja.

– Pelkkää Pukki Partya, Kamara nauroi kerratessaan ottelun selvää käännekohtaa, Pukin 1-0-maalia, jonka jälkeen taivas repesi Ratinan yllä.

– Aloimme pelata aktiivisemmin joukkueena. Olimme vähän rohkeampia ja yleensä tuntuu siltä, että yhden tilanteen jälkeen tulee sitten joukko lisää, hän jatkoi voiton avaimista.

Parissa vuodessa avainpelaajaksi

Lopulta kovinkaan moni asia ei yleistasolla ole muuttunut 2010-luvun mittaan. Kamara oli jo poikamaajoukkueissa samanlainen älykäs ja rauhallinen, mutta petollisen vaarallinen pelaaja, joka johti joukkueensa pelaamista.

Jo tuolloin kerrottiin Englanninkin olleen kiinnostuneen Kamaran edustuskelpoisuudesta. Hän oli muuttanut äitinsä kanssa Suomesta Britanniaan ollessaan vielä nuori poika. Sen myötä hän myös katosi jossain määrin suomalaisen futiskansan tutkasta.

Paluu otsikoihin tapahtui siinä vaiheessa, kun alettiin puhua jättiseura Arsenalin värväämästä suomalaisnuorukaisesta. Silloin Kamara ilmestyi myös maajoukkuerinkiin - ja ihastutti heti.

A-maajoukkueessa debyytti koitti vuonna 2017. Silloin Kamara pääsi kentälle harjoitusottelussa Viroa vastaan. Samana vuonna hän vaihtoi Arsenalista skotlantilaisseura Dundeen paitaan.

Maajoukkuedebyytistä on vierähtänyt vasta pari vuotta, mutta Kamaran arvo on noussut silmissä. Hän on yksi niistä, joille Huuhkajien loistavat tulokset Markku Kanervan valmennuspestin aikana ovat tarjonneet täydellisen näyteikkunan kotimaan yleisölle.

Markku Kanerva
Markku Kanerva.Tomi Hänninen

Ulkomailla taso on ollut tiedossa kenties jo pidempään. Siksi Kamaran kintereillä on aiemminkin ollut useita nimekkäitä seuroja. Tällä hetkellä hän edustaa skottijätti Rangersia, jonne hän siirtyi tammikuussa pitkällä sopimuksella. 50 000 punnan siirtosummasta on puhuttu brittimediassa jo pilkkahintana.

Liverpool-legenda Steven Gerrardin valmentamassa ryhmässä nimittäin tarjoutui vastuuta yllättävänkin nopeasti ja Kamara oli kentällä 18 ottelussa. Ei aikaakaan, kun villit huhut alkoivat viedä Kamaraa takaisin Englannin Valioliigaan.

Kamara, jos joku, kuitenkin kuittaa moiset puheet olankohautuksella.

– Olen todella innoissani uudesta kaudesta ja tilaisuudesta todistaa tasoni. Tämän vuoden alussa halusin vain päästä pelikuntoon ja saada minuutteja. Gerrardilta tullut luotto on ollut pelkkää plussaa, se lisää uskoa ja haluan jatkaa henkilökohtaisten rajojeni koettelemista, hän sanoi.

Itseluottamus kasvaa koko ajan

Juuret Sierra Leonessa, lapsuus Suomessa sekä nuoruus Englannissa ovat tehneet Kamarasta jo 23-vuotiaaksi mennessä paljon nähneen, kansainvälisen pelaajan.

Ura lienee kaikin puolin silti vasta alussa ja Kamarallakin saattaa olla ties kuinka paljon vielä lunastamatonta potentiaalia. Siitä Huuhkajatkin pääsee nauttimaan sekä nyt että tulevaisuudessa.

Aivan kuten Rangersissa, hän ei tarvinnut paljoa aikaa noustakseen arvostetuksi palaseksi joukkuetta.

– Kaipa se on hyvin mennyt, hän naurahti.

– Kehityskulku on tuntunut hyvältä. Olen onnellinen joka kerta päästessäni tämän joukkueen mukaan. Ja jokainen kerta, kun valinta tulee ja pääsee kentälle, tuo myös itseluottamusta ja helpottaa pelaamista.

Tim Sparv
Tim Sparv uurasti Glen Kamaran kanssa keskikentällä ottelussa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.Tomi Hänninen

Yhdessä Tim Sparvin kanssa Kamara muodostaa Huuhkajien keskikentän kellariosaston, jolta tehdään vastustajaa tuskastuttavia nousuja ja ruokitaan Pukin johtamaa hyökkäystä.

– Meillä on todella nälkäinen porukka, jossa jokainen haluaisi pelata aivan jokaisen ottelun. Kilpailuhenki on kovaa, mutta oikeanlaista. Jokaisen into ruokkii toisia ja samaan aikaan tulokset vankistavat henkeä, Kamara kertoi.

– Ei ehkä voi sanoa, että olisimme olleet aina jokaisessa ottelussa edellistä parempia, mutta yhteispeli kyllä on parantunut koko ajan. Ymmärrämme toisiamme selvästi paremmin ja valmennuksen ajatuksetkin menevät paremmin perille.

Taianomaisia iltoja Tampereella

Juuri nyt Kamara pelaa elämänsä parasta jalkapalloa. Moni pelaaja on hukkunut suurten seurojen akatemioihin, ja vaikka Kamarakaan ei heti nuorella iällä pystynyt lyömään läpi Arsenalissa, tie Rangersia suurempiinkin seuroihin on jo nyt auki.

Kiirettä siirtyä taas seuraavalle tasolle ei kuitenkaan ole.

Näillä näkymin Skotlannissa on ensi talvella tarjolla tärkeä rooli, paljon peliminuutteja ja oikeanlaista, ankaraa kilpailua.

Kamaraa ympäröivän nosteen näkee brittimediassa asti, mutta hänelle ne ovat vain pieni palkinto hyvin tehdystä työstä. Se riittää.

– En ole halunnut katsella niitä liikaa. Kehut tuntuvat hyvältä, mutta ne eivät saa viedä sivuraiteelle. Näkökulmani on, että oma paikka pitää ansaita jokaisessa ottelussa, hän sanoi.

Glen Kamara
Glen Kamaralla on ensi kaudella Skotlannissa tärkeä rooli.AOP

Erinomaiset otteet Bosnia-Hertsegovinaa vastaan osuivat täydellisesti juuri Ratinan valojen loisteeseen. Tamperelaislähtöiselle pelaajalle vahva suoritus yhdessä Huuhkajien viime vuosien parhaista otteluista kotiyleisönsä edessä edustavat sopivaa symboliikkaa.

Jo aiemmin hän oli huudattanut Ratinaa viime lokakuussa tehdessään ratkaisevan 2–0-maalin Kreikan verkkoon. Silloin pelattiin Kansojen liigaa ja Kamara oli ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa. Aivan kuten lauantaina, sierraleonelaistaustainen keskikenttäpelaaja oli muutenkin ottelun hahmoja.

Siitä on alkanut tulla tapa, jonka kukaan Huuhkajien leirissä ei halua katkeavan.

Sama pätee tämän hetken mainioon tulostasoon, joka on kantautunut Kansojen liigasta EM-karsintalohkoon. Puhe pienoisesta buumista saa Kamarankin innostumaan.

– Juuri nyt eletään Huuhkajien kannalta mahtavaa aikaa! Oli upeaa nähdä niin paljon ihmisiä Ratinassa. Yleisesti ottaenkin usko Suomen jalkapalloon on nyt hienoa, hän iloitsi.

Lue myös:

Päävalmentaja Markku Kanerva on juoninut Huuhkajille useita muutoksia kokoonpanoon – Liechtenstein-ottelun todennäköisenä haasteena on puolustussumpun murtaminen

Huuhkajat lähtee jatkamaan upeiden tulosten sarjaa: "Hienoa, että näilläkin tuloksilla on saatu lisättyä huumaa"

Kommentti: Huuhkajien hurmioituneet kannattajat saivat nauttia maailmanluokan yksilösuorituksista – Suomella on käsissään todellinen kultakimpale

Pukkia ei pysäytä mikään, mutta maalitykki ihasteli Ratinan tunnelmaa: "Harvoin olen Suomessa kokenut tuollaista"

Huuhkajilla hieno jalkapalloilta Tampereella – tulikuuma Teemu Pukki johdatti Suomen arvokkaaseen voittoon EM-karsinnoissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat