Suora

  • Ampumahiihdon MC, miesten pikamatka, Hochfilzen
  • Nollamotivaatiosta kolminkertaiseksi nuorten MM-mitalistiksi - hiihtäjä Anita Korvalla armeijan ohessa suurten muutosten vuosi
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Klingenthal
  • Onnellisuus tärkeämpää kuin kiekkomiljoonat - Oskar Osala uskalsi jättää oravanpyörän ja elää nyt unelmaansa Espanjan golfrannikolla
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Klingenthal
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Vuosia maahan tallotun Argentiinan uskomaton tasapeli oli paljon muutakin kuin piste – voisiko turhanpäiväiset vertailut Messiin jo lopettaa?

Historiaa tehneen Argentiinan sinnikäs taistelu Japania vastaan MM-kisoissa osoitti, että vaikeistakin lähtökohdista voi menestyä, jos sydän on paikallaan ja taistelutahto kunnossa, Yle Urheilun Henri Pitkänen kirjoittaa.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Estefania Banini, Argentiina.
Estefania Banini pääsi tuulettamaan Aldana Comettin kanssa makeaa ja historiallista tasapelipistettä maanantaina.AOP

Eihän sen pitänyt olla mitenkään mahdollista. Eihän Argentiinalla, joka oli hävinnyt MM-kisahistoriassaan kaikki kuusi ottelua rumalla maalierolla 2–33, pitänyt olla mitään mahdollisuuksia kaksissa viime kisoissa loppuottelussa pelannutta Japania vastaan.

Niin vain kuitenkin kävi, että jonkinasteinen Pariisin ihme tapahtui ja joukkueet päätyivät maanantai-iltana maalittomaan tasapeliin naisten jalkapallon MM-kisoissa. Argentiina ei juhlinut maalipaikoilla, mutta altavastaajana se puolusti suurella sydämellä. Jokainen pelaaja taisteli joukkueen ja oman maansa eteen.

Voisi ajatella, että se oli vain yksi jalkapallo-ottelu ja yksi tasapelipiste, mutta sen pisteen taustalle kätkeytyy Argentiinassa paljon. Tulosten ja pisteiden lisäksi joukkue pelaa muustakin, sillä se haluaa koskettaa kansakuntaa ja valloittaa sydämiä.

Kun pelaajat päätösvihellyksen jälkeen putosivat polvilleen, halailivat epäuskoisina toisiaan ja syleilivät päävalmentaja Carlos Borrelloa kyyneleet silmissään, se muistutti unelmien rikastuttavasta voimasta ja siitä, että jalkapallo kuuluu kaikille, ovat lähtökohdat sitten mitkä tahansa.

Maan jalkapallossa naisten oikeuksia on poljettu jo vuosia, ja kansallisella liitolla on ollut vaikeuksia saada edes vaivaisia, noin kuuden euron päiväpalkkioita maksettua pelaajille. Kehitystyö maassa on edelleen aivan alkutekijöissään, ja joukkue ei pelannut vuoden 2015 jälkeen otteluita lainkaan yli kahteen vuoteen.

Maassa on annettu tasoitusta kansainvälisille kilpasiskoille valtavasti, sillä liitto ei ole ollut kiinnostunut naisten jalkapallosta, ja edes orastava tasa-arvoisuus on ollut kovin kaukainen haave.

Kunnollista ammattilaisliigaa ei ole, Fifa-ranking on 37 eikä leirityksiin ole todellakaan panostettu.

Tilanteen voi heijastaa koskemaan yhteiskuntaa laajemminkin. Argentiinassa on nähty feministiliikkeiden marsseja väkivaltaa ja epätasa-arvoisuutta vastaan. Täysin jalkapallohullussa maassa naiset eivät ole olleet mitään.

Kapteeni ja keskikentän ydinpelaaja Estefania Banini on ollut näkyvä tasa-arvon puolestapuhuja kotimaassaan. Espanjassa Levantessa pelaava Banini sanoikin pelin tauottua uskovansa, että joukkue voi inspiroida esimerkillään monia ihmisiä.

Carlos Borrello ja Estefania Banini, Argentiina.
Valmentaja Borrellon ja kapteeni Baninin halauksessa oli ottelun jälkeen paljon lämpöä ja symboliikkaa.AOP

Ennen ottelua valmentaja Borrello totesi, että joukkueen tavoite on aloittaa ja päättää ottelu 11 pelaajalla. Tämä toteutui, ja mukana tuli vielä paljon muutakin.

Myös vuosien 2003 ja 2007 selkäsaunaturnausten päävalmentajana toiminut konkariluotsi omisti pisteen koko argentiinalaiselle naisjalkapallolle. Hän toivoi, että maanantain kaltainen positiivinen tulos auttaisi jatkamaan sitä työtä, joka maassa on saatu nyt aluille.

Pientä toivoa on nimittäin näkyvissä, ja askeleita oikeaan suuntaan ollaan hiljalleen ottamassa. Liitto sitoutui keväällä perustamaan 16 joukkueen ammattilaisliigan, joihin osallistuvat joukkueet saavat 3000 dollarin kuukausittaisen avustuksen, mikäli he tekevät vähintään kahdeksan ammattilaissopimusta. Lisäksi yhdeksän joukkueen pelaajista ansaitsee leipäänsä Euroopan kentillä.

Naisten ja miesten maajoukkueet illastivat yhdessä ennen naisten MM-kisamatkaa. Miesten joukkueella on myös arvokisakesä, sillä joukkue hakee menestystä viikonloppuna Brasiliassa alkavassa Copa Americassa.

Baninia on kutsuttu “La Messiksi”, vaikka hän ei itse pidäkään turhanpäiväisestä vertauksesta toiseen kymppipaitaan. Ja miksi pitäisikään, kun sellaiselle ei ole mitään tarvetta?

Ehkä vielä joskus tuleekin se päivä, jolloin argentiinalaiset naisfutaajat voisivat olla ennemmin uusia banineja uusien messien sijaan. Sitä päivää kohti myös Argentiinan joukkue tekee yhtenäisesti töitä Ranskan MM-kisoissa.

Lue myös:

Yksi maali riitti – Kanada piti hallitusti pintansa Kamerunia vastaan MM-avauksessaan

Jättiyllätys ja historiallinen avauspiste! Sinnikäs Argentiina pystyi pitämään Japanin maaleitta

Japanin maaliton MM-avaus jätti vaisun kuvan, voitosta varma asiantuntija ruoski itseään studiossa: "Voitte pyyhkiä tittelin pois"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat