Suora

  • Parayleisurheilun MM, seitsemäs kilpailupäivä
  • Seitsemäs kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ruotsin teinitähti saa vihdoin tienata seiväshypyllä – vuosi yliopistossa jätti Armand Duplantisin ansioluetteloon vain yhden pienen särön

Seiväshypyn Euroopan mestari on kiitollinen vuodestaan yleisurheilun huippuyliopistossa, mutta unelmien saavuttaminen vaatii ammattilaisuran aloittamista

yleisurheilu
Armand Duplantis
Armand Duplantis on seiväshypyn hallitseva Euroopan mestari. Matthias Hangst / Getty Images

Ruotsin seiväshyppyässä Armand Duplantis jättää Yhdysvaltain yliopistokentät ja siirtyy ammattilaiseksi.

19-vuotias "Mondo" kertoi päätöksestään Twitter-julkaisussa, jossa hän muun muassa kiitti yliopistonsa joukkuetovereitaan.

– Kasvoin urheilijana. Joukkuekaverini auttoivat minua uusiin korkeuksiin. He puskivat minua jaksamaan, kun olin väsynyt, Duplantis kirjoitti.

Louisianassa Yhdysvalloissa varttunut Duplantis ehti käydä Louisianan osavaltionyliopistoa (LSU) yhden lukuvuoden, jonka aikana hän kohensi yliopistosarja NCAA:n 23 vuotta vanhaa ennätystä lukemiin 600.

– Unelmoin aina, että rikkoisin ennätyksiä. Niin teinkin – ja sain kilpailla perheeni, ystävieni ja Yhdysvaltain parhaiden fanien edessä.

Louisianan osavaltionyliopisto on nimekäs yleisurheilukoulu. Duplantisin kanssa ensimmäisellä vuosikurssilla opiskeli muiden muassa Sha'Carri Richardson, joka rikkoi lauantaina nuorten maailmanennätyksen 100 metrillä juostuaan ajan 10,75. Edellinen ennätys oli ollut voimassa 42 vuotta.

Rahahanat auki

Äitinsä kotimaata Ruotsia edustava Duplantis teki todellisen läpimurtonsa maailman huipulle viime kesänä, kun hän voitti Euroopan mestaruuden ennätyksellään 605. Tulos on alle 20-vuotiaiden maailmanennätys, ja vain kolme miestä on koskaan hypännyt korkeammalta.

Duplantis oli aiemmin niittänyt menestystä muun muassa Timanttiliigan osakilpailuissa, joiden muhkeat palkintorahat hän joutui torjumaan, koska oli syksyllä 2018 aloittamassa taipaleensa yliopistourheilijana.

NCAA ei salli urheilijoidensa vastaanottaa palkintorahoja tai solmimaan sponsorisopimuksia. Duplantis ei vielä paljastanut, mikä varustevalmistaja tai muu taho ryhtyy hänen sponsorikseen, mutta on oletettavaa, että kuka tahansa haluaisi superlupauksen riveihinsä.

Pelkästään viime heinäkuun loppuun mennessä nuorukaiselta oli mennyt amerikkalaissivusto Milesplitin mukaan ainakin 29 000 euroa palkintorahoja sivu suun. (siirryt toiseen palveluun) Puhumattakaan mainostuloista ja osallistumispalkkioista, joiden myötä Duplantisin tulot olisivat moninkertaistuneet.

Duplantis kertoo, että hän halusi kokea, minkälaista on yliopistoelämä opinahjossa, jossa hänen vanhempansa aikoinaan tapasivat ja jossa hänen veljensäkin opiskelivat.

– Lukion jälkeen minun piti valita ammattilaisuuden ja yliopiston välillä. Valitsin LSU:n tai LSU valitsi minut. Kummin päin vain, se oli elämäni paras päätös, Duplantis kirjoitti.

Yksi tahra yliopistouralla

Lyhyen yliopistouransa aikana Duplantis oli päihittänyt vastustajansa ylivoimaisesti jokaisessa kilpailussa, kunnes viime viikolla NCAA:n mestaruuskilpailuissa hän joutui toteamaan South Dakotan yliopistoa edustavan Chris Nilsenin paremmakseen.

Nilsen oli voittanut NCAA:n mestaruuden kahtena edellisenä vuonna, mutta ei itsekään uskonut pystyvänsä päihittämään Euroopan mestaria.

Nilsen kuitenkin hyppäsi ennätyksensä 595, kun puolestaan Duplantis pudotti sekä 590:stä että 595:stä. Tekniikkansa kanssa haparoineen Duplantiksen tulokseksi jäi 580.

Duplantis ei hävinnyt huonolle, sillä 21-vuotias Nielsen on tällä hetkellä maailmantilastossa toisena – heti Duplantiksen kuusimetrisen hypyn jälkeen.

Saman perheen kaksi poikaa siirtyi ammattilaisiksi

Duplantisten urheiluperheessä on ollut muutaman päivän aikana suuria urheiluhetkiä, sillä Armandin vanhempi veli, Antoine, päätti viimeisen baseball-kautensa Louisianan osavaltionyliopistossa.

Yhdysvaltain baseballin MLB-sarjassa pelaava New York Mets valitsi Antoinen riveihinsä varaustilaisuuden viidennellä kierroksella.

Perheen nuorempi ylpeydenaihe, Armand, kertoi tviitissään, että hän haluaa saavuttaa menestystä syys-lokakuisissa Dohan MM-kisoissa ja ensi kesänä kilpailtavissa Tokion kesäolympialaisissa.

Armand duplantis
Armand Duplantis tavoittelee lisää menestystä aikuisten arvokisoissa. Kuvassa vasemmalla EM-hopeamitalisti Timur Morgunov ja oikealla pronssimitalisti Renaud Lavillenie.Getty Images

– Seuraavan 16 kuukauden ajan maailman parhaat urheilijat kilpailevat MM-kilpailuissa ja olympialaisissa. Suunnitelmissani olla yksi heistä.

Duplantiksen kesän kilpailukalenteri on yliopistokauden päätyttyä vielä rikkonainen. Hän kertoi NCAA:n mestaruuskisojen jälkeen kenttäkuuluttajan haastattelussa, että ei tiedä vielä, missä hän aikoo seuraavaksi kilpailla ja, että aikooko pitää kevätkauden jälkeen taukoa kilpailuista.

Maaliskuussa Duplantis kertoi, että jättää toisessa kotimaassaan Ruotsissa Gävlen kaupungissa miteltävät alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut väliin, koska hän on samana päivänä mukana Timanttiliigan Monacon osakilpailussa 12. heinäkuuta.

Samalla hän kertoi aikovansa kilpailla elokuun lopussa Ruotsi-Suomi-maaottelussa, jossa Suomen miehet päihittivät viime vuonna ruotsalaiset.

Lue myös:

EM-voittaja Duplantikselta mennyt ohi suun jo kymmeniätuhansia euroja, koska yliopistosarja kieltää urheilulla tienaamisen – aikoo silti jatkaa opintoja

Yhdysvalloissa kasvanut ruotsalainen seiväshypyn ihmelapsi Armand Duplantis uskoo maagiseen kuuden metrin ylitykseen – ”Se menee ennemmin tai myöhemmin, en ota siitä stressiä”

Supertähti perui osallistumisensa Paavo Nurmen kisoihin armottoman lentosekoilun jälkeen – pikajuoksijan kone teki hätälaskun

Röhler saarijahdissa Paavo Nurmen kisoissa: "Ihmeitä täytyy tapahtua, mutta ei sitä koskaan tiedä"

Seitsenottelijat Huntington ja Sillman tykittivät uudet ennätyksensä Ruotsissa – "Kertoo jotakin, etten ole tällaisen ottelun jälkeen tyytyväinen"

Justin Gatlin kesti rangaistuksen, koska luotti nousevansa takaisin huipulle – kullanhohtoiset muistot Suomesta lämmittävät yhä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat