Viime keväänä valmentajaa vaihtanut Kristiina Mäkelä on jättänyt vain yhden treenin kesken koko vuonna: ”Huonot päivät ovat olleet helpompia kuin aiemmin”

Reilun vuoden Tuomas Sallisen valmennuksessa olleella Mäkelällä on alla ehjä harjoituskausi. Huippukuntoa syksyn MM-kisoihin rakennetaan maltillisesti.

Mäkelä avasi kautensa myös vuosi sitten Turussa, jolloin loikki tuloksen 13,68. Kuva: Tomi Hänninen

TURKU. Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä hakee Turusta tulosta, joka riittäisi paikkaan Timanttiliigan kisassa. Jos Mäkelä loikkii Paavo Nurmen kisoissa pitkälle, hän voisi kilpailla heinäkuun alussa joko Lausannessa tai Monacossa. Vasta syys-lokakuun vaihteessa Dohassa järjestettävät MM-kisat rytmittävät kilpailu- ja harjoituskalenterin erilailla kuin aiemmilla kausilla.

– Jos en pääse Timanttiliigaan, voi olla, että treenataan vaan rohkeasti elokuuhun asti ja aloitetaan kisakausi vasta Kalevan Kisoista. Tehdään sellainen radikaaliratkaisu, että oikeasti tähdätään sinne loppusyksyyn, Mäkelä kertoo Yle Urheilulle.

– Kolmiloikka on niin raskas laji, että jos sitä paukuttaa neljä kuukautta menemään, niin jalat voi olla aika tiukalla. Tiedän, että kroppani ei sitä kestä ja siksi olen tehnyt tällaisen ratkaisun, Mäkelä lisää.

Mäkelä on harjoitellut nyt reilun vuoden valmentaja Tuomas Sallisen valvovan katseen alla. Yhteistyö pelaa, ja Mäkelällä on takana ehjä harjoituskausi. Hän teki talvella sisäratojen Suomen ennätyksen 14,38, joka jää vain sentin Heli Koivulan ulkoratojen SE:stä. Lisäksi hän sijoittui Glasgow´n EM-halleissa kuudenneksi ja varmisti paikkansa Dohan MM-joukkueessa ensimmäisten joukossa.

– On ollut ihanaa. Silloin, kun homma rullaa ja yhteistyö pelaa niin urheilukin on paljon nautinnollisempaa. Yhteistyö testataan silloin, kun on huono päivä. Nyt ne ovat olleet paljon helpompia kuin aiemmin. Siinä Tuomas on auttanut eniten. Se ymmärrys siinä heikkona hetkenä, kun mulla ei oikein meinaa pelittää, niin hän osaa ruoskia eteenpäin, Mäkelä sanoo.

Mäkelä on joutunut jättämään treenin kesken vain kerran koko vuoden aikana.

– Jos tulen treeneihin ja sanon, että mulla on huono olo. Silloin valmentaja sanoo, että olet silti huippu-urheilija ja pystyt tähän. Sen jälkeen katsotaan treenin mukaan, mitä sieltä tulee. Joskus voi olla huono fiilis, mutta silti kroppa toimiikin hyvin. Suuri virhe olisi siinä, että oman huonon fiilikseni takia helpotettaisiin jotain tai ei tehtäisikään sitä, mihin oikeasti pystyn, Mäkelä kuvailee.

Mäkelä avasi ulkokautensa myös viime vuonna Turussa. Silloin koleassa kelissä Mäkelä loikki toiseksi avaushypyllään 13,68. Voiton vei Yhdysvaltain Tori Franklin, tuloksella 14,11.

Nyt on povattu huomattavasti lämpimämpää säätä, joten tulostasokin noussee paremmaksi.

– 14 metrin ylitykseen voi olla aina tyytyväinen. Jos menee paljon pidemmälle niin sekään ei ole poissuljettua. Silloin pitää kaiken osua kohdalle. Nyt on treeneissä tehty lyhyellä vauhdilla pitkiä hyppyjä, mutta pidemmällä vauhdilla ei ihan vielä osu speksit kohdalleen. Lähden kisaan hyvällä mielellä, rennolla asenteella ja tappajafiiliksellä, koska sitä tässä kolmiloikassa tarvitaan, Mäkelä päättää.

Lue myös: