Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Maailman paras jätti MM-kisat välistä ja yhden naisen protesti jatkuu kenties ikuisesti – Ada Hegerbergin kelpaa loistaa seurajoukkueessaan

Ada Hegerbergin puuttuminen on naisten MM-kisojen ikävä tosiasia. Jos Hegerberg pelaisi kisoissa, kohtaisi hän tänään keskiviikkona seitsemän joukkuetoveriaan Lyonista.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Ada Hegerberg
Ada Hegerberg juhlii Norjan lipun kanssa tätä nykyä vain seurajoukkueen juhlissa.AOP/imago sport

Naisten jalkapallon parissa toimineille kesän MM-kisat ovat jo jonkinlainen palkinto tehdystä työstä.

Koskaan aiemmin naisten turnausta ei odotettu yhtä suurella innolla, eikä otteluita ennakoitu yhtä kattavasti.

Noste on kova, ja neljän vuoden välein järjestettävä jalkapallojuhla tällä kertaa erityislaatuinen.

Ada Hegerbergin tunteet ovat silti ristiriitaiset.

Hän on onnellinen siitä, millaiseen näyteikkunaan naispelaajat pääsevät Ranskassa pelattavassa turnauksessa. Samaan aikaan hänellä on yhä omat, merkittävät tunnontuskansa.

Ne näyttäytyvät myös kaikille turnausta seuraaville, jotka kiinnittävät huomiota siihen, mitä Ranskan-kisoista puuttuu - nimittäin Hegerberg itse.

Panoksena on maailmanmestaruus, mutta maailman paras pelaaja ei ole mukana - ja valinta oli Hegerbergin oma.

Poikkeuksellinen maalitahti

Vain puoli vuotta ennen MM-kisojen alkua Hegerberg oli maailman puhutuin pelaaja. Maailmankuulu France Football -lehti jakoi ensimmäistä kertaa naisten Ballon d'Orin, kultaisen pallon.

Voittajaksi valittiin nuori norjalainen maailman parhaasta naisjoukkueesta. Kohinaa herätti myös palkintojenjaon tapahtumat, kun Hegerbergille esitetty twerkkaus-kysymys suututti monet.

Hegerberg on edustanut viiden vuoden ajan ranskalaista Lyonia ja mättänyt maaleja käsittämättömään tahtiin. Päättyneellä kaudella hyökkääjä iski 20 pelaamassaan ottelussa yhtä monta osumaa. Sitä edellisen talven mittaan 20 kamppailussa syntyi peräti 31 maalia, parhaalla sesongilla jopa 33.

Ada Hegerberg
Ada Hegerberg on saanut tuulettaa maalejaan monta kertaa. EPA-EFE/Balazs Czagany HUNGARY OUT

Lukemat ovat hurjia. Harva jalkapalloilija kykenee pitämään yllä yli yhden maalin ottelukohtaista keskiarvoa pääsarjatasolla, varsinkaan Hegerbergin kaltaisilla valtavilla peliminuuteilla. Hän on ansainnut tähteytensä ja maineensa.

Ranskan naisten pääsarjassa pelaa kaksikin Hegerbergiä. Adan isosisko Andrine on pelannut kahden kauden ajan Paris Saint-Germainissa. Takana on kaksi peräkkäistä kakkostilaa, sillä naisten jalkapalloa Ranskassa dominoinutta Lyonia PSG ei ole kyennyt nujertamaan.

Vuoteen 2013 asti siskosten ura eteni parivaljakkona. He siirtyivät yhdessä Norjassa seurasta toiseen, kunnes lähtivät vuonna 2012 Saksaan pelaamaan Turbine Potsdamin paidassa. Sieltä Ada jatkoi Lyoniin, Andrine suuntasi muutamaksi vuodeksi Ruotsiin ennen kuin koukkasi Englannin kautta Pariisiin.

Hegerbergien jalkapallogeenit tulevat jo edellisestä polvesta, sillä hiihtourheilun luvatussa maassa tämän perheen vanhemmat kannustivat alusta alkaen tyttäriään nimenomaan jalkapallon pariin. Molemmat vanhemmat toimivat valmentajina ja myös sisaruksista vanhin, isoveli Silas, pelasi poikavuosinaan.

Pienessä Sunndalørassa syntyneeseen Adaan laji ei heti vedonnut, mutta siskon esimerkki alkoi vetää puoleensa. Tämä pelasi poikien joukkueessa, jota äiti valmensi, ja nousi kapteeniksi asti.

11-vuotiaaksi mennessä myös Ada näki tulevaisuutensa pallo jalassaan.

– Silloin isäni sanoi, että jos todella haluan tätä, he ovat täysillä mukana ja tekevät vuokseni mitä tahansa. Mutta vain, jos minä haluaisin, Hegerberg sanoi Players' Tribunelle (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna.

15-vuotiaana hän pelasi jo Norjan pääsarjassa, missä hän iski seitsemässä minuutissa hattutempun kautta aikain nuorimpana pelaajana. Samanikäisenä hän oli mukana alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa sekä debytoi naisten maajoukkueessa. Kahden vuoden kuluttua Hegerberg oli jo joukkueen puhutuimpia pelaajia Norjan rynnistäessä EM-hopealle.

Arsenalia ja erityisesti Thierry Henrya fanittanut tyttö oli selvästi matkalla huipulle.

Maailman paras naisjoukkue

Lyonissa naispelaajan kelpaa loistaa. Seura on huippulaatua, useammallakin tavalla.

Ensimmäisen Kultaisen pallon voittajaksi ehdolla oli lopulta 15 pelaajaa, joista peräti seitsemän edusti Lyonia. Vuodesta 2007 alkaen mikään muu joukkue ei ole voittanut Ranskan naisten pääsarjan mestaruutta.

Mestareiden liigassa tuli tänä keväänä jo neljäs peräkkäinen mestaruus. Hegerberg oli senkin suhteen pääosassa, sillä hän teki kolme maalia 4-1-finaalivoitossa Barcelonasta.

Norjalainen on hehkuttanut erinomaisia oloja Lyonissa, joka on toiminut naisjalkapallon edelläkävijänä. Sen esimerkkiä ovat sittemmin alkaneet seurata useat muutkin Euroopan suurseurat. Jos Hegerberg pelaisi Norjan riveissä, kohtaisi hän keskiviikkona MM-kisoissa Ranska-ottelussa seitsemän joukkuekaveriaan.

– Olemme yhtä seuraa. Tunnen paljon seuran työntekijöitä hyvin, joukkueen ulkopuoleltakin. Minusta on mahtavaa voida syödä yhdessä seuran kenttämestarin, vartijan ja kokin kanssa, Hegerberg hehkutti CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Ada Hegerberg juhli Mestarien liigan voittoa yhdessä perheensä kanssa.
Ada Hegerberg juhli Mestarien liigan voittoa yhdessä perheensä kanssa.Michael Zemanek/BPI/REX/All Over Press

Hergerberg on jakanut ahkerasti kehuja Lyon-pomo Jean-Michel Aulas'lle. Tämä halusi ja uskalsi investoida myös naisten joukkueeseen. Nyt kaikki on palkittu voittokululla niin Ranskassa kuin Euroopassakin.

– Maailmanluokan investoinneilla saadaan maailmanluokan tuloksia, Hegerberg totesi Players' Tribunelle.

Pelaaminen Lyonin kaltaisessa organisaatiossa on kehittänyt Hegerbergiä entisestään. Hän on nytkin vasta 23-vuotias, ja silti niitä pelaajia, jotka olisi pakko nähdä.

Miksi se ei sitten ole mahdollista MM-kisoissa, jalkapallon tärkeimmässä turnauksessa?

Ongelmana on, että loistavat olot seurassa saavat norjalaisen kenties vain entistä turhautuneemmaksi maansa jalkapalloliittoa kohtaan. Tähtipelaaja ja liitto edustajineen ovat olleet julkisesti tukkanuottasilla, eikä kiista näytä olevan ratkeamassa.

Saattaa jopa olla, ettei se ratkea koskaan. Siihen suuntaan on vihjannut ainakin Hegerberg, samalla kun Norjan jalkapalloliitossa on yritetty korostaa tilanteen tilapäisyyttä.

Hegerberg oli mukana, kun Norja epäonnistui pahasti EM-kisoissa kaksi vuotta sitten. Joukkue jäi alkulohkoonsa, eikä tehnyt maaliakaan. Ne pelit uhkaavat nyt jäädä Hegerbergin viimeisiksi maaotteluiksi. Pian kisojen jälkeen hän ilmoitti jäävänsä pois maajoukkueesta.

Julkisen keskustelun kannalta haastavaa on, että hän ei ole useinkaan halunnut avata havaitsemiaan ongelmia erityisen yksityiskohtaisesti. Hänen mukaansa loppupeleissä on kyse kunnioituksesta ja siitä, miten Norjan jalkapalloliitto kohtelee naispelaajia suhteessa miehiin.

Ada Hegerberg
Ada Hegerberg väänsi viimeiseksi Norjan paidassa kaksi vuotta sitten EM-kisoissa.Trond Tandberg/Getty Images

Turhautuminen oli kasvanut vuosien saatossa ja jossain Hegerberg koki ylittäneensä kriittisen pisteen. Omien sanojensa mukana hän ei halunnut enää olla jatkuva kriittinen ääni, joka aiheuttaisi mahdollisesti harmia koko joukkueelle, mikä johti maajoukkuepelien lopettamiseen.

Brittilehti Telegraphin mukaan (siirryt toiseen palveluun)Hegerberg koki, etteivät maajoukkueen leiritykset vieneet häntä eteenpäin, ja että huhujen mukaan moni joukkuetoverikaan ei ollut tyytyväinen hänen käyttäytymiseensä. Norjan jalkapalloliiton edustajat puolestaan nostivat kätensä pystyyn, koska eivät kyenneet tyydyttämään tähtipelaajaa.

"Aina ei ole kyse rahasta"

Moni muukin tunnettu naispelaaja on protestoinut eriarvoisuutta vastaan ja kampanjoinut yhtäläisemmän kohtelun puolesta.

Ero Hegerbergiin tulee kuitenkin siinä, että hän ei lähde lainkaan mukaan naisjalkapallon näyteikkunaan. Siitä häntä on myös kritisoitu, muun muassa siksi, että maailman parhaan titteliä kantavan naisen pitäisi olla inspiroimassa erityisesti nuorempia katsojia lajin pariin.

Jo Hegerbergin alkuperäisen päätöksen jälkeen Norjassa otettiin yksi askel eteenpäin, kun Norjan maajoukkueelle neuvoteltiin uudet sopimusehdot. Niiden myötä miesten maajoukkueen palkkioihin tehtiin pieni vähennys, jonka avulla naiset saisivat saman summan.

Se ei ole riittänyt Hegerbergille.

– Aina ei ole kyse rahasta. Kyse on valmistautumisesta, ammattimaisuudesta, selkeistä ongelmakohdista, jotka olen kertonut heille tehdessäni ratkaisuani, hän sanoi CNN:lle (siirryt toiseen palveluun) vuosi sitten.

Aiemmin tänä vuonna hän antoi CNN:lle uuden haastattelun (siirryt toiseen palveluun), jossa sanoi jo "siirtyneensä eteenpäin".

Sen myötä häntä ei välttämättä nähdä kansainvälisissä turnauksissa enää ikinä.

– Jalkapallo on Norjassa tyttöjen suosituin laji, mutta silti heillä ei ole samoja mahdollisuuksia kuin pojilla. Norjalla on naisjalkapallossa hieno historia, mutta nyt kaikki on vaikeampaa. Emme enää puhu kehityksestä ja muut maat ovat menneet ohi, hän sanoi The Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

Suurin kysymys on, mitä kaikesta lopulta seuraa. Jos Hegerbergin poissaolo johtaa uusiin kehitysaskeliin, kaikki on selvästikin ollut uhrausten arvoista.

Jos taas hän pystyisi vaikuttamaan isossa kuvassa enemmän tekemällä taikojaan kentällä, ratkaisussa häviävät kaikki.

Norja kohtaa Ranskan tänään MM-kisoissa. Kamppailu käynnistyy TV2:ssa ja Areenassa kello 21.35.

Yle näyttää kaikki MM-kisojen 52 ottelua suorana lähetyksenä.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Kommentti: Maailman paras jäi pois jalkapallon MM-kisoista, mutta mikä ihme siinä ärsyttää? Urheilussa tarvitaan lisää rohkeita naisia

Historiallisesti palkitulle naisjalkapalloilijalle esitetty twerkkaus-kysymys nostatti kohun – huippu-urheilijat haukkuivat haastattelijan

Lähteet: Players' Tribune, CNN, Telegraph, The Guardian, BBC

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat