Kuopion Palloseuralle puolen miljoonan euron tappio viime vuonna – Veikkausliigassa tullut takkiin yli neljä miljoonaa

Veikkausliigassa vuodesta 2008 pelannut KuPS on tehnyt vuosi toisensa perään taloudellista tappiota. Pääomistaja Ari Lahti on korjannut seuran rahatilannetta osakeanneilla.

Veikkausliiga
KuPS kaulaliina ja rumpu.
Matti Myller / Yle

Veikkausliigassa pronssille viime kaudella yltänyt Kuopion Palloseura teki viime tilikaudella yhteensä 516 964 euroa tappiota. Luku selviää osakeyhtiön tuoreesta tilinpäätöksestä, joka kattaa aikajakson 1.12.2017-30.11.2018.

Taloudelliset tappiot ovat jatkoa KuPSin vuonna 2008 alkaneelle Veikkausliigataipaleelle. Tuona aikana Kuopion Palloseura Oy on tehnyt jokaisella tilikaudellaan tappiota. Yhteensä 11 vuoden aikana takkiin on tullut noin 4,4 miljoonaa euroa. Suurin osa summasta, 3,4 miljoonaa, on syntynyt kuuden viime vuoden kuluessa.

Seuran pelaamat europelit ja vuosina 2010, 2017 ja 2018 saavuttamat mitalit eivät ole siis näkyneet voitollisena taloudellisena tuloksena. Vuonna 2010 tappiota tuli yli puoli miljoonaa euroa ja toissa vuonna liki miljoona euroa.

Yhtiön pitkäaikainen toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen sanoo, että menestys on näkynyt jonkin verran myös taloudellisessa tuloksessa. Seurassa ei ole hänen mukaansa totuttauduttu siihen, että tappiota tehdään joka vuosi.

– Ei siihen varmaan koskaan totu. Kyllä me tietenkin pyrimme siihen, että jonakin päivänä tulisimme omillamme toimeen. Viime vuosi oli askel parempaan. Toivotaan, että sama suuntaus jatkuu ja tulevaisuudessa pystyisimme olemaan taloudellisesti kannattavia, ettei tarvitsisi omistajan lompakolla käydä, Heiskanen sanoo.

Sadan miljoonan osakkeen osakeanti

Tilinpäätöksissä todetaan, että seuran tiukkaa taloustilannetta on kohennettu vuosien aikana osakeanneilla, joissa on merkitty valtava määrä uusia osakkeita. Seuran liki täysin omistava Ari Lahti osti esimerkiksi vuoden 2016 lopussa yli sata miljoonaa yhtiön osaketta. Osakkeet oli hinnoiteltu käypään arvoonsa ja niiden merkintähinta oli 0,01 euroa/osake. Osakeyhtiön kassaan ostosta kilahti reilut miljoona euroa.

– Varmaan kenelläkään ei ole pohjattomat taskut. Ainakin toistaiseksi on tullut sellaista viestiä, että homma toimii. Ja kaikki satsaukset mitä me teemme, niin ovat luonnollisesti meidän hallituksen ja omistajan hyväksymiä. Ne, ja tappiot eivät tule meille yllätyksenä, kertoo toimitusjohtaja Heiskanen.

Yhtiön oma pääoma on ollut negatiivinen 11 vuoden ajan, mutta osakeyhtiölain edellyttämää rekisteri-ilmoitusta asiasta ei ole tehty.

Viimeisimmän kerran osakeyhtiö onnistui tekemään voittoa vuonna 2007, jonka jälkeen se nousi pääsarjaan. Voittoa kertyi 21 037 euroa. Tuolloin seura sai iranilaiselta jalkapalloseuralta, Piroozi Athletic & Cultural Co:lta, pelaajasiirtokorvauksen korkoineen sekä asiaan kohdistuvat kulut agentti-ja asianajajakulut. Pelaaja Raphael Ederehon siirrosta saatiin korvausta 143 000 euroa korkoineen.

Palloseuran pääomistaja Ari Lahti on myös Suomen Palloliiton hallituksen puheenjohtaja. Lahti jättäytyi pois omistamansa seuran hallituksesta tultuaan valituksi lajiliiton puheenjohtajaksi. Lahti pelasti KuPSin konkurssilta 2000-luvun puolivälissä.

Lue myös:

KuPS värväsi yllätysnimen valmennustiimiinsä: Keith Armstrong Jani Honkavaaran apuriksi

KuPSin painajaismainen avausjakso Maarianhaminassa kääntyi suureksi riemuksi: kolmen maalin tappioasemasta voittoon

Naisten Liigan viime kauden maalikuningatar siirtyy KuPSiin – otti itse yhteyttä seuraan ja pyysi pelipaikkaa: "Kuvio edellisen seuran kanssa oli vähintäänkin erikoinen"

Kuopion kaupunki hyväksyi stadionhankkeen suunnitelmat – aiotaan rakentaa 8 000-paikkaisena

KuPS teki miljoonan tappion toissa kaudella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat