Suora

  • Mäkihypyn miesten karsinta, Titisee-Neustadt
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Titisee-Neustadt
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

“On aika harvinaista, että yhtenä iltana tulee neljä MM-kisalippua” – asiantuntija kertaa Turun herkut ja uskoo, että pika-aidoissa nähtiin myrskyvaroitus

Kansainvälisten huippujen tähdittämistä Paavo Nurmen kisoista jäi lopulta päällimmäisenä mieleen kotimaisten urheilijoiden hienot onnistumiset.

yleisurheilu
Oliver helander
Oliver Helander heitti keihäässä neljänneksi kauden parhaallaan 84,84.Tomi Hänninen

Neljä MM-kisojen tulosrajaa, yksi olympiaraja ja yksi Suomen ennätys. Paavo Nurmen kisojen kovimmat suomalaissuoritukset ilahduttivat Yle Urheilun asiantuntijaa Jarkko Finniä, joka oli ennakkoon toivonut tulostason nousevan korkealle Turun lämpimässä illassa.

– On aika harvinaista, että yhtenä iltana tulee neljä MM-kisalippua. Se oli kyllä iloinen yllätys, Jarkko Finni sanoo.

Kaikki huippusuoritukset eivät tulleet Finnille yllätyksenä. Korkeushypyn Suomen ennätyksen ja MM-rajan 194 tiistaina ylittänyt Ella Junnila osoitti jo avauskisassaan toukokuussa, että on paremmassa kunnossa kuin koskaan. 20-vuotias Junnila avasi kautensa tuloksella 190.

– Ella Junnilan avauskisa oli niin hyvä, että Suomen ennätystä voi odottaa milloin tahansa ja se tuli, Finni sanoo.

Estejuoksija Topi Raitasen oli Finni nähnyt väläyttelevän huippukuntoa jo alkukauden kilpailuissa, viimeksi yleisurheilun GP-sarjan osakilpailussa Lahdessa viikko sitten. Raitanen juoksi siellä 1500 metrin ennätyksensä 3.40,71.

– Odotin, että Topi Raitanen rikkoo MM-rajan ja juoksee hyvin. Tonnivitonen kertoi siitä, Finni toteaa.

Tiistaina tuplasti pidemmällä matkalla ja esteiden kera 23-vuotias Raitanen paransi ennätystään seitsemän sekuntia aikaan 8.21,47. Tulos alittaa MM-rajan 8.29,00 reilusti ja myös Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisten raja 8.22,00 kalpenee sen rinnalla.

Topi Raitanen
Topi Raitanen paransi ennätystään Paavo Nurmen kisoissa seitsemän sekuntia ja sijoittui kolmanneksi.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomen kaikkien aikojen tilastossa Raitanen nousi viidenneksi. Jukka Keskisalon Suomen ennätys 8.10,67 on 11 sekunnin päässä.

Iloiset keihäsmiehet ja Nezirin myrskyvaroitus

Illan kenties hienoimman ja yllättävimmän tasonnoston esitti keihäänheittäjä Toni Kuusela, joka paransi ennätystään reilut kaksi ja puoli metriä lukemiin 83,40 ja yli MM-kisojen tulosrajan.

– Kyllä se ehkä oli yllätyksenä suurin. Mies parantaa kisa kisalta ja aivan huikeaa kehittymistä on ollut viime vuoteen nähden, Jarkko Finni sanoo.

25-vuotiaan Kuuselan ennätys ennen kesää oli 78,45, jonka hän heitti viime vuonna. Vuosia kiusanneista nilkkavaivoista eroon päässeen urheilijan ennätys on parantunut toistaiseksi kolmesta edellisestä kilpailusta jokaisessa: 30. toukokuuta Kuortaneella 78,62, 6. kesäkuuta Virroilla 80,85 ja 11. kesäkuuta Paavo Nurmen kisoissa 83,40.

Kuuselan ennätys on parantunut parissa viikossa siis lähes viisi metriä.

Ennätysparannuksestaan huolimatta Kuusela ei ollut kuudennella sijallaan Turussa paras suomalainen, vaan Oliver Helander nakkasi keihään vieläkin pidemmälle. 22-vuotiaan tulos 84,84 on hänen kauden parhaansa.

Jarkko Finnin mielestä tiistain kaltainen kilpailu on juuri sitä, mitä nuori heittäjä tarvitsee vakiinnuttaakseen tasonsa huippuheittäjänä. Viime vuonna Helander heitti kovan tuloksen 88,02, joka näkyi piikkinä epätasaisissa kilpailusuorituksissa.

– Sitten kun kasa alkaa siirtymään reilusti sinne kasiviiden päälle kisasta toiseen, voimme oikeasti odottaa isoja myös arvokisoissa. Tämä on hyvä suunta, Finni pohtii.

Viimeisenä herkkuna tiistai-illalta Finni nostaa esiin naisten 100 metrin aitajuoksun. Vaikka MM-rajan (12,98) jo rikkonut Annimari Korte ei saanut vielä seurakseen toista rajan alittajaa, oli pika-aitakilpailu jälleen osoitus siitä, että Suomen aitajuoksun kärkikolmikko on tänä vuonna parempi kuin koskaan.

Suomalaiset ovat Euroopan tämän kauden tilastossa sijoilla kaksi, neljä ja viisi.

Nooralotta Neziri
Nooralotta Neziri alitti 13 sekuntia, mutta jäi niukasti MM-kisarajasta. Hän on tämän kauden Euroopan tilastossa neljäntenä.Tomi Hänninen

Korte juoksi viime viikolla ajan 12,93 ja oli tiistaina finaalin paras suomalainen ajalla 13,02. Reetta Hurske paransi alkuerissä ennätystään kuudella sadasosalla aikaan 13,04.

– Korte jatkaa kovalla tasollaan, samaten tekee Hurske, joka juoksi taas ennätyksensä, kuten teki (viime viikolla) Lahdessa, Finni sanoo.

Nooralotta Neziri juoksi kauden varsinaisessa avauskisassaan heti alle 13 sekunnin, kun alkuerissä kellot pysähtyivät aikaan 12,99.

Vaikka tulos uupuu MM-rajasta harmittavasti vaivaisen sadasosasekunnin, on Nezirin suoritus kaikin puolin positiivinen osoitus siitä, että SE-nainen saattaa olla taas elämänsä parhaassa kunnossa.

– Yleensä Nooralotta on tarvinnut paljon startteja alle, ennen kuin paras rupeaa löytymään, Finni kertoo.

– Todella mielenkiintoisia ovat seuraavat viikot, liikutaanko lähellä Suomen ennätystä tai tehdäänkö jopa uusi Suomen ennätys.

Nezirin kauden oli tarkoitus jatkua lauantaina Genevessä Sveitsissä, mutta hän sai kutsun Timanttiliigan osakilpailuun Osloon. Torstain Norjan kilpailun jälkeen hänen on määrä kilpailla seuraavaksi kotikentällään Jyväskylässä yleisurheilun GP-sarjan osakilpailussa.

Nezirillä oli vielä tiistaina hieman vaikeuksia jaksaa juosta kaksi kovaa juoksua lyhyellä palautuksella. Jarkko Finni tietää, että se paranee, kun juoksija saa useita kovia startteja alle.

– Tänään oli hyvät olosuhteet. Aina ei näin hyviä olosuhteita saa, mutta uskon, että tämän kesän aikana nähdään 12,7-alkuinen Nooralotalta, Finni päättää.

Muokattu 13.6. kello 13.48: Lisätty tieto, että Neziri kilpailee seuraavaksi Oslon Timanttiliigassa.

Lue myös:

Nooralotta Neziri jäi vain sadasosan MM-rajasta – ennustaa kaikkien aikojen tuloskesää: "Tavoite on juosta 12,70"

Suomalaisen keihäsyllättäjän käsittämätön ennätysparannus pani Ruuskasen ja Pitkämäen ahtaalle – lähetti terveiset konkareille: "Olen päättänyt, että lähden Dohaan" Ringa Ropo kyynelehti katsomossa, kun tytär Ella Junnila teki Suomen ennätyksen – melkoisen tunnemyrskyn läpikäynyt äiti antoi heti tyttärelleen myös ankaraa kritiikkiä

MM-rajan rikkoneet Kuusela ja Helander onnistuivat hienosti – Kirt oli vahvin, mutta saari jäi kisajärjestäjille

Topi Raitanen murskasi MM-rajan ja nipisti myös olympiarajan alle! – oma valmentaja jäi tilastossa taakse

Viimeisellä yli! Ella Junnila hyppäsi Suomen ennätyksen korkeushypyssä – katso video huippusuorituksesta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat