Rullalautailijana Tokion olympialaisiin tähtäävällä Roope Tonterilla on kisatavoite jo selvillä: ”Jos yksikin juniori alkaisi skeittaamaan sen ansiosta, se olisi voitettu kisa”

Lumilautailun kolminkertainen maailmanmestari Roope Tonteri myöntää, että ensimmäisessä karsinnassa kisakunto on vielä hakusessa.

Muu urheilu
Roope Tonteri
Rullalautailija Roope Tonteri ei tavoittele Tokion olympiapaikkaa mitalinkiilto silmissään.Getty Images

Rullalautailu ei ole lumilautailijana paremmin tunnetulle Roope Tonterille vieras laji. Hän on kilpaillut myös skeittarina ja palkintokaapista löytyy juniorien SM-kultaa ja SM-hopeaa aikuisten sarjasta.

Lumilautailijana hänellä on takanaan kahdet olympialaiset, ja kun Tonterille tarjottiin paikkaa rullalautailumaajoukkueesta oli tilaisuuteen helppo tarttua.

– Skeittaus on nyt olympialaji ja sain mahdollisuuden osallistua, niin miksipä sitä ei käyttäisi tilaisuutta hyväksi. Olisihan se, jos pitkällä tähtäimellä ajattelee, hienoa olla sekä talvi- että kesäolympialaisissa, Tonteri sanoo.

Vaikka laji on tuttu, ei karsinnoissa lajina olevan parkin suorituspaikoista vielä ole rutiinia. Kesäkuun puolivälissä Kaliforniassa käytävä karsinta onkin lähinnä paikka tutustua skeittaukseen olympialajiina.

– Onhan minulla pitkä skeittitausta, mutta parkkia ja tuollaista hieman isompaa kaarta on tullut skeitattua, no tiistaina oli viides päivä oikeastaan. Sanotaanko, että kisakuntoa pitää vielä hakea. Otetaan tämä vähän sellaisena tutkimusmatkana, niin seuraavissa karsinnoissa on sitten paremmassa kisakunnossa. Tämä on hyvää treeniä ja näkee ainakin, minkälainen meininki täällä on.

Tonteri haluaa nauttia urheilusta. Hänestä urheilusta on tullut liian suorituskeskeistä, mutta skeittauksessa osataan vielä nauttia yhdessäolosta, vaikka se ammattimaista olisikin.

– En minä nyt itsekään näe sitä huippu-urheiluna, enkä edes urheiluna. Nykyään urheilu on jotenkin sellaista, että siinä koko ajan pitäisi tehdä tulosta ja kaikki tekeminen tähtää johonkin tiettyyn tulokseen tai saavutetaan jotain tiettyä. Skeittaus on ehkä enemmänkin sitä, ainakin itselle, että on hauskaa ja siitä nauttii. Eikö urheilun pitäisi olla sellaista, että siitä nauttii ja se on hauskaa? Urheilu mielletään nykyään liikaa vain suorittamiseksi, Tonteri pohtii.

Roope Tonteri skeittaa tangon päällä
Lumilautailijana paremmin tunnetulle Roope Tonterille rullalautailukin on tuttua, mutta kisakunnossa on vielä hakemista.Pyry Sarkiola / Yle

Tonteri ei siis pidä suunnasta, mihin urheilu on menossa tai mennyt. Hän kuitenkin haluaisi, ettei rullalautailua nähtäisi vain mukavana harrastuksena.

– Jos ollaan ammattilaisia, tehdään kuvaushommia ja se on työtä, mitä siellä tehdään.

Rullalautailija Roope Tonterilla on vielä pitkä tie Tokion olympialaisiin, mutta sinne hän haluaa. Ei niinkään tavoittelemaan menestystä ja kunniaa, vaan nauttimaan ja lisäämään tietoutta skeittauksesta Suomessa.

– Pääajatus, miksi tähtään sinne kisoihin, on saadaan näkyvyyttä lajille ja nuoria innostumaan skeittamaan. Rehellisesti sanottuna mitali voi olla aika epärealistinen, ei nyt anneta mitään mitalitavoitteita tässä. Enemmänkin tavoitteena on tuoda lajia tietoisuuteen ja näyttää, minkälainen meininki meillä on. Jos sinne kisoihin pääsisi ja yksikin juniori alkaisi skeittaamaan sen ansiosta, niin se olisi voitettu kisa.

Lue myös:

Lumilautailun maailmanmestari tavoittelee paikkaa Tokion kesäolympialaisiin – Roope Tonteri mukaan rullalautailun olympiakarsintaan

Suomen olympiakultatoivo suunnittelee kasvimaata Kaliforniassa – skeittari Lizzie Armanto on rämäpää, mutta myös herkkä luonnonlapsi

Suomen nuori skeittitähti on jo säväyttänyt todennäköisiä olympiamitalisteja vastaan, mutta häntä harmittavat muutokset uutuuslajin perinteeseen: ”Tuo tapa on tyhmä"

Olympialaisiin 2020 hyväksyttiin viisi uutta lajia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat