Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Nähdäänkö Jyväskylässä neljä suomalaista tehdaskuskia? Asiantuntija puolusti kritisoitua päällikköä – kertoi myös syyn Sunisen päätökselle

Asiantuntija Riku Tahko antoi Yle Puheella myös arvion siitä, miksi Teemu Suninen vaihtoi kartanlukijaa.

ralliautoilu
Rallikuski Jari Huttunen
Jari Huttunen ajoi Riihimäen SM-rallissa toiseksi Takamoto Katsutan jälkeen. Huttunen on yksi niistä kuljettajista, joita Hyundai harkitsee käyttävänsä elokuisessa Jyväskylän MM-rallissa.Jussi Jäkälä

Yle Puheen MM-rallikauden välitilinpäätöksen voit kuunnella joko tästä artikkelista tai suoraan Yle Areenasta tämän linkin takaa.

MM-rallikausi on puolivälissä, mutta maailmanmestaruustaisteluissa mitään ei ole vielä ratkaistu. Citroenin Sebastien Ogier, Toyotan Ott Tänak ja Hyundain Thierry Neuville ovat ennen torstaina alkavaa Sardinian MM-rallia vain kymmenen pisteen sisällä toisistaan.

Valmistajien puolella Hyundain ja Toyotan välinen ero on enää 20 pistettä. Hyundain tulisieluinen tallipäällikkö Andrea Adamo on jo osoittanut, että hän ei kaihda keinoja voittaakseen tallilleen historian ensimmäisen tittelin. Esimerkiksi Ogier syytti Adamoa vaarallisesta taktikoinnista Portugalin MM-rallin jälkeen.

Hyundailla yritetään kääntää jokainen kivi myös MM-sarjan ulkopuolella. Tiukkoja testisääntöjä kiertääkseen talli on ajatti esimerkiksi Jari Huttusta Riihimäen SM-rallissa WRC-kalustolla. Tämä herätti välittömästi spekulaatiot siitä, että saako Huttunen paikan kolmannessa autossa Jyväskylän MM-rallissa. Näin ollen Suomessa voitaisiin nähdä suomalaiskuljettaja jokaisen tehdastallin riveissä.

Italialainen ei ole huhuihin antanut tarkkaa vastausta. Adamoa on kritisoitu piikikkäistä kommenteista, mutta Yle Puheella vieraillut asiantuntija Riku Tahko on sitä mieltä, että Adamo puhuu vähän, mutta asiaa. Häntä pitää vain kuunnella tarkasti.

– Kyse on juuri siitä, että Huttunen testasi Hyundain iskunvaimentimia Jyväskylän kovapintaisia sorateitä varten. Talli haluaa, että kaikki on valmista, kun ykköskuski Neuville saapuu testaamaan autoa Jyväskylää varten, Tahko linjaa.

– Samaa on tehnyt myös Toyotalle Takamoto Katsuta. Olisihan se tyhmää, jos Katsutaa ajatettaisiin tämän vuoden autolla. Jossain vaiheessahan uutta autoa on kehitettävä, asiantuntija muistuttaa.

Tahkon mielestä Jyväskylässä Hyundaita ajavat ainakin Neuville ja Andreas Mikkelsen. Kolmanteen autoon paras valinta olisi ranskalaiskonkari Sebastien Loeb, mutta hän on ilmoittanut, että ei ole käytettävissä.

– Adamo on varmaan aika monta kertaa sinne Ranskan suuntaan soittanut. Loeb varmaan lähtisikin, mutta kartturi Daniel Elenalla on viinitilallaan rypäleiden korjausaika, Tahko naurahtaa.

Teemu Suninen, Ford.
Teemu Suninen vaihtoi kartanlukijaa Portugalin MM-rallin jälkeen.Paulo Novais / AOP

Tahko antoi Yle Puheella myös näkemyksensä siitä, miksi Teemu Suninen vaihtoi pikaisesti kartanlukijaa Marko Salmisesta kokeneeseen Jarmo Lehtiseen. Salminen on Tahkon mukaan lukee nuotit tarkasti, mutta kartturin tehtäviin kuuluu myös monia muita puolia, joiden tarkoitus on auttaa kuljettajaa keskittymään vain ajamiseen.

– Kartanlukija kertoo missä mennään, mihin mennään ja monelta mennään. Sitä Lehtinen tuo Suniselle. Teemu ei kuitenkaan saa ottaa negatiivisesti sitä, jos Jarmo kertoo, että mitkä asiat hänen mielestään olisi tehtävä toisin, Tahko muistuttaa.

Tunnin aikana kolmikko ehti myös arvioida Kalle Rovanperän tulevaisuutta. Taustajoukot toppuuttelevat, mutta onko nuoren lupauksen silti jo aika hypätä WRC-auton puikkoihin tulevalla kaudella?

Välitilinpäätöksessä käsitellään myös äärimmäisen tiukkaa kuljettajien MM-taistelua ja ruoditaan syitä suomalaiskuskien vaisuun alkukauteen. Tahko jakaa myös lopuksi katseluvinkkejä elokuun alussa ajettavaan Jyväskylän MM-ralliin.

Yle Urheilu seuraa torstaina alkavan Sardinian MM-rallin tapahtumia verkkosivuillaan hetki hetkeltä. Videoklipit jokaiselta erikoiskokeelta ja tiedot tulevista televisiolähetyksistä löydät täältä.

Yle Urheilun lähetykset Sardinian MM-rallista

Torstai 13.6.

18.10 Ennakkolähetys, TV2

20.00 Erikoiskoe 1, suora lähetys, Areena

Perjantai 14.6.

21.00 Kooste 1. päivän tapahtumista, TV2

Lauantai 15.6.

09.00 Erikoiskoe 10, suora lähetys, TV1

17.00 Erikoiskoe 13, suora lähetys, TV1

21.00 Kooste 2. päivän tapahtumista, TV2

Sunnuntai 16.6.

10.00 Erikoiskoe 17, suora lähetys, TV2

13.00 Power Stage, suora lähetys, TV2

20.55 Kooste koko rallin tapahtumista, TV2

Lue myös:

Teemu Suniselle uusi kartturi – kokenut Jarmo Lehtinen mukana jo ensi viikolla

Lapin kausi uudessa tiimissä on ollut murheellinen, ja nyt suomalaisen yllä leijuu potku-uhka: "Kaikesta huokuu, että siellä on aikamoinen kriisi päällä Esapekalla"

Rovanperä on täräyttänyt sellaiset näytöt pöytään, että ne ovat saaneet asiantuntijankin mielen muuttumaan nuoren tähden tulevasta kaudesta: "Täysin suvereenia dominointia koko ajan"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat