Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tiukka kotikasvatus on Elmo Lakan kylmähermoisuuden salaisuus – pika-aituri etsii puuttuvia palasia Bryggaren vanhan SE:n rikkomiseen

Miesten pika-aitoja viime vuodet hallinnut Elmo Lakka tavoittelee paikkaa yleisurheilun MM-kisoissa ja Tokion kesäolympialaisissa.

yleisurheilu
Elmo Lakka
Elmo Lakka kilpaili 11. kesäkuuta Paavo Nurmen kisoissa.Tomi Hänninen

Espanjalaishotellin ala-aulaan astelee hyväntuulinen urheilija. Toukokuussa Teneriffan auringossa harjoitusleiriään pitävällä 110 metrin aitajuoksijalla Elmo Lakalla on kaikki hyvin.

Uran ensimmäinen arvokisojen loppukilpailupaikka EM-hallikisojen 60 metrin aidoissa maaliskuussa ja alkuerissä juostu sisäratojen uusi ennätys. Ei ihme, että hymy on Lakalla herkässä vielä alkukesällä.

Lakan päivän harjoitus liittyy lähdön treenaamiseen. Treenin lisäksi 26-vuotias aituri on orientoitunut siihen, että tv-jutun kuvauksissa menee aikaa. Hän on valmis yhä uudestaan ja uudestaan asettumaan lähtötelineisiin kuvaajan pyynnöstä, jotta juoksun alku saadaan kuvattua mahdollisimman monesta kuvakulmasta. Lakka ei anna kuvausten häiritä itseään eikä keskittymistään.

Tuntuu, ettei häntä häiritse kovin moni muukaan ulkopuolinen tekijä. Lakka on itse asiassa pystynyt useimmiten parhaimpiin juoksuihinsa ja ennätysaikoihinsa isoissa kilpailuissa. Hallissa uusi ennätys syntyi maaliskuussa sisäratojen EM-kisoissa Glasgow'ssa. Ulkoratojen ennätyksensä 13,60 hän juoksi viime vuonna Berliinin EM-kisoissa.

– Olen aika kylmähermoinen. Minulla on kova pää. Pystyn haastavassakin tilanteessa selviytymään hyvin. Mitä isompi kisa ja mitä isompi yleisö, sitä paremmin minä suoriudun, Lakka analysoi itseään.

Kova kotikasvatus auttaa

Kiitoksen ja kunnian luonteestaan hän antaa äidilleen, joka uran alkuvaiheessa myös valmensi aituria. Äidillä ja pojalla oli kuulemma tapana ottaa välillä pahastikin yhteen harjoituskentällä. Ennen kaikkea äiti vaati, että harjoittelun lisäksi myös koulu hoidettiin hyvin.

– Meillä oli lapsena kova kuri perheessä. Äiti lykki eteenpäin, että pitää jaksaa aina tehdä hommat. Sanoisin, että kova kotikasvatus on salaisuuteni siihen, että pää pysyy kasassa, Lakka jatkaa.

Elmo Lakka
Elmo Lakka asuu ja harjoittelee Jyväskylässä.Petteri Kivimäki / SUL-arkisto

Koulun ja harjoittelun yhdistäminen jo nuorena on johtanut siihen, että Lakka on edelleen pystynyt yhdistämään opiskelun urheilijauraansa. Liikuntatieteiden maisterin opinnot ovat päättötyötä, gradua, vaille valmiit ja tulevaisuudessa Lakka näkee itsensä liikunnan ja terveystiedon opettajana. Myös valmentaminen kiinnostaa.

Valmentajalla iso auktoriteetti

Valmennuksessa hänellä on tukenaan hyvä esikuva. Lakka on jo muutaman vuoden ajan tehnyt yhteistyötä ex-aituri Antti Haapakosken kanssa. Haapakosken nimissä on Suomen kaikkien aikojen toiseksi nopein pika-aitatulos. Ennätys 13,42 on vielä 18 sadasosaa nopeampi kuin suojattinsa ennätys. Niinpä valmentajan sana on laki.

– Antilla on iso auktoriteetti minuun. Mitä hän sanoo, se tehdään. Onhan hän päässyt niillä eväillä pitkälle itsekin.

Lakka arvostaa myös valmentajansa sitoutumista heidän valmennussuhteeseensa. Haapakoski otti keväällä virkavapaata töistään voidakseen keskittyä täysipainoisemmin Lakan valmennukseen, ja kaksikko piti pitkän leirin Kuortaneella.

– Silloin saatiin tehtyä hyviä lajitreenejä. Parempia mitä muutamana vuotena aikaisemmin.

Kuortaneella asuva Haapakoski tekee päävalmentajana harjoitusohjelmat ja on vastuussa kokonaisuudesta. Lakka asuu kuitenkin Jyväskylässä, jossa hänen harjoituksiaan tarkkailee aitajuoksija ja pituushyppääjä Otto Kilpi.

– Onhan se etuoikeutettu asema, kun tilanne on näinkin hyvä. Vähän harmittaa, että meillä on Antin kanssa etävalmennussuhde, vaikka videot pyörivätkin ja päivittäin soitellaan, jotta ollaan tietoisia missä mennään, Lakka sanoo.

MM-raja tavoitteena

Hyvän hallikauden ja onnistuneen harjoitusjakson jälkeen Elmo Lakalla on korkeat odotukset kesälle. Hallissa hän pystyi napsaisemaan ennätyksestään pois peräti 11 sadasosaa. Niinpä 14 sadasosan parannus ulkoratojen ennätykseen tuntuu Lakasta täysin realistiselta. Se tietäisi aikaa 13,46 – mikä on myös raja Dohan MM-kisoihin. Lakka avasi kotimaan kisakautensa tällä viikolla Paavo Nurmen kisoissa ja juoksi ajan 13,69.

Lähtö on yksi niistä osa-alueista, joihin on alkuvuonna panostettu.

– Lähtöön on haettu kulmia muun muassa telineiden asettelulla ja pyritty saamaan kiihdystyskulmia virtaviivaisemmiksi, Lakka selittää muutoskohteita.

– Minulla on ollut tapana ponnistaa liian pystyyn ja lähteä seitsemällä askeleella, mikä on yksi askel vähemmän kuin osa muista urheilijoista käyttää startissa.

Elmo Lakka
Elmo Lakka ylsi välieriin ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan, Amsterdamin EM-kisoissa 2016.Mika Kanerva / SUL-arkisto

Myös aidalle lähestymistä on kehitetty. Koko juoksua on pyritty saamaan entistä enemmän eteenpäin vieväksi.

– Näihin MM-kilpailuihin on tähdätty pari viimeistä vuotta, mutta vielä isompi tähtäin on Tokion olympiakisoissa. Sitä kohti Antin kanssa on menty. Dohan MM-kisat on välietappi.

Bryggaren SE historiankirjoihin?

Eikä Elmo Lakka ole kaihtanut puhua myöskään Suomen ennätyksen tavoittelusta. Siitä on jo kohta 35 vuotta, kun Arto Bryggare juoksi Los Angelesin olympiakilpailuissa 1984 SE-ajan 13,35. Lakka ei ollut silloin edes vielä syntynyt, mutta on toki useamman kerran juoksun nähnyt. Ja yrittänyt löytää ne omasta juoksustaan vielä puuttuvat palaset.

– Pidän jo omasta lähdöstäni. Samoin siitä, miten toimin aidan päällä. Aitojen väleissä pitäisi vielä pystyä pysymään korkeammalla. Olen sen verran lyhytjalkaisempi kuin mitä Arto aikoinaan, Lakka vertailee.

– Enkä ole voimatasoltani vielä samaa luokkaa, mutta katsotaan, mihin rahkeet riittävät.

Lue myös:

Katso Paavo Nurmen kisojen tulokset: Topi Raitanen sekä keihäsmiehet Helander ja Kuusela rikkoivat MM-rajan – Junnilalle Suomen ennätys

Lakka rynnisti ennätykseensä EM-aidoissa, myös aiturinaiset ja Purola etenivät varmoin ottein välieriin – "Kovassa seurassa pääsin paahtamaan"

Elmo Lakka täräytti EM-välierissä uuden ennätyksensä – "Valmentaja totesi, että työnnä niin pirusti"

Romanttinen päätös Kalevan kisojen perjantaille – ennätyksensä juossut Elmo Lakka kosi tyttöystäväänsä heti juoksun jälkeen: "En tiedä kumpaa jännitin enemmän"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat