1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Katso koskettava ele MM-kisojen supertähdeltä kaikkien aikojen murskavoitossa! Mestarisuosikin juhliminen myös kuohutti – seurauksena jopa tappouhkauksia asiantuntijalle

Yhdysvaltojen kaikkien aikojen murskavoitto Thaimassa herätti voimakkaita tunteita suuntaan ja toiseen. Kanadalainen asiantuntija sai kriittisten mielipiteiden jälkeen jopa tappouhkauksia.

Thaimaalaispelaja kyynelehti murskatappion jälkeen – katso Yhdysvaltojen supertähden kaunis ele
Thaimaalaispelaja kyynelehti murskatappion jälkeen – katso Yhdysvaltojen supertähden kaunis ele

Tiistaina naisten jalkapallon MM-kisoissa suuri ennakkosuosikki Yhdysvallat aloitti turnauksen murskaavasti, kun Thaimaa kaatui 13–0. Voitto on MM-kisojen historian suurin. Ennen ennätystä piti hallussaan Saksa vuoden 2007 kisojen 11–0-voitollaan Argentiinasta.

Pelin jälkeen nähtiin koskettava ele, kun myös ennätykselliset viisi maalia tehnyt Yhdysvaltojen tähtipelaaja Alex Morgan lohdutti kyynelehtivää Thaimaan pelaajaa Mirandia Nildiä. Morgan halasi ja sanoi muutaman rohkaisevan sanan. Morgan ja Nild ovat saaneet jalkapallokasvatuksen samassa paikassa, Kalifornia-Berkeleyn yliopistossa. Morganin teko herätti monessa ottelun seuraajassa ihailua. Morgan on kisojen suurimpia tähtiä.

– Kerroin hänelle, että tämä oli vasta ensimmäinen peli. Hänellä on vielä kaksi ottelua aikaa näyttää taitonsa ja tehdä maaleja. Hän on huippupelaaja, Morgan kertoi keskustelustaan Nildin kanssa Sports Illustrated (siirryt toiseen palveluun)ille pelin jälkeen.

Nildin mukaan kyynelissä oli kyse tunteiden yhtäkkisestä purkautumisesta.

– Tämä kokemus oli uskomattoman tunteellinen. Jopa ennen peliä tuntui hullulta. Nyt pelin jälkeen vain Yhdysvaltojen pelaajien kätteleminen oli ukomatonta. Yritän ottaa kaiken hyvän irti tästä, Nild totesi.

Kaikki eivät pitäneet

Mutta kritiikkiäkin heräsi. Joidenkin mielestä yhdysvaltalaispelaajat juhlivat liikaa maaleja etenkin loppuvaiheessa, kun peli oli hyvin selvä. Erityisesti myös MM-kisoissa pelaavassa naapurimaa Kanadassa asiaan otettiin vahvasti kantaa.

– He olisivat voineet ottaa voiton inhimillisemmin ja armollisemmin. Mutta he eivät pystyneet tekemään sitä, TSN-kanavan asiantuntija ja entinen maajoukkuepelaaja Clare Rustad hämmästeli.

– Tällä tavalla maalien juhliminen on täysin tarpeetonta. Mitä tämä on?

– Tuo iljettää minua, jos olen rehellinen, vastasi toinen asiantuntija, 101 maaottelua pelannut ja olympiapronssia voittanut Kaylyn Kyle.

Myös monelle suomalaiselle tuttu jääkiekkolegenda Hayley Wickenheiser kertoi oman mielipiteensä Twitter-tilillään.

– Luokatonta, Wickenheiser kirjoitti ytimekkäästi. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvallat juhli 13-0-osumaa vielä kunnolla.
Katso maalikooste Yhdysvaltojen murskajaisista

Yhden MM-ottelun maaliennätystä toisen amerikkalaisen Michelle Akersin kanssa jakamaan noussut Morgan kertoi ottelun jälkeen, että maalien tekeminen MM-kisoissa on ollut hänelle unelma pikkutytöstä saakka.

– Kun puhutaan tuulettamisista, tämä peli oli meiltä todella hyvä joukkue-esitys. Mielestäni oli tärkeää, että juhlimme yhdessä, Morgan sanoi

Myös Yhdysvaltojen päävalmentaja Jill Ellis kertoi ottelun merkityksestä Yhdysvaltojen pelaajille. 21-vuotias nuori tähti Mallory Pugh teki uransa ensimmäisen MM-maalin 85. minuutilla ja vie Yhdysvallat 12 maalin johtoon.

– Pelin jälkeen Mal oli kyynelissä, Ellis kertoi Sports Illustratedille.

– Kun valmentajana elää hetkessä voi unohtaa, että nämä ovat isoja hetkiä pelaajille.

Lehdistötilaisuudessa Ellis myös hermostui kysymyksiin murskavoitosta.

– Jos peli miesten MM-kisoissa päättyisi 10–0, kuulisimmeko samoja kysymyksiä, Ellis näpäytti.

– Kunnioitat vastustajaa pelaamalla kovaa vastustajiasi vastaan.

Maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiavoittaja Abby Wambach kommentoi aihetta samaan tyyyliin Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun).

– Joillekin pelaajille nämä maalit olivat ensimmäisiä MM-kisoissa. Heidän pitäisikin olla innoissaan. Kuvitelkaa itse olevanne kentällä. Unelmasi on pelata ja tehdä maali MM-kisoissa. Kertoisitteko miesten joukkueelle, että älkää tehkö maaleja tai älkää juhliko.

Kriittiset kommentit juhlinnasta ottivat ilmeisesti todella koville joitain ihmisiä, sillä TSN:n asiantuntija Kaylyn Kyle kertoi saaneensa tappouhkauksia pelin jälkeen. Kyle halusi uudessa Twitter-viestissään korostaa, että kaikki saavat tehdä niin paljon maaleja kuin haluavat. Kylen mukaan Yhdysvaltojen pelaajien tuuletukset ja juhlinnat olivat vain liiallisia sen jälkeen, kun Yhdysvallat johti jo 8–0.

– Kaikilla on oikeus mielipiteeseensä, mutta jättäkää tappouhkaukset pois. Olen iso tyttö ja rakastan kunnon väittelyä, mutta tappouhkauksille ei ole tarvetta tässä hullussa maailmassa, Kyle kirjoitti. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvallat jatkavat MM-kisoja Ranskassa sunnuntaina ottelulla Chileä vastaan. Chilen ukkospelissä kaatanut Ruotsi mittaa seuraavaksi Thaimaan tason.

Yle näyttää kaikki MM-kisojen 52 ottelua suorana lähetyksenä. Tänään pelataan Nigeria – Etelä-Korea, Saksa – Espanja ja Ranska – Norja.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Osallistu Futistietäjään! Seuraa kisatilannetta ja veikkaa avausmaalintekijät – voit voittaa hienoja palkintoja

Kipinöiviä tulisieluja, maalijuhlia, draamaa vai onko räväköillä hiuksilla merkitystä? Fanikone avaa sinulle, mitä joukkuetta voisit kannattaa jalkapallon MM-kisoissa!

Mikä teurastus! USA kukisti lohkon heittopussin kaksinumeroisin lukemin – katso historiallisen MM-voiton kaikki 13 osumaa

USA pieksi Thaimaan kaikkien aikojen murskanumeroin – "Pitäkää päänne pystyssä"

Alex Morgan on jalkapallon supertähti, josta useimmat eivät ole koskaan kuulleet – "Välillä väsyttää se, että omaa arvoa joutuu aina todistelemaan"

Maailman paras jätti MM-kisat välistä ja yhden naisen protesti jatkuu kenties ikuisesti – Ada Hegerbergin kelpaa loistaa seurajoukkueessaan

Naisten MM-historian menestynein joukkue on turnauksen ehdoton ennakkosuosikki, mutta näkyykö riita maan jalkapalloliiton kanssa jo pelisuorituksissa?

Pidetty Kisapähkinä-peli on täällä taas – mitä tiedät naisten jalkapallosta? Pelaa, vastaa kaikki oikein ja voit voittaa palkinnon vaikka jokaisena MM-pelipäivänä!

Huomiota herättävä mainoskasvo, tuntemattomia timantteja ja mysteerikuntoinen kaikkien aikojen paras – seuraa näitä tähtiä MM-kisoissa

Onnistuuko perinteinen alisuorittaja haastamaan kiistattoman ykkössuosikin? Asiantuntijat kertovat MM-jalkapallon ennakkosuosikit ja yllättäjäehdokkaat