Suora

  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Tshekki - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Elävä arkisto esittää

Doha ratkaisee Suomen keihäsnaisten uskottavuuden – entiset keihästähdet auttavat nykyisiä ykkösheittäjiä uudelle tasolle

Aiempien vuosien keihäshuiput huolestuivat siitä, etteivät suomalaiset naiskeihäänheittäjät saa riittävästi tukea Urheiluliitolta. Nyt huippuryhmä mentoroi nykyisiä heittäjiä.

Yleisurheilun MM 2019
Heli Rantanen, Heidi Nokelainen
Heli Rantanen (vas.) valmentaa tätä nykyä Heidi Nokelaista (oik.). Kuva on vuoden 2018 lopulta.Tapio Nevalainen/SUL

Keihäänheiton uskottavuus vaatii, että Dohan MM-kisoissa naisten keihäänheiton karsintakilpailuun osallistuu 30. syyskuuta vähintään yksi suomalaisheittäjä, mieluummin kaksi.

Näin arvioi vuoden 1996 olympiavoittaja Heli Rantanen, joka on laittanut itsensä likoon naisten heittotason parantamiseksi. Rantanen ryhtyi viime syksynä Heidi Nokelaisen valmentajaksi ja sparraa muiden 60 metriä ylittäneiden suomalaisheittäjien kanssa nykyheittäjiä kohti menestystä.

– Tyttöjen on pakko näyttää kynttä sen verran, että päästään arvokisoihin. Ei saa tulla tipahdusta, ettei mene usko, Rantanen korosti toukokuussa Vantaalla käydyn Kultainen keihäs -kilpailun yhteydessä.

Jenni Kangas, 2016 Ruotsi-ottelu
Jenni Kangas heitti Taipeissa 60,98 metriä elokuussa 2017.Tomi Hänninen

Dohan MM-kisojen tulosraja on 61,50 metriä, mikä edellyttää tuntuvaa parannusta viime vuosiin. Suomalaisille 60 metriä on ollut tiukassa. Viime kaudella siihen ei yltänyt kukaan, kaudella 2017 vain Jenni Kangas.

Tällä kaudella onnistumiset vaikuttavat myös Tokion 2020 olympiavuoteen. Kesäolympialaisiin pääsee 64 metrin tulosrajan ylityksen lisäksi rankingin perusteella.

Henkisiä eväitä uralla onnistumiseen

Rantanen ja muut konkarit perustivat kolme vuotta sitten Keihäsnaiset60-taustayhteisön. Rantasen lisäksi aktiivisimmin toimivat muun muassa vuoden 1984 olympianelonen Tuula Laaksalo, vuoden 1983 maailmanmestari Tiina Lillak, kolme arvokisamitalia heittänyt Mikaela Ingberg, Heli Nieminen (o.s. Tolkkinen) ja Suomen mestari Kirsi Ahonen.

– Onko tämä nyt sitten mentorointia vai tutorointia. Yritämme antaa nuorille henkisiä eväitä. Ennakoimme tilanteita, mitä heille voi sattua, Rantanen kertoi.

Ryhmä aloitti, koska se oli huolissaan naisheittäjien Urheiluliitolta saamasta tuesta. Rantasen mukaan liitossa on edelleen hiljaista naisheittäjien suuntaan, sillä kukaan ei ole pitänyt yhteyttä edes valmentajaan.

Vertailu muiden harjoitteluun auttaa

Nokelaisen ja Kankaan lisäksi tukea on hakenut muun muassa Sanni Utriainen. Rantanen ja Ingberg arvioivat, etteivät nuoret heittäjät ole osanneet verrata harjoitteluaan muiden tekemiseen.

– Pitäisi tietää, onko harjoittelu muiden harjoitteluun verrattuna tarpeeksi kovaa. Sellainen tieto olisi tärkeää jo 17–19-vuotiaana, Ingberg sanoi.

Sanni Utriainen
Sanni Utriainen lennätti keihästä Vantallaa 53,80 metriä Kultainen Keihäs -kisassa. AOP

Konkarien uran alussa maajoukkueleireillä sai tuntumaa kokeneempien tekemiseen, mutta nykyään heittäjät harjoittelevat useimmiten erillään muista. Siksi mentoroinnille on kysyntää.

Nykyheittäjät kaipaavat tukea myös ihan tavalliseen arkitekemiseen, sillä huippu-urheilu on muutakin kuin fyysistä harjoittelua.

– Pitää luoda huippu-urheilun kulttuuri, miten elät ja olet. Tytöille varsinkin pitää saada uskallusta heittäytyä huippu-urheiluun. Suomessa ei saa antaa tasoitusta, koska muualla harjoitellaan ammattimaisesti, Ingberg korosti.

Vertaistukea asiassa kuin asiassa

Entiset heittäjät ovat tarjonneet tukensa nykyheittäjille.

– Vuosi sitten tytöt sanoivat meidän yllätykseksi, että meihin oli aika vaikea ottaa yhteyttä, Rantanen hämmästeli.

Lajitietouden lisäksi menestyjät osaavat neuvoa myös sponsorihankinnassa tai vaikkapa vammoista toipumisessa.

– Jos laskee meidän kaikkien leikkaukset ja vaivat, niin varmasti joltakin meistä löytyy aina vastaavaa. Ja tietoa, miten niistä kuntoutuu, Ingberg nauroi.

Lue myös:

Suomalaisnimi Timanttiliigaan! Nooralotta Neziri viivalle Oslossa

Suomalaisen keihäsyllättäjän käsittämätön ennätysparannus pani Ruuskasen ja Pitkämäen ahtaalle – lähetti terveiset konkareille: "Olen päättänyt, että lähden Dohaan"

Manageri IS:lle: Pitkämäen paluu kilpakentille saattaa venyä loppukesälle

Antti Ruuskasen kausi ei käynnisty tiistain Paavo Nurmen kisoissakaan – "Toipuminen on vielä vähän vaiheessa"

Kilpakentiltä kokonaan kadonnut keihäänheiton nuorten maailmanmestari yrittää palata huipulle Tero Pitkämäen valmentajan avulla: "Edelliset vuodet ovat olleet arvailua ja kokeilua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat