Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - BRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JAM - AUS
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Brasilian maalivahti torjui Seinäjoella ja ripusti sitten nappulakengät naulaan: palasi pelikentille satumaisella tavalla ja elää nyt unelmaansa MM-kisoissa

Suomessakin torjunut Aline Reis raivasi tiensä Brasilian maajoukkueeseen, vaikka oli neljä vuotta pelaamatta.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Aline Reis
Aline Reis työn touhussa Brasilian harjoituksissa Ranskan MM-kisoissa.Getty Images

Seinäjoen Mimmiliiga pelasi naisten Ykköstä vuonna 2012. Seuran silloinen puheenjohtaja Marko Nurro sai kontaktiensa kautta hankittua joukkueeseen maalivahdin floridalaisesta yliopistosta.

Hän oli brasilialainen Aline Reis, joka edustaa parhaillaan kotimaataan jalkapallon MM-kisoissa.

– Meillä oli jo edellisellä kaudella ollut jenkeistä kaksi pelaajaa. Nurron kontaktien kautta löysimme Alinen. Hänellä oli muistaakseni koulu ja yliopistosarjan sopimus loppuneet, joten hänen oli mahdollista tulla Suomeen, SeMiä tuolloin valmentanut Jukka Liikaoja muistelee Yle Urheilulle.

Tuolloin 23-vuotias Aline pelasi Seinäjoella lopulta kolme kuukautta. Maalivahdin kyvyt kävivät nopeasti selväksi.

– Hän oli ylivoimaisesti naisten Ykkösen paras maalivahti ellei jopa paras pelaaja. Aivan ylivertainen omalla pelipaikallaan. Hänen viisuminsa loppui, eikä hänen ollut mahdollista pelata kautta loppuun meillä, Liikaoja toteaa.

Suomen reissun jälkeen Aline teki odottamattoman ratkaisun. Hän ripusti nappulakengät naulaan, jatkoi opintojaan ja ryhtyi maalivahtivalmentajaksi. Neljän vuoden valmentamisen jälkeen vanha unelma heräsi Alinen päässä uudelleen henkiin.

Aline Reis
Aline Reis teki ensiesiintymisensä maajoukkueessa vuonna 2016.AOP

Takaisin kentille

Edelliset naisten MM-kisat pelattiin Kanadassa kesällä 2015. Kalifornian yliopiston joukkueessa tuolloin maalivahteja valmentanut Aline Reis oli seuraamassa Brasilian otteita paikan päällä.

Turnaus herätti kipinän palata pelikentille. Valmennusura Yhdysvalloissa sai jäädä, kun Aline hyppäsi lentokoneeseen ja palasi kotimaahansa. Tavoite oli selvä: Brasilian maajoukkue.

– Jätin kaiken. Asuin kymmenen vuotta Amerikassa, joten minun oli pakko mennä takaisin Brasiliaan, pelata Brasilian liigassa valmentajien edessä. Halusin näyttää heille, mihin pystyn, Aline sanoi kansainvälisen jalkapalloliton Fifan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Aline harjoitteli Yhdysvalloissa puoli vuotta ennen paluulentoaan kotiin. Lähes neljä vuotta Seinäjoen reissun jälkeen hän palasi tolppien väliin Ferroviarian joukkueessa São Paulon osavaltiossa.

– Otin yhteyttä maajoukkueeseen, koska halusin heidän tietävän olevani tosissani.

Alinen nousu Brasilian paitaan oli satumaisen nopea. Hän pelasi Ferroviarian riveissä kevätkauden 2016, ja ansaitsi itselleen paikan Rion olympialaisiin valmistautuneen maajoukkueen harjoitusryhmästä. Lopulta hänet valittiin 18 pelaajan lopulliseen olympiajoukkueeseen.

Jotta tuhkimotarina olisi täydellinen, Aline pääsi pelaamaan turnauksessa yhden ottelun. Brasilia ja Etelä-Afrikka pelasivat 0–0-tasapelin Manausissa täyden katsomon edessä.

Aline Reis
Aline Reis torjui Brasilian maalilla maaliskuussa ottelussa Yhdysvaltoja vastaan.Getty Images

Suomalainen kulttuuri kiinnosti

Aline on sittemmin pysynyt mukana Brasilian maajoukkueessa. Seurajoukkueura on kulkenut Brasiliasta unkarilaisen Györi Eton kautta espanjalaisen Granadilla Tenerifen paitaan.

Ranskan MM-kisoissa 30-vuotiaan Alinen minuutit ovat tiukassa, sillä Barbara on Brasilian selkeä ykkösvahti. Alinen tarina hakee vertaistaan, vaikka minuutteja ei MM-otteluissa tulisikaan.

Alinen Seinäjoen visiitti jäi lyhyeksi, mutta pysyy Alinen muistoissa ensimmäisenä ammattilaiskokemuksena ulkomailla. Naisen verkkosivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan hän asui Seinäjoella suomalaisen perheen luona, koska halusi tutustua paikalliseen kulttuuriin.

– En ehkä sitä olisi uskonut, että hän maajoukkueeseen pääsee. Kyllä hänestä näki, että hän on todella hyvä pelaaja, Jukka Liikaoja toteaa.

SJK:n junioreita nykyään valmentava Liikaoja on seurannut Alinen uraa sosiaalisessa mediassa. Hän kuvaa maalivahtia tunnolliseksi ja ahkeraksi harjoittelijaksi.

– Hän vaati itseltään paljon urheilijana. Hän oli aina iloinen ja aurinkoinen. En muista häneltä huonoa päivää. Facebookissa näkee käänteitä aina, että mitä tapahtuu ja missä hän menee. Joskus olemme viestitelleetkin, mutta sen tiiviimmin emme ole olleet yhteyksissä.

Brasilia voitti MM-kisojen avausottelussaan Jamaikan 3–0. Torstaina joukkue kohtaa C-lohkon toisessa kamppailussaan Australian. Suora lähetys ottelusta alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 18.40.

Lue myös:

Näyttävä vapaapotku kruunasi hattutempun! Brasilia sai karmean tappioputkensa poikki MM-avauksessa – Jamaikan maalivahti loisti silti, Usain Boltkin hehkutti

Mitä ihmettä tässä tapahtuu? Katso MM-kisojen oudoin osuma – omaa maalia tarkistettiin hassun sattumuksen varalta

Katso koskettava ele MM-kisojen supertähdeltä kaikkien aikojen murskavoitossa! Mestarisuosikin juhliminen myös kuohutti – seurauksena jopa tappouhkauksia asiantuntijalle

Hallitsevalla Euroopan mestarilla takkuinen alku MM-kisoissa:" Ei tarvitse olla taktikko, että tunnistaa Hollannin heikkouden"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat