Suora

  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 20.7.
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – välierät
  • Aviopari katoaa
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Kokenut rallikartturi Jarmo Lehtinen saa jälleen pukea haalarit ylleen, tällä kertaa kuitenkin Teemu Sunisen työparina – "Ei olla vielä toistaiseksi muksittu toisiamme"

Mikko Hirvosen kanssa hienon uran tehnyt Jarmo Lehtinen haluaa tuoda Teemu Sunisen ajamiseen rauhallisuutta.

ralliautoilu
Teemu Suninen Jyväskylän MM-rallissa 2018.
Teemu Sunisen kartanlukijaksi tullut vanha konkari Jarmo Lehtinen harjoitteli renkaanvaihtoa Sardinian MM-rallin kynnyksellä.

Rallikuski Teemu Suninen teki viime viikon sunnuntaina ison päätöksen: MM-rallissa kuudentena ajava suomalainen ilmoitti, että hän vaihtaa kartturiaan kesken kauden. Suninen värväsi Marko Salmisen tilalle erittäin kokeneen Jarmo Lehtisen, joka on toiminut aiemmin muun muassa Mikko Hirvosen aisaparina.

Fordilla ajavan Sunisen mukaan kartturin vaihtamiseen vaikutti eniten se, että hän haluaa olla ratin takana oppiva osapuoli.

– Jarmolla on paljon kokemusta. Hän on tehnyt Hirvosen kanssa pitkän uran. Minulla on paljon koettavaa rallissa. Suomessa vähän karttureita, ja Jarmo oli vapaana, Suninen kiteyttää.

Nuorelle kuljettajalle aimo annos kokemusta

Suninen antoi kartturina toimineelle Salmiselle paikoitellen tiukkasanaista palautetta Portugalin MM-rallissa muutama viikko takaperin. Sunisen mukaan päätös ei kuitenkaan syntynyt Portugalissa.

– Se oli aikaisemmin tehty päätös. Marko luki hyvin nuotit, mutta toivottavasti Jarmolla on annetavaa kokemuksen puolesta, Suninen painottaa.

Suninen on ennen torstaina alkavaa Italian Sardinian osakilpailua MM-sarjassa kuudentena. Vuonna 2012 Jarmo Lehtinen nappasi Mikko Hirvosen kanssa Italiasta voiton. Suninen otti voiton Sardiniassa WRC2-luokassa vuonna 2016.

"Haalarihommat on mukavimpia juttuja"

Jarmo Lehtinen on kartanlukijana kokenut kettu: hänellä on 169 MM-rallia takanaan, joista lähes kaikki Hirvosen kanssa. 50-vuotiaan Lehtisen mukaan hyppääminen uudestaan ralliauton penkille syntyi nopeiden käänteiden jälkeen.

– Vihiä oli jo Chilen ja Portugalin osakilpailujen välissä. Sitten se kaikki tapahtui Portugalin jälkeen eli aika nopealla aikataululla, Lehtinen summaa Yle Urheilulle.

Vaikka Lehtinen ei ole hetkeen toiminut kartunlukijana, rakkaus lajiin ei vienyt miestä pois rallimaailmasta. Lehtinen on toiminut muun muassa kuljettajien yhdyshenkilöna ja Toyotan rallitiimin urheilutoimenjohtajana. Rallipuvun päälle laittaminen on kuitenkin sitä parasta hommaa.

– Haalarihommat on mukavimpia juttuja. Vähän olen ruostessa, kun on ollut paperit kädessä autossa. Pientä hakemista, mutta kyllä se siitä lähtee. Hyvin kartanlukutaito on kuitenkin mennyt selkärankaan vuosien varrella, Lehtinen myhäilee.

Rauhallisuutta ja auktoriteettia

Haastetta tuntuman saamiseen rallinuotteihin ja autoon tuovat tekniikka, joka on ehtinyt muuttua. Toimintatapoja pitää opetella uudestaan.

– Aika samalla logiikalla toimii kuitenkin. Painelee nappuloita niin kyllä ne oikeat sieltä löytää, Lehtinen naurahtaa.

Lehtisen mukaan yhteisen sävelen löytämiseen Sunisen kanssa menee kuitenkin hetki. Nopeasta aikataulusta huolimatta kaikki vaikuttaa tällä hetkellä kuitenkin hyvältä.

– Ei olla vielä toistaiseksi muksittu toisiamme autossa, Lehtinen vitsailee.

Kartturi uskoo, että hän tuo Suniselle rauhallisuuden lisäksi myös pientä auktoriteettia. Muuten Lehtisen ei tarvitse huolehtia 25-vuotiaan Sunisen ajotaidoista.

– Hän on ammattimies. Ei tarvitse hirveästi paimentaa.

Yle Urheilun lähetykset Sardinian MM-rallista

Torstai 13.6.

18.10 Ennakkolähetys, TV2

20.00 Erikoiskoe 1, suora lähetys, Areena

Perjantai 14.6.

21.00 Kooste 1. päivän tapahtumista, TV2

Lauantai 15.6.

09.00 Erikoiskoe 10, suora lähetys, TV1

17.00 Erikoiskoe 13, suora lähetys, TV1

21.00 Kooste 2. päivän tapahtumista, TV2

Sunnuntai 16.6.

10.00 Erikoiskoe 17, suora lähetys, TV2

13.00 Power Stage, suora lähetys, TV2

20.55 Kooste koko rallin tapahtumista, TV2

Lue myös:

Teemu Suniselle uusi kartturi – kokenut Jarmo Lehtinen mukana jo ensi viikolla

Draamaa jo testipätkällä! Ogier, Neuville ja Evans kolhivat autojaan

Rovanperä on täräyttänyt sellaiset näytöt pöytään, että ne ovat saaneet asiantuntijankin mielen muuttumaan nuoren tähden tulevasta kaudesta: "Täysin suvereenia dominointia koko ajan"

Tommi Mäkisen kultakimpale Tänak jälleen vakuuttavaan voittoon, virolaistähti taktikoi ja vältti MM-sarjan kärkipaikan: "Tiesimme saavamme paremman lähtöpaikan Sardiniaan"

Lappi jättipettynyt päivän helppoihin virheisiin, tallipäällikkö jaksaa vielä uskoa suojattiinsa: "Hänen täytyy ymmärtää, että ralli kestää useamman päivän"

Kaksi virhettä ja keskeytys! Esapekka Lapin sunnuntaiaamusta Portugalissa tuli totaalinen katastrofi – katso tästä, miten Citroen lähti pyörimään ympäri

Tänak jyräsi Portugalin MM-rallin ykköseksi, Rovanperälle vakuuttava luokkavoitto – Yle seurasi Portugalin MM-rallin dramaattista päätöspäivää hetki hetkeltä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat